Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΕΒΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΜΝΗΜΟΝΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (VIDEO)




Ανήμερα της Μεγάλης Δεσποτικής Εορτής των Θεοφανείων, 6ης Ιουνουαρίου 2020, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς τελέστηκε Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Παρατίθενται χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία έγινε κανονική Μνημόνευση στα Δίπτυχα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, τόσο από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών όσο και από τον Αρχιδιάκονο. 

Δεδομένης της μέχρι σήμερα στάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ στο Ουκρανικό, ακόμη και μετά την επίσημη αναγνώριση της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Ελλάδος, η Μνημόνευση του Μητροπολίτου Κιέβου στην έδρα του κ. Σεραφείμ, στη Μητρόπολη Πειραιώς, και μάλιστα σε Θεία Λειτουργία στην οποία και ο ίδιος ήταν συλλειτουργός, έχει αδιαμφισβήτητη ιεροκανονική και εκκλησιολογική βαρύτητα και συνιστά σαφώς αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας και του Προκαθημένου της από τον Μητροπολίτη Πειραιώς.

Εν προκειμένω υπενθυμίζεται αυτό που ακούγεται κατά κόρον από τους αντιπάλους της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας: «ο κοινωνών ακοινωνήτω ακοινώνητος έστω»... Κοινωνώντας λοιπόν στο Κοινό Ποτήριο με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, ο οποίος μνημονεύει «Επιφανίου Κιέβου», ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς αναγνωρίζει αναντιρρήτως ότι ο Επιφάνιος είναι Κανονικός Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας.




(Ολόκληρη η Θεία Λειτουργία και ο Αγιασμός των Υδάτων στο λιμάνι του Πειραιά στο WebTV της ΕΡΤ, στο σύνδεσμο: https://webtv.ert.gr/ekklisiastika/06ian2020-polyarchieratiki-theia-leitoyrgia-eortis-theofaneion/).