Φρίκη: Aυτός είναι ο Ιερομόναχος της Ρωσικής Εκκλησίας που βασάνιζε Ουκρανούς στρατιώτες! (photos and video)

Δεξιά στη φωτογραφία ο Ρώσος Μεγαλόσχημος Ιερομόναχος Ηλίας Ρετίνσκι

 

Στο φως της δημοσιότητας ήλθε το όνομα ενός Ιερομονάχου από τη Ρωσική Ομοσπονδία που βασάνιζε τους συλληφθέντες Ουκρανούς στρατιώτες χτυπώντας τους με έναν σταυρό και πυροβολώντας τους στα γόνατα με ένα πιστόλι τραυματισμού. 

«Ο Ιγκόρ Ρετίνσκι κατάγεται από την περιοχή του Σμολένσκ της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρει η σελίδα «Ελευθερία στους κρατουμένους του Κρεμλίνου». 

Ο Ιερομόναχος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ηλίας Ρετίνσκι έφτασε στο Ντομπάς το 2014 για να υπηρετήσει ως στρατιωτικός ιερέας στο λεγόμενο τάγμα «Leshy» της παράνομης και μη αναγνωρισμένης αυτοκηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» των υποκινούμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών. 

Υπάρχουν πληροφορίες ότι βασάνιζε κρατούμενους στο υπόγειο του αεροδρομίου του Ντονέτσκ. Τους χτυπούσε με ένα μεταλλικό Σταυρό και τους πυροβολούσε με ένα όπλο τραυματισμού. Το όνομά του έχει δημοσιευθεί στη βάση δεδομένων του «Κέντρου Ειρήνευσης». 

Ο Ρώσος Μεγαλόσχημος Ιερομόναχος Ηλίας Ρετίνσκι, ο οποίος έχει δώσει όρκους για αυστηρούς ασκητικούς κανόνες του μοναχισμού, συνηθίζει να κάνει περιοδείες και να συμμετέχει σε ροκ συναυλίες στη Ρωσία για πολλά χρόνια. Έτσι, το 2006, ο Μεγαλόσχημος Ηλίας «παρουσίασε μια ροκ σύνθεση αφιερωμένη στην αναβίωση των ιδανικών της Αγίας Ρωσίας», στο Ορθόδοξο Φεστιβάλ Νεολαίας «Bratya» (=Αδελφοί), στο Μοζάισκ. Ο Κύριλλος Φλορώφ, εκπρόσωπος της Ένωσης Ορθοδόξων Πολιτών, ο οποίος είναι επίσης ο επικεφαλής της Ένωσης Ορθοδόξων Εμπειρογνωμόνων και στενός συνεργάτης του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, είπε σε εκείνη την εκδήλωση: «Οι ηγέτες των Ορθοδόξων νεολαιών της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας δήλωσαν ότι ήλθαν στους αδελφούς από τη Ρωσία για να ενισχύσουν την ενότητα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, για να πουν ότι είναι απαράδεκτο να διαχωριστούν (από τη Ρωσική Εκκλησία) οι μητροπόλεις της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας και να δημιουργήσουν ένα ενεργό πυρήνα δραστήριων Ορθοδόξων νέων».

 

Ο Ιερομόναχος Ηλίας Ρετίνσκι ποζάρει με τον Στάλιν...

 

Περιγράφει τον εαυτό του ως «Μεγαλόσχημος Ηλίας. Κατά κόσμον Ρετίνσκι, Ηλίας Τυχώνοβιτς, γεννηθείς το 1959, στην περιοχή του Οριόλ, αλλά τώρα συστήνομαι ως Μεγαλόσχημος Ηλίας, της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, του Πατριαρχείου της Μόσχας». 

Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αυτός ο Ιερομόναχος έχει την κάλυψη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία δεν καταδικάζει τη δράση του. Οι Ρώσοι χρειάζονται τέτοιους «πνευματικούς πατέρες» που ξέρουν επίσης να βασανίζουν και να διευκολύνουν την προσάρτηση ξένων εδαφών. 

Στις 27 Ιουλίου 2014, ο ρωσικός ιστότοπος Gazeta.ru ανέφερε επίσης για αυτόν τον κληρικό: «Ανάμεσα στους πολιτοφύλακες είναι ο Μεγαλόσχημος Ηλίας Ρετίνσκι, στρατιωτικός ιερέας της εταιρείας ειδικών δυνάμεων «Leshy». Μαζί με το μοναχικό κομποσχοίνι έχει ένα μεγάλο μαχαίρι δίπλα του, πηγαίνει μπροστά με ένα πολυβόλο. Αλλά το κύριο όπλο του είναι μια κιθάρα, τραγουδά με μια ασταθή βραχνάδα, μιμούμενος τον Βισότσκι, πατριωτικά τραγούδια και διανέμει γενναιόδωρα τα CD του. Οι στρατιώτες - στην αυλή, στην τραπεζαρία, στους διαδρόμους - τον πλησιάζουν για μια μυστική συνομιλία. Είναι φανερό ότι ο «πατέρας» είναι εδώ. Παρά παρά την υπερβολή για τους απλούς ενορίτες, αυτό είναι ακριβώς το είδος των κληρικών που χρειάζονται σήμερα οι πολιτοφύλακες»...  

 


Πηγή: Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας