Ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο




Στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον εκλεκτό Ιεράρχη του στην Αυστραλία

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

 

Ανακοινωθέν

 

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος κατά τας τριημέρους εργασίας αυτής (23-25 τ.μ. Ιουνίου), εν τω εν Σαμπεζύ Γενεύης Ορθοδόξω Κέντρω του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συνεζήτησε, μεταξύ άλλων, και θέματα απτόμενα της εκκλησιαστικής ζωής διαφόρων Επαρχιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μεταξύ των οποίων και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, σχετικώς προς την οποίαν ομοφώνως απεφάσισε τα εξής: 

α) Εκφράζει την αμέριστον στήριξιν αυτής εις την προσωπικότητα και το αξιέπαινον έργον του νέου Ποιμενάρχου αυτής Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου, Ιεράρχου ευρείας μορφώσεως και δυναμικής ποιμαντορίας. 

β) Εκφράζει έντονον δυσαρέσκειαν προς τον Σεβ. Μητροπολίτην Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρον δια την αναρμοδίαν ανάμιξίν του εις τα πράγματα της Επαρχίας ταύτης του Θρόνου, και, 

γ) με ικανοποίησιν ενωτίζεται την υπό του Επισκόπου του Αγίου Όρους Οικουμενικού Πατριάρχου επιβολήν της ποινής εξαμήνου αργίας από πάσης ιεροπραξίας τω Ιερομονάχω Δαμασκηνώ (εκ του Κελλίου Αγίου Γεωργίου «του Φιλαδέλφου»), εξαρτηματικώ αδελφώ της Ι. Μονής Κουτλουμουσίου, δια την όλως αντικανονικήν και σκανδαλώδη δράσιν αυτού εις βάρος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και του Ποιμενάρχου αυτής, αντί της ην οφείλει να καλλιεργή προσευχής και του κομβοσχοινίου του.

 

 Εν Γενεύη, τη 25η Ιουνίου 2020

 

Εκ της Αρχιγραμματείας

της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.