Ας διδαχθούμε και στην Ελλάδα από την ταπείνωση και τη δημόσια μετάνοια του Ρώσου Μητροπολίτη Σαράτωφ Λογγίνου...





Το περιστατικό με το δημόσιο έλεγχο από την αστυνομία του Σαράτοφ (Ρωσία) του τοπικού Μητροπολίτη Λογγίνου, επειδή πήγε στην αγορά της πόλης χωρίς να φοράει προστατευτική μάσκα, όπως προβλέπουν τα υγειονομικά μέτρα των κρατικών αρχών, έκανε αίσθηση. Κοτζάμ Μητροπολίτης δέχθηκε ταπεινά τον έλεγχο των διωκτικών αρχών, όπως ένας κοινός θνητός, και μάλιστα μπροστά στην κάμερα που κατέγραψε το γεγονός...

Σχολιάζοντας το περιστατικό, είχα γράψει στο προσωπικό μου προφίλ στο Facebook τα εξής:

«Στην "Αγία Ρωσία" η αστυνομία ελέγχει τον Μητροπολίτη Σαράτωφ Λογγίνο, ως κοινό θνητό, ως απλό πολίτη, ο οποίος πήγε στην αγορά χωρίς να τηρεί τα μέτρα της πολιτείας, δηλαδή να φορά προστατευτική μάσκα ...
Εδώ στην Ελλάδα ορισμένοι είναι έτοιμοι να... αγιοκατατάξουν το Μητροπολίτη Κερκύρας, που αγαπά ιδιαιτέρως τους Ρώσους, επειδή ο εισαγγελέας τον κάλεσε στο γραφείο του, αφού παραβίασε τα μέτρα την Κυριακή των Βαΐων... Ουδείς πήγε να τον... συλλάβει εκείνη την ώρα, ούτε να τον οδηγήσει... σιδηροδέσμιο στα κάτεργα!
Υπενθυμίζουμε ότι για τον πολύ αγαπητό στους Ρώσους Μητροπολίτη Κερκύρας είχε κάνει αντικανονική και προκλητική παρέμβαση με δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας κ. Λεγκόιντα, καταγγέλλοντας τους... "διωγμούς" που γίνονται τάχα στην Ελλάδα κατά της Εκκλησίας...».

Ενώ λοιπόν στην Ελλάδα, κάθε έλεγχος των μέτρων που επεβλήθησαν από τις αρχές για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παρουσιάστηκε, και παρουσιάζεται ακόμη και σήμερα, από ορισμένους ακραίους φονταμενταλιστικούς κύκλους ως τάχα... «διωγμός» κατά της Εκκλησίας και της Πίστεως, στο Σαράτωφ ο οικείος Μητροπολίτης Λογγίνος, αναλογιζόμενος ότι με το προσωπικό του παράδειγμα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες των αρχών για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και να δώσει αφορμή να κατηγορηθεί η Εκκλησία εξαιτίας του, προέβη σε δημόσια απολογία για την απερίσκεπτη συμπεριφορά του! Όχι μόνο δεν κατηγόρησε τις αρχές του τόπου του, οι οποίες τον έλεγξαν ως απλό πολίτη, ζητώντας μάλιστα -κατά την τυπική διαδικασία- τα στοιχεία του, αλλά και ζήτησε συγγνώμη από τον λαό που τυχόν σκανδαλίστηκε λόγω της συμπεριφοράς του, επιρρίπτοντας, με παροιμιώδη αυτομεμψία, την ευθύνη στον εαυτόν του και μόνον.

Θεωρώ χρέος μου να αναφερθώ επαινετικά για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Λογγίνο, του οποίου το παράδειγμα εύχομαι να εμπνεύσει και όσους εξακολουθούν να σκανδαλίζουν το λαό και να ναρκοθετούν τις προσπάθειες των ειδικών για την μη διασπορά της φονικής πανδημίας στην Πατρίδα μας.

Παραθέτω το πρωτότυπο ρωσικό κείμενο, και την ελληνική μετάφραση, της δημόσιας ανάρτησης συγγνώμης του Μητροπολίτη Σαράτωφ, όπως δημοσιεύθηκε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook:



«Дорогие братья и сестры! Христос Воскресе! Последние два дня в сети широко обсуждается инцидент, случившийся на Саратовском Сенном рынке, где меня, за то что я был без маски, остановил наряд полиции. По этому поводу я получаю выражение сочувствия от многих близких и знакомых, за что им глубоко благодарен. Хочу, однако, сказать, что в сложившейся ситуации я полностью виноват в том, что нарушил масочный режим и приношу извинения всем, кого это смутило

«Αγαπητοί μου αδελφοί! Χριστός Ανέστη! Τις τελευταίες δύο ημέρες, συζητείται ευρέως στο διαδίκτυο το περιστατικό στην αγορά του Σαράτοφ, όπου μια ομάδα της αστυνομίας με σταμάτησε επειδή ήμουν χωρίς μάσκα. Με την ευκαιρία αυτή, δέχομαι την έκφραση συμπάθειας από πολλούς συγγενείς και φίλους, προς τους οποίους είμαι βαθιά ευγνώμων. Ωστόσο, θέλω να πω ότι σε αυτήν την περίπτωση, είμαι απολύτως υπεύθυνος για την παραβίαση του κανονισμού για τη μάσκα, και ζητώ συγγνώμη από όλους όσοι σκανδαλίστηκαν (από τη συμπεριφορά μου)

Η σύγκριση της παραπάνω γενναίας, αληθινά χριστιανικής και λεβέντικης, τοποθέτησης του Μητροπολίτη Λογγίνου με όσα ανόητα, φαιδρά και προκλητικά ακούμε στην Ελλάδα από τους «ταλιμπάν» είναι νομίζω αρκετή για να καταλάβουμε την ποιότητα του μεν και των δε.