Έτσι κοροϊδεύουν τους αδελφούς μας σε Ρωσία και Ουκρανία= RIA NOVOSTI: Πηγή στην Εκκλησία της Ελλάδος διαψεύδει ότι το όνομα του Επιφανίου ανεγράφη στα Δίπτυχα!





Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης,
Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκ Κρήτης.

Όσοι παρακολουθούν τα ρωσικά μέσα προπαγάνδας εδώ και ένα περίπου χρόνο, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε η υπόθεση με την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, δεν εκπλήσσονται με όσα γράφουν από χθες για να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις και επιπτώσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας και της Εκκλησίας της μετά το Ιστορικό Συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών στη Θεσσαλονίκη, κατά το οποίο επισημοποιήθηκε η αναγραφή του ονόματος του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου στα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Έγραψα ήδη δύο σχετικά κείμενα, στα οποία και παραπέμπω για να μην επαναλαμβάνω τα ίδια:



Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι εδώ και ένα χρόνο έτσι λειτουργεί η μοσχοβίτικη προπαγάνδα, με κύριο στόχο κατ’ αρχάς το κοινό σε Ρωσία και Ουκρανία. Στην πρώτη για να καθησυχάσουν-παραπλανήσουν όσους είναι έτοιμοι να στήσουν Κύριλλο και Ιλαρίωνα «στον τοίχο», στη δεύτερη για να ενθαρρύνουν τους πιστούς στη Μόσχα (δηλαδή την παράταξη του Ονουφρίου) και να αποθαρρύνουν τους Ουκρανούς που επιθυμούν πλέον να ενταχθούν στην κανονική και αναγνωρισμένη Αυτοκέφαλη Εκκλησία τους, εγκαταλείποντας την υποταγμένη στο Κρεμλίνο «εκκλησιαστική παρουσία του Πατριαρχείου Μόσχας εν Ουκρανία».

Πριν την Ενωτική Σύνοδο της 15ης Δεκεμβρίου 2018 έγραφαν ότι αυτή δεν θα γίνει ποτέ, ότι μάλιστα το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα ματαιώσει την όλη διαδικασία λόγω των δυσχερειών που παρουσιάστηκαν τότε. Μετά έγινε η Σύνοδος και εξελέγη κανονικώς ο νέος Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ. Το επόμενο βήμα ήταν η υπογραφή και χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας. Εδώ και αν έγινε κυριολεκτικά μακελειό παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων. Όποιος διάβαζε ρωσικές πηγές εκείνο το διάστημα, δηλαδή από την 15η Δεκεμβρίου 2018 έως την 5η Ιανουαρίου 2019 που υπεγράφη ο Τόμος στο Φανάρι, θα πίστευε ότι τελικά όλα θα ματαιωθούν, ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα κάνει πίσω, ότι δεν θα κατορθώσει η Ενιαία Τοπική Εκκλησία της Ουκρανίας να λάβει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας της. Ακόμη και Προκαθήμενοι Εκκλησιών το είχαν πιστέψει αυτό... Από εκείνους που έχουν προνομιακούς διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα και δέχονταν τις διαβεβαιώσεις της ότι τελικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης «δεν θα τολμήσει»... Κοσμικό φρόνημα, κοσμική αντίληψη, κοσμικά μέσα ανάλυσης της πραγματικότητας. Γι’ αυτό και έπεσαν έξω. Και έτρεχαν μετά να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα και να δικαιολογήσουν στο απορημένο κοινό τους γιατί τελικά όλα έγιναν αντίθετα από ό,τι τους «πληροφορούσαν»... Φυσικά, η διαχείριση μιας γκάφας δεν είναι ποτέ εύκολη. Η συνέπεια είνα η πτώση της αξιοπιστίας και του κύρους, τόσο των μέσων προπαγάνδας όσο και αυτών που βρίσκονται πίσω τους, δηλαδή της Ρωσικής Πολιτικής και, κυρίως, Εκκλησιαστικής Ηγεσίας...

Είδαμε επίσης τι έγινε μετά την ΔΙΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος του περασμένου Αυγούστου, όταν επιχειρήθηκε η διαστρέβλωση των αποφάσεών της καθώς επίσης η διαρροή της «πληροφορίας» ότι τάχα οι εισηγήσεις των Συνοδικών Επιτροπών για το Ουκρανικο ήταν αρνητικές! Αυτό διακινήθηκε απερίφραστα από τα ρωσικά πρακτορεία, όπως το RIA NOVOSTI, και από διαβόητες ρωσικές σελίδες στην Ουκρανία, όπως το γνωστό προπαγανδιστικό φόρουμ της λεγόμενης «Ένωσης Ορθοδόξων Δημοσιογράφων», το SPZH. Και έπρεπε να φτάσουμε στην Έκτακτη Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 12ης Οκτωβρίου 2019, για να πληροφορηθούμε επισήμως και διά στόματος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών την αλήθεια για το πόρισμα:


«Καί κατέληγε τό κοινόν Πόρισμα τῶν δύο Ἐπιτροπῶν στά ἑξῆς: «Κατόπιν τῶν ἀνωτέρω θεωρήσαντες τό θέμα τῆς αὐτοκεφαλίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Οὐκρανίας ἐξ ἐπόψεως κανονικῆς, οὐ μήν ἀλλά καί νομικῆς, εὐσεβάστως εἰσηγούμεθα ὅτι οὐδέν τό κωλῦον τήν ἀναγνώρισιν τοῦ αὐτοκεφάλου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Οὐκρανίας καί τήν ἀπόλυτον ἐναρμόνισιν καί συμπόρευσιν τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος μετά τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου».»

Την τελευταία εβδομάδα ζούμε μια άλλη «ιερή τρέλα»... Μετά την Έκτακτη Ιεραρχία που σαφώς και με συντριπτική πλειοψηφία, όπως ανακοινώθηκε και διευκρινίστηκε, έδωσε το πράσινο φως για την εγγραφή του ονόματος του Μητροπολίτου Κιέβου Επιφανίου στα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή, όπως κακώς συνηθίσαμε να το λέμε, για την «αναγνώριση» της Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Ελλάδος, ελληνικοί και ρωσικοί κύκλοι, επώνυμοι και ανώνυμοι, ισχυρίζονται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος «δεν αναγνώρισε», ότι ο Αρχεπίσκοπος Αθηνών «δεν ανέγραψε στα Δίπτυχα το όνομα του Επιφανίου» κ.ο.κ.. Αυτό που κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, και επ’ αυτού γίνεται η όλη σπέκουλα της προπαγάνδας, είναι ότι η Ιεραρχία ουσιαστικά εξουσιοδότησε τον Πρόεδρό της, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ, να προχωρήσει ο ίδιος, ως έχων το κανονικό προνόμιο που του είχε αναγνωριστεί ήδη από την ΔΙΣ του περασμένου Αυγούστου, σε όλες τις κανονικές εκείνες πράξεις που συνιστούν την, σύμφωνα και με τη δική του εισήγηση, εναρμόνιση της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, άρα την εγγραφή του Επιφανίου στα Δίπτυχα και την μνημόνευσή του ως Προκαθημένου της 15ης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, την αποστολή απαντητικού γράμματος στο Ειρηνικό γράμμα του Επιφανίου, κ.λπ.

Το αν το Συλλείτουργο της Θεσσαλονίκης συνιστά ή όχι «αναγνώριση», το παρουσίασα στα δύο προηγούμενα κείμενα, στα οποία παραπέμπω ανωτέρω. Και δεν θα παίζουμε την κολοκυθιά με σοφιστείες και ανόητους συλλογισμούς για το αν το όνομα το είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και όχι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και άλλα τέτοια εξωφρενικά, τα οποία μπορεί να καταλάβει πόσο άκυρα είναι όποιος έχει στοιχειώδεις γνώσεις εκκλησιολογίας και λειτουργικής. Στο κάτω-κάτω, τα Δίπτυχα δεν λέγονται στη Λειτουργία από τον Πατριάρχη ή τον Αρχιεπίσκοπο ή τον όποιο Προκαθήμενο, αλλά από τον Διάκονο. Και ο Διάκονος τα λέει για όλους όσους συλλειτουργούν! Δηλαδή, η συμμετοχή στο συλλείτουργο που λέγονται τα Δίπτυχα σημαίνει ότι «αναγνωρίζονται» όλοι όσοι αναφέρονται σε αυτά από όλους όσοι συμμετέχουν. Πόσο πιο απλά να το πούμε πια;

Το πρακτορείο RIA NOVOSTI λοιπόν, από χθες αναπαράγει «πληροφορίες εκκλησιαστικών κύκλων της Ελλάδος» (αν εννοεί τον Σεβ. Κυθήρων κ. Σεραφείμ θα το μάθουμε γιατί αυτός δεν κρατιέται, θα γράψει πάλι κάτι και θα «καρφωθεί»...), σύμφωνα με τους οποίους «ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος δεν έχει καταχωρήσει το όνομα του επικεφαλής της εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφανίου στα δίπτυχα»... Ειλικρινά δεν ξέρω τι θέλει να πει ο «κύκλος»... Αυτό θα το δούμε έτσι και αλλιώς στην πράξη στο αμέσως προσεχές διάστημα. Και κυρίως θα το δούμε με την αποστολή του γράμματος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών προς τον Μητροπολίτη Κιέβου. Αυτό θα είναι κάτι χειροπιαστό και αδιαμφισβήτητο. Ελπίζω δηλαδή... Γιατί με τόση «τρέλα» που κουβαλάνε αυτοί οι «κύκλοι», ποτέ δεν ξέρεις τι άλλο θα βρουν για να παρηγορήσουν τους εαυτούς τους και τους φίλους τους στη Μόσχα...