ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΟΥΤΕ Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΠΙΣΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)





Σαφής ήταν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και το δημοσιογράφο κ. Νίκο Στραβελάκη, το απόγευμα της Τρίτης 7ης Απριλίου 2020, σχετικά με το μείζον θέμα της λειτουργίας των θρησκευτικών χώρων λατρείας όλων ανεξαιρέτως των θρησκειών και δογμάτων στην Ελληνική Επικράτεια, σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση με τίτλο «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα από 12.4.2020 έως και 20.4.2020», η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, Τεύχος B΄ 1178/06.04.2020.

Απαντώντας σε διευκρινιστικά ερωτήματα του δημοσιογράφου, η κ. Κεραμέως κατέστησε σαφές ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες των μέτρων γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της διάδοσης της πανδημίας του Covid-19, επιτράπηκε από τις 12 έως τις 20 Απριλίου μόνον η κεκλεισμένων των θυρών λειτουργία των Ιερών Ναών -καθώς και όλων των θρησκευτικών χώρων λατρείας- με μόνη την συμμετοχή των αναγκαίων λειτουργών, ο συνολικός αριθμός των οποίων σε κάθε Ναό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα πρόσωπα. Επίσης, η Υπουργός διευκρίνισε σαφέστατα ότι δεν επιτρέπεται η προσέλευση των πιστών στους Ναούς ούτε εκτός των ωρών της κεκλεισμένων των θυρών λειτουργίας τους, δηλαδή για ατομική προσευχή όπως ίσχυε υπό το καθεστώς της προηγούμενης απόφασης και πριν από την επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Τα παραπάνω είναι ξεκάθαρα και αδιαμφισβήτητα. Δεδομένης δε της προσωπικής αποκλειστικής κατά νόμον ευθύνης των προϊσταμένων των θρησκευτικών χώρων λατρείας για την τήρηση των όσων προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, καθίσταται σαφές ότι οποιαδήποτε παραβίαση αυτών των μέτρων θα βαρύνει μόνον τους ίδιους και όχι φυσικά την Εκκλησία συνολικά, τον Επίσκοπο ή τη Σύνοδο, οι οποίοι με ξεκάθαρο λόγο έχουν συστήσει την εφαρμογή των σκληρών αλλά αναγκαίων μέτρων της Ελληνικής Πολιτείας.

Συμπέρασμα: Όσοι ιερείς επιθυμούν να λειτουργήσουν τους Ναούς κατά την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, μπορούν να το πράξουν μαζί με τρία ακόμη άτομα-συνεργούς τους, αλλά με κλειστές τις πόρτες και χωρίς να επιτρέπουν την είσοδο εντός των ναών οποιουδήποτε άλλου προσώπου είτε κατά τη διάρκεια των ακολουθιών είτε μετά από αυτές. Για την εκτός των Ιερών Ναών τήρηση της τάξεως, αρμόδια είναι η Ελληνική Πολιτεία. Αλλά από την θύρα του Ναού και μέσα υπεύθυνος είναι ο κάθε λειτουργός και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όσους ενδεχομένως σκέφτονται να παρανομήσουν εκθέτοντας σε κίνδυνο τους πιστούς και διασύροντας την Εκκλησία με ψευτοηρωϊσμούς και ψευτοευσέβειες.

Ακούστε όσα είπε η κ. Κεραμέως στο βίντεο που ακολουθεί: