Επειδή κάποιοι μιλούν για "πολιτικές παρεμβάσεις" στην Εκκλησία...




Την εκπροσώπηση της Ρωσικής Εκκλησίας, όπου προκύπτουν ζητήματα που τους εκθέτουν, την έχουν αναλάβει οι επίσημες κρατικές υπηρεσίες της Μόσχας. Όπως έγινε π.χ. στην Κύπρο με την αποκάλυψη για τη λειτουργία ρωσικής εκκλησιαστικής δομής αλλά και άλλων δραστηριοτήτων της Ρωσικής Πολιτείας στα Κατεχόμενα, που συνιστούν de facto αναγνώριση του Ψευδοκράτους από τη Ρωσία...

Εν προκειμένω, απέναντι στον ιστορικά τεκμηριωμένο λόγο του εξαίρετου συγγραφέα Αλέξανδρου Μασσαβέτα οι Μοσχοβίτες ψελλίζουν συκοφαντίες και ύβρεις και επαναλαμβάνουν τις εκκλησιολογικές αυθαιρεσίες του μαέστρου Ιλαρίωνα περί του Πρωτείου του Κωνσταντινουπόλεως!

Αλήθεια, η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα ταυτίζεται με το Τμήμα Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ώστε να εκδίδουν ταυτόσημες ανακοινώσεις; Αλήθεια, ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα είναι έγκριτος... θεολόγος και κανονολόγος, ώστε να αποφαίνεται περί του Πρωτείου του Κωνσταντινουπόλεως και από πού αυτό πηγάζει;

Προφανώς οι Μοσχοβίτες έχουν διαγράψει στη δαιμονιώδη συνείδησή τους τις Οικουμενικές Συνόδους και την δισχιλιετή καθηγιασμένη Πράξη και Ιερά Παράδοση της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας! Δεν εξηγείται διαφορετικά ότι αφρόνως θεωρούν και επαναλαμβάνουν, εκκλησιαστικοί (Ιλαρίων) και πολιτικοί (Ρωσική Πρεσβεία) κύκλοι, την αιρετική θεώρησή τους ότι τάχα το Πρωτείο του Κωνσταντινουπόλεως απορρέει από την... "αναγνώρισή" του από τις τοπικές Εκκλησίες, και μάλιστα από τις θυγατρικές του Εκκλησίες, όπως είναι η Μόσχα! Μεγίστη αίρεση, καθαρός προτεσταντισμός, χυδαία βλασφημία κατά του Παναγίου Πνεύματος, διά της εμπνεύσεως του Οποίου οι θειότατοι Πατέρες μας όρισαν το Πρωτείο του Κωνσταντινουπόλεως στις Οικουμενικές Συνόδους.

Ενδεικτικά μόνον αναφέρουμε τον Γ΄ Κανόνα της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου και τον ΚΗ΄ Κανόνα της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, όπου θεμελιώνεται το αποκλειστικόν Πρωτείον του Κωνσταντινουπόλεως εν τη Εκκλησία, μετά το μεγάλο Σχίσμα του 1054 (οπότε εξέπεσε ο μέχρι τότε Πρώτος επίσκοπος της Παλαιάς Ρώμης, μέχρι τότε είχαν τα ίσα πρεσβεία τιμής), μήπως και οι ανίεροι Μοσχοβίτες μετανοήσουν επιτέλους και συνέλθουν και επανέλθουν στην Κανονική Εκκλησία, άλλως ας είναι αξιοκατάκριτοι παρά Θεού και ανθρώπων! Διότι ποια αλήθεια μεγαλύτερη βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος υπάρχει από το να διακηρύσσουν ότι οι δικές τους αποφάσεις και απόψεις υπερισχύουν και κατισχύουν των Ιερών Κανόνων των Αγιωτάτων Οικουμενικών Συνόδων; Ότι, εν προκειμένω, ο Κωνσταντινουπόλεως έλκει την "αναγνώριση" του Πρωτείου του όχι από εκεί που όντως απορρέει, δηλαδή από τις Οικουμενικές Συνόδους, αλλά από "ειδικό έγγραφο" που εγκρίθηκε από τη Σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας το 2013;...!

Η ανακοίνωση αυτή της Ρωσικής Πρεσβείας είναι πραγματικά Θείον Δώρον! Επιβεβαιώνει και αποκαλύπτει και στους πλέον δύσπιστους την αλήθεια που φωνάζουμε εδώ και πολύ καιρό: Το Πατριαρχείο Μόσχας δεν είναι Εκκλησία του Χριστού. Από θρησκευτικής απόψεως λειτουργεί ως σέκτα με κατάφωρες αιρετικές δοξασίες και αυθαίρετες παρερμηνείες των Γραφών, των Ιερών Κανόνων και της Ορθοδόξου Θεολογίας και Εκκλησιολογίας. Και από ρεαλιστικής απόψεως είναι μια ακόμη υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Γι' αυτό και πάνω από τα αληθή και άγια συμφέροντα της Εκκλησίας του Χριστού τοποθετεί τον μοσχοβίτικο μεγαλοϊδεατισμό, ιμπεριαλισμό και τις σε βάρος της Ελευθερίας και Αξιοπρέπειας των Λαών πολιτικές της Ρωσίας.

Ουαί υμίν, λοιπόν, Μοσχοβίται υποκριταί! Φοβερόν το εμπεσείν εις χείρας Θεού ζώντος! Αμήν!

***

Παραθέτουμε την προκλητική και βλάσφημη ανακοίνωση της Ρωσικής Πρεσβείας:

Άλλη μια απόπειρα καλλιέργειας εχθρικής εικόνας της Ρωσίας στην Ελλάδα με πρωτοφανή διαστρέβλωση των γεγονότων αποτελούν η συνέντευξη του Αλέξανδρου Μασσαβέτα στην Καθημερινή.

Αυτός, χωρίς να είναι επιστήμονας αλλά συγγραφέας ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, με ψεύτικες αναφορές κατηγορεί τη Μόσχα ότι δήθεν έχει εξαπολύσει «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Ελλάδας.

Ο αδιάντροπος «στηλιτευτής» έφτασε σε τέτοιο σημείο που παραλληλίζει την «σκληροπυρηνική» ρωσική ορθοδοξία με το ριζοσπαστικό ισλάμ και την αντιτάσσει ανοιχτά στην ελληνική ορθόδοξη παράδοση.

Σαν να μην γνωρίζει ότι το δόγμα «Τρίτη Ρώμη» στη Ρωσία απασχολεί μόνο ιστορικούς και μεμονωμένους φανατικούς.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μια από λίγες εκκλησίες που αναγνωρίζει το πρωτείο τιμής του Κωνσταντινουπόλεως με ειδικό έγγραφο που εγκρίθηκε από Ιερά Σύνοδο 2013.

Ο κ. Μασσαβέτας συνειδητά χειραγωγεί την ελληνική κοινή γνώμη παρουσιάζοντας τα ίδια τα θεμέλια των ρωσοελληνικών φιλικών σχέσεων και την κοινή μας ιστορία ως «σοβαρή γεωστρατηγική απειλή της Ρωσίας».

Δεν έχει αντιληφθεί ότι οι διαχρονικοί δεσμοί των λαών μας είναι αρκετά γεροί ώστε να αντέξουν τις κυνικές απροκάλυπτες επιθέσεις.

Κρίμα που ορισμένα ΜΜΕ παρέχουν υπάκουα το βήμα σ’ αυτόν και σε άλλους παρόμοιους αντιπάλους της συνεργασίας Ελλάδα - Ρωσία.

Εκ της Πρεσβείας