Η Εκκλησία από σιλικόνη του Πατριάρχη Κυρίλλου






Τα 10 χρόνια πατριαρχίας του Κυρίλλου μετέτρεψαν τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία από έναν ζωντανό οργανισμό (αν και με τις δικές του ασθένειες, αλλά πάντως ζωντανός) σε μια συνθετική ουσία. Τέλος πάντων, το τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι -φαίνεται όμορφο, αλλά όχι ζωντανό- είναι μια απάτη ή, ακόμα πιο ξεκάθαρα, μια κούκλα του σεξ από σιλικόνη: η πράξη γίνεται, όπως με μια γυναίκα, αλλά δεν υπάρχει ζωή σε αυτό.


Το 2009, υπήρχε ελπίδα για θετικές μεταρρυθμίσεις όταν ο πατριάρχης άρχισε ενεργά να αλλάζει τα πάντα στη δομή της εκκλησίας, αλλά όπως αποδείχθηκε, η παλιά τοιχοποιΐα διαλύθηκε σε τούβλα και τίποτα δεν αναδημιουργήθηκε στη θέση της· έμειναν μόνο ερείπια και μια εκατοστή κατώτεροι νέοι επίσκοποι που τοποθετήθηκαν από αυτόν...

Η βιωσιμότητα οποιουδήποτε συστήματος ελέγχεται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης

Η πανδημία της νόσου Covid-19 του 2020 αποκάλυψε για ολόκληρη την κοινωνία την απατηλή και ανίκανη δομή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο πατριάρχης Κύριλλος ήταν τόσο αυτοαπομονωμένος από τους πιστούς που έγινε απρόσιτος ακόμη και στον εσωτερικό του κύκλο. Ο πατριαρχικός εκτυπωτής βγάζει κωμικά διατάγματα που θα ζήλευε και το περιοδικό «Крокодил» (σ.μ. «Krokodil», σατιρικό περιοδικό της Σοβιετικής Ρωσίας). Ο «κιτρινισμός» εμφανίζεται στον επίσημο ιστότοπο του Πατριαρχείου της Μόσχας, για παράδειγμα: ένα άρθρο, στο πνεύμα της εποχής του Στάλιν, σχετικά με τον Πρωτοδιάκονο Αντρέι Κουράεφ.

Όλα αυτά τα 10 χρόνια το ποίμνιο άκουγε το μονόλογο του πατριάρχη Κυρίλλου, όπου υπάρχει η μία και μοναδική αληθινή άποψη: ο ίδιος ο Κύριλλος.

Και ιδού οι καρποί: στον κύριο Ναό των Ενόπλων Δυνάμεων αντί για εικόνες Αγίων, το μωσαϊκό του ναού απεικονίζει τον Στάλιν, τον Πούτιν, τον Ματβιένκο, τον Σόιγκου και άλλους «αγίους» της εποχής μας, για τους οποίους ο Κύριλλος προσεύχεται στο Ναό.

Πιστεύω ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία χρειάζεται έναν νέο ηγέτη -έναν αληθινό ποιμένα και πατέρα- και όχι ένα «υαλοβάμβακα», μετά από επαφή με τον οποίο τα μικροσωματίδια γυαλιού διεισδύουν δυσάρεστα οδυνηρά στο δέρμα και στην αναπνευστική οδό.

Ο Κύριλλος, στην πραγματικότητα, έχει ένα μοναδικό πραγματικό ελιγμό αποχώρησης: να υποβάλει την παραίτησή του «με τη θέλησή του» και να ξαποστείλει το διοικητικό του οργανισμό (σ.μ. εννοεί όλους τους στενούς συνεργάτες, τους «ανθρώπους του Πατριάρχη») σε μακρινές ενορίες και σκήτες.

Εμείς δε, οι πιστοί, πρέπει να τινάξουμε τελείως αυτήν τη γαλάζια σκόνη του «Νικοδήμου» από τα πόδια μας...