Ο "μαέστρος" Ιλαρίων Αλφέγιεφ αποκηρύσσει την ανεξαρτησία της Ρωσικής Εκκλησίας!



Για τα υπόλοιπα που λέει ο Ιλαρίων, σχετικά με Αγία Σοφία και Ουκρανικό, δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε και πάλι. Ας πιουν ξύδι και ας το χωνέψουν. Η Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι γεγονός τετελεσμένο, οριστικό και αμετάκλητο.

 

 

"Και όταν οι πολιτικοί θέλουν να δημιουργήσουν μια ανεξάρτητη Εκκλησία του Μαυροβουνίου, αποσπώντας την από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτό, διότι τα θέματα της διοικητικής δομής της Εκκλησίας δεν πρέπει να αποφασίζονται από πολιτικούς, αλλά από την ίδια την Εκκλησία. Οι πολιτικοί πρέπει να αντιμετωπίζουν πολιτικά, διεθνή, κοινωνικά προβλήματα, εγχώρια πολιτική, να φροντίζουν την υλική ευημερία του πληθυσμού. Και οι πολιτικοί δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας, όπως είναι οργανωμένες"... (Πηγή)

 

Η παραπάνω δήλωση του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνος, σε μια αήθη προσπάθεια της Μόσχας να εμπλακεί, για μία ακόμη φορά, στα εσωτερικά ζητήματα ενός ακόμη ανεξάρτητου κράτους που απειλείται από τον μοσχοβίτικο ιμπεριαλισμό, του Μαυροβουνίου, αποδεικνύουν πόσο άγευστοι θεολογίας και εκκλησιολογίας είναι οι ηγήτορες της Ρωσικής Εκκλησίας. 

Εάν αυτό που λέει ο Ιλαρίων, για να επιτεθεί στις πολιτικές αρχές του Μαυροβουνίου, είναι έτσι, τότε πρέπει όλα τα Αυτοκέφαλα να ανακληθούν άμεσα, με πρώτο εκείνο της Μόσχας, αφού ΟΛΑ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΠΡΟΗΛΘΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΗΓΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ! Δεν υπάρχει κανένα Αυτοκέφαλο που να δόθηκε για καθαρά εκκλησιολογικούς, θεολογικούς και πνευματικούς λόγους. Κανένα Αυτοκέφαλο δεν υπηρετεί τη σωτηριολογική αποστολή της Εκκλησίας, δεν είναι αυτός ο λόγος που ζητήθηκαν, απαιτήθηκαν καλύτερα, από τις ηγεσίες των ανεξαρτήτων κρατών, ορισμένα δε προήλθαν μετά από αντικανονικά βίαια σχίσματα των τοπικών Εκκλησιών (π.χ. Μόσχα, Ελλάδα, Βουλγαρία)... Ο μοναδικός λόγος που οι βασιλείς και άρχοντες των εθνών ήθελαν ανεξάρτητη την Εκκλησία που βρίσκεται στην επικράτειά τους ήταν καθαρά πολιτικός, εθνικός και ουδόλως πνευματικός ή θεολογικός. 

Και σε όλα αυτά τα αιτήματα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Μητέρα όλων Εκκλησία, ανταποκρίθηκε και απέδωσε, με αποκλειστικά δική του απόφαση, χωρίς καμία πανορθόδοξη σύσκεψη, συνεννόηση ή "άδεια", Τόμους Αυτοκεφαλίας, δημιουργώντας όλες τις νεώτερες Τοπικές Εκκλησίες που δεν έχουν κατοχύρωση από Οικουμενικές Συνόδους. 

Αν λοιπόν ο Μητροπολίτης Ιλαρίων αναθεματίζει με τόση ορμή την βούληση των πολιτικών αρχών του Μαυροβουνίου να έχουν μια Ορθόδοξη Εκκλησία ανεξάρτητη από τις εθνοφυλετιστικές επιρροές της Σερβικής Εκκλησίας, που υπονομεύουν την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία του, τότε η Ρωσική Εκκλησία να δώσει πρώτη το καλό παράδειγμα: Να απαρνηθεί την αυτοτέλειά της και να επιστρέψει υπό την άμεση δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπου ανήκε μέχρι που οι τσάροι απαίτησαν την ανεξαρτησία της... 

Για τα υπόλοιπα που λέει ο Ιλαρίων, σχετικά με Αγία Σοφία και Ουκρανικό, δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε και πάλι. Ας πιουν ξύδι και ας το χωνέψουν. Η Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι γεγονός τετελεσμένο, οριστικό και αμετάκλητο. Όσοι το αποδέχονται είναι σύμφωνοι με τους Κανόνες και την Τάξη της Εκκλησίας. Όσοι όχι, πάσχουν σοβαρά από απόψεως θεολογικής και εκκλησιολογικής και, εάν δεν μετανοήσουν συντόμως, θα είναι πλέον αντιμέτωποι με την Οργή του Θεού επί τους υιούς της απειθείας... Τελεία και παύλα...