Ο ΠΡΑΟΣ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΜΑΛΕΤΙΤΣ ΚΑΙ ΟΙ Α-ΧΑΡΟΙ ΥΒΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ...




Ο γλυκύτατος, πράος και ταπεινός Μητροπολίτης Μακάριος, ένας όντως άξιος εις τύπον και τόπον του πράου και ταπεινού Ιησού Επίσκοπος.

Ο οποίος έχει φέρει στους ώμους του το βαρύ σταυρό των πλέον ιταμών συκοφαντιών και κατηγοριών ότι τάχα είναι... αχειροτόνητος!!!

Φυσικά, ο εξαίρετος νομικός-ιστορικός Πρωτοπρεσβύτερος Ηλίας Τσιγκλάτζε, του Πατριαρχείου Γεωργίας, με ευσύνοπτο και σαφή τρόπο κατέδειξε ότι ο ιδρυτής της αλυσίδας των χειροτονιών στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (με τελευταίο Προκαθήμενο, πριν την Ενωτική Σύνοδο, το Μητροπολίτη Μακάριο Μαλέτιτς) είναι ο πρώτος Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Πολωνίας, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Διονύσιος Βαλεντίνσκι (το σχετικό άρθρο του π. Ηλία εδώ).

Όμως, πέραν των αδιαμφισβήτητων ιστορικών τεκμηρίων, τα οποία μάταια πασχίζουν, κατά τη συνήθη πρακτική τους, να διαστρεβλώσουν οι Μοσχοβίτες και τα απανταχού φερέφωνά τους, είχα και προσωπικά τη μεγάλη ευλογία να συναναστραφώ το Σεβασμιώτατο κατά την πρόσφατη ιεραποδημία μου στο Κίεβο. Ο άνθρωπος του Θεού αντανακλά τη Χάρη, δεν χρειάζεσαι αποδείξεις και νομικίστικα επιχειρήματα για να το διαπιστώσεις. Αυτό άλλωστε σημαίνει ότι ζούμε στη Χάρη και όχι στο Νόμο.

Κάποιοι, δυστυχώς κληρικοί της Εκκλησίας του Χριστού, επιλέγουν να αρνούνται τη Χάρη και να επικαλούνται το Νόμο, μετασχηματιζόμενοι έτσι από Ιερουργοί της Καινής Εντολής της Αγάπης σε κακέκτυπα των φαρισαίων και γραμματέων του παλαιού Νόμου, της "κατάρας", όπως τον ονόμασε ο Απόστολος Παύλος. Και έτσι αντί να σκορπούν την ευλογία της Χάριτος, γίνονται "κατάρα" για τους εαυτούς τους, για τους συνανθρώπους τους και για την Εκκλησία ολάκερη...

Αρκεί κανείς να συγκρίνει και μόνο τα πρόσωπα όλων αυτών με το γλυκύτατο και προσηνές πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μακαρίου Μαλέτιτς. Δεν χρειάζεται πολύς κόπος ούτε πολλή βάσανος για να διαγνώσει πού βρίσκεται ο Χριστός...