Η απάντηση στα fake news της Ρωσικής Εκκλησίας: Ο ιερέας της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας αποκαλύπτει τα πραγματικά γεγονότα πίσω από τη σύγκρουση στη Ζαντουμπρόφκα





Ο ιερέας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας Ναζάριος Γκαγκαλιούκ αποκάλυψε λεπτομέρειες των συγκρούσεων στο χωριό Ζαντουμπρόφκα (περιφέρεια Τσέρνοβιτς) της Ουκρανίας. Η κοινότητα αυτή της Ζαντουμπρόφκα προσχώρησε στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας τον Ιανουάριο του 2019. Έκτοτε, η μειονότητα που υποστηρίζει το Πατριαρχείο Μόσχας χρησιμοποιεί μεταφερόμενους “titushki” (σ.μ. δηλαδή μισθοφόρους «μπράβους» προβοκάτορες, μεταφερόμενους από άλλες περιοχές, διαβάσετε σχετικά εδώ), για να υποκινήσει συγκρούσεις και να εμποδίσει την ειρηνική μεταβίβαση της ενορίας.


«Η πλειοψηφία του χωριού, το οποίο έχει 158 άτομα, στις 27 Ιανουαρίου 2019 ψήφισε υπέρ της μεταβίβασης της ενορίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Υπήρχαν επίσης η αστυνομία και ο κρατικός γραμματέας, που τα κατέγραψαν όλα. Ψήφισαν μόνο οι εγγεγραμμένοι νόμιμοι κάτοικοι του χωριού», είπε ο ιερέας Ναζάριος Γκαγκαλιούκ σε ένα σχόλιό του στο Πνευματικό Μέτωπο.

«Δεν υπήρξαν παραβιάσεις, η συνάθροιση ήταν νόμιμη. Τον Μάιο του 2019, τα έγγραφα ετοιμάστηκαν στην Ορθόδοξο Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία, σύμφωνα με τα έγγραφα, έχει το νόμιμο δικαίωμα σε αυτόν το Ναό. Δηλαδή, τα έγγραφα για το κτίριο, η καταχώρηση βάσει του νόμου, είναι εγγεγραμμένα στην Ορθόδοξο Εκκλησία της Ουκρανίας», λέει ο π. Ναζάριος.

Αλλά ο τοπικός ιερέας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (σ.μ. δηλαδή της υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο εκκλησιαστικής δομής του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία) συγκάλεσε μια άλλη, πλαστή-παράνομη, συνάθροιση, προσκαλώντας πολλούς «επισκέπτες» από άλλες περιοχές, όχι δηλαδή κατοίκους της ενορίας. Και τον περασμένο Δεκέμβριο του 2019, κοντά στις πύλες του Ναού, οι υποστηρικτές της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας επιτέθηκαν στους ενορίτες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. «Ορθόδοξοι» τάχα “titushki” έσπασαν το τραπέζι των λειτουργιών, αναποδογύρισαν τους άρτους (σ.μ. αναφέρεται στην τέλεση μιας επιμνημόσυνης ακολουθίας για τους κεκοιμημένους με την προσκόμιση άρτων υπέρ αναπαύσεως αυτών), δεν επέτρεψαν στους ενορίτες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας να πραγματοποιήσουν ιερές ακολουθίες, δηλαδή, διέκοψαν την ακολουθία και ξυλοκόπησαν τους ενορίτες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας και τον Πρόεδρο του χωριού Βιτάλιο Γοντσιρούκ.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε τόσο, που οι πιστοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στο χωριό Ζαντουμπρόφκα απευθύνθηκαν στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να τους προστατεύσει από τις επιθέσεις των υποστηρικτών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, οι οποίοι έφερναν στο χωριό άγνωστους άντρες.

Τις προάλλες η αντιπαράθεση συνεχίστηκε: στις 4 Μαΐου 2020, οι “titushki” ήρθαν στο χωριό με ρόπαλα και δακρυγόνα. Ένας από αυτούς, με το όνομα Βολοντίμιρ, πυροβόλησε με ένα πιστόλι.

Σύμφωνα με τον ιερέα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, π. Ναζάριο  Γκαγκαλιούκ, οι τοπικοί πιστοί του Πατριαρχείου της Μόσχας είναι ειρηνικοί και ήρεμοι, αλλά η λύση για την ειρηνική μεταβίβαση της ενορίας εμποδίζεται από τους μεταφερόμενους “titushki”, οι οποίοι είναι επιθετικοί, προσβάλλουν τους πιστούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας και φέρουν όπλα.

Η σύγκρουση αυτή διαρκεί ένα χρόνο και τέσσερις μήνες. Η αστυνομία διατηρεί την τάξη κάθε Κυριακή και 20 έως 50 πιστοί προσέρχονται στις ακολουθίες που τελούνται μπροστά από τις κλειστές πύλες του Ναού που παράνομα συνεχίζει να κατέχει ο ιερέας της Ρωσικής Εκκλησίας με τη βοήθεια των μισθοφόρων “titushki”...

***

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Στην πρώτη ομάδα φωτογραφιών φαίνονται ποιοι είναι οι... «ενορίτες» του Πατριαρχείου Μόσχας που κατέχουν παράνομα το Ναό στη Ζαντουμπρόφκα: «φουσκωτοί» μισθοφόροι προβοκάτορες, αποφασισμένοι να επιτεθούν με κάθε μέσο σε όποιον τους αντισταθεί, σύμφωνα με τις εντολές αυτών που τους πληρώνουν... Οι λεγόμενοι “titushki”, οι οποίοι μάλιστα φέρουν και χαρακτηριστικές μαύρες μπλούζες.
Στη φωτογραφία με το αυτοκίνητο, οι πινακίδες υποδηλώνουν ότι είναι από την περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, εκεί όπου οι ρωσόφιλες δυνάμεις, με τη βοήθεια της Ρωσίας, έχουν παράνομα ανακηρύξει αυτονομία και διεξάγεται ένας αιματηρός πόλεμος εδώ και 6 χρόνια, με τη Ρωσία να είναι η επιτιθέμενη χώρα κατά της Ουκρανίας. Επίσης, σε μια φωτογραφία φαίνεται ένας σεσημασμένος κακοποιός (εντός κύκλου), τον οποίο επίσης έχει μισθώσει μαζί με τους λοιπούς «μπράβους» η Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία για να αποτρέψει τη νόμιμη μεταβίβαση του Ναού στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, όπως έχει αποφασίσει η πλειοψηφία των ενοριτών κατοίκων, σύμφωνα με το νόμο.








  
***

Στη δεύτερη ομάδα των φωτογραφιών φαίνονται οι κανονικοί νόμιμοι κάτοικοι και ενορίτες της Ζαντουμπρόφκα με τον ιερέα τους, να τελούν τις ακολουθίες τους στην ύπαιθρο, μπροστά από το Ναό που παράνομα κατέχουν οι Μοσχοβίτες «μπράβοι».
Οι συγκρίσεις μιλούν από μόνες τους για το ποιοι είναι η κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία και ποιοι οι αδίστακτοι μοιχεπιβάτες και σφετεριστές, που συνεργάζονται ακόμη και με εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου για να αποτρέψουν το έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπό τις εντολές και με την οικονομική αρωγή της Μόσχας...