Βαρυσήμαντη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας


Επίσημη Δήλωση Τύπου του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικλ Πομπέο

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΥΠΟΥ 

ΜΑΪΚΛ ΠΟΜΠΕΟ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 

1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

 

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει λειτουργήσει την Αγία Σοφία ως μουσείο - επίσημα αναγνωρισμένο από την UNESCO ως μέρος των ιστορικών περιοχών του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Κωνσταντινούπολης - με εξαιρετικό τρόπο για σχεδόν έναν αιώνα. Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και την ποικιλόμορφη ιστορία που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της Τουρκικής Δημοκρατίας, καθώς και να διασφαλίσει ότι η Αγία Σοφία θα παραμείνει προσβάσιμη σε όλους. 

Αυτό το εξαιρετικό Μνημείο αποτελεί μαρτυρία για τη θρησκευτική έκφραση και την καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική ιδιοφυΐα, που αντικατοπτρίζονται στην πλούσια και πολυσύνθετη ιστορία 1.500 χρόνων. Επιπλέον, η λειτουργία του Μνημείου ως μουσείου έχει επιτρέψει σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση και να στοχάζονται για αυτό το μεγαλειώδες επίτευγμα. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας θα απομειώσει την κληρονομιά αυτού του αξιοσημείωτου κτηρίου και την αξεπέραστη ικανότητά του -τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο- να υπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια κατεξοχήν αναγκαία γέφυρα μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις και πολιτισμούς. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας με την κυβέρνηση της Τουρκίας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων.

 

Πηγή