Στο πρόσωπο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, και όχι μόνο, οι Ρώσοι αναζητούν... «χρήσιμους ηλίθιους»!




Αυτή είναι δυστυχώς η τραγική αλήθεια, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις και τοποθετήσεις των κορυφαίων εκπροσώπων της Ρωσικής Εκκλησίας. Και είναι στο χέρι του Πατριάρχη των Ιεροσολύμων, αλλά και συνολικά της Αγιοταφικής Αδελφότητας, να διαψεύσουν αυτά τα σενάρια αποσταθεροποίησης και προδοσίας της Ορθοδοξίας και της Κανονικής Τάξης της Εκκλησίας, τα οποία εξυφαίνονται στα καταγώγια της Μόσχας με καταλύτη τις τουλάχιστον ατυχείς δηλώσεις του Πατριάρχη Θεόφιλου κατά την πρόσφατη παρουσία του στη ρωσική πρωτεύουσα.

Το σχετικό ρεπορτάζ του ρωσικού πρακτορείου Ria Novosti, με τις χαρακτηριστικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, δεν αφήνει περιθώρια άλλων ερμηνειών. Στόχος της Μόσχας είναι πλέον ευθέως η αμφισβήτηση των προαιώνιων δικαίων και προνομίων της Πρωτοθρόνου και Πρωτευθύνου Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, όπως αυτά έχουν εκ Πνεύματος Αγίου παγιωθεί στην Εκκλησία μας, μέσω των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων και της δισχιλιετούς καθηγιασμένης εκκλησιαστικής πράξεως και τάξεως. Οι Ρώσοι το λένε καθαρά και ως προς αυτό οφείλουμε να τους επαινέσουμε. Είναι ειλικρινείς... Δεν αναγνωρίζουν τη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και επιθυμούν να συμπαρασύρουν σε αυτήν την αποστασία από την Ορθοδοξία και όσους προθύμους, ή καλύτερα, «χρήσιμους ηλίθιους», θα τολμήσουν να ενδώσουν στις πάσης φύσεως πιέσεις τους.

Με πολύ πόνο και περίσκεψη γράφω αυτές τις λέξεις, ελπίζοντας ότι τελικά κανένας Προκαθήμενος, καμία τοπική Εκκλησία, και μάλιστα από τις αρχαίες, δεν θα πατήσει την ρωσική μπανανόφλουδα της ύβρεως και της αντίθεης αποστασίας.

Αλλά για να μην θεωρηθεί ότι καταγράφω φανταστικά σενάρια, παραθέτω αυτολεξεί το σχετικό άρθρο από το RiaNovosti με τις εξωφενικές, για μία ακόμη φορά, δηλώσεις του μεγάλου σκανδαλοποιού της Εκκλησίας, του ανεκδιήγητου Μητροπολίτη Ιλαρίωνα:

Οποιαδήποτε Σύναξη θα συγκληθεί από τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης θα στοχεύσει στη νομιμοποίηση των πράξεών του στην Ουκρανία, με τις οποίες δεν συμφωνεί η Ρωσική Εκκλησία, δήλωσε το Σάββατο ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας του Βολοκολάμσκ, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

«Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης είναι πολύ αποφασισμένος να υπερασπιστεί το δικαίωμά του, τον οποίο ο ίδιος προσέδωσε στον εαυτό του - να συγκαλεί πανορθόδοξες συναντήσεις. Αλλά σε μια κατάσταση όπου ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης είναι ένοχος της διαφωνίας και του σχίσματος, κάθε συνάντηση που συγκαλεί αναπόφευκτα θα στοχεύσει στο να νομιμοποιήσει τις πράξεις του. Και δεν συμφωνούμε ακριβώς με τις ενέργειες που διέπραξε στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας στον αέρα του προγράμματος «Εκκλησία και Ειρήνη» στο κανάλι «Ρωσία 24».

Στα πλαίσια αυτά, θωρεί χρήσιμη την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ΄, ο οποίος στις 21 Νοεμβρίου προσκάλεσε όλους τους Προκαθημένους των τοπικών Ορθοδόξων εκκλησιών να συγκεντρωθούν στην Ιορδανία για να συζητήσουν θέματα διατήρησης της πανορθόδοξης ενότητας.