Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος: Πρώτος από απόψεως ηθικού κύρους στις 100 κορυφαίες προσωπικότητες της Ουκρανίας και η πιο ισχυρή θρησκευτική προσωπικότητα στη χώρα


 

Μια αξιολόγηση με ιδιάζουσα σημασία, αφού το περιοδικό «Кореспондент» όλα τα προηγούμενα έτη εξέφραζε φιλορωσικές θέσεις και ήταν επικριτικό απέναντι στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

 

Ειδικοί αναλυτές, στους οποίους ανατέθηκε από το περιοδικό «Кореспондент» (Correspondent) να καταρτίσουν μια λίστα με τις 100 κορυφαίες προσωπικότητες με μεγάλη επιρροή στην Ουκρανία, έδωσαν στον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, την πρώτη θέση (υψηλότερη βαθμολογία) με κριτήριο το ηθικό κύρος (moral authority).

Ταυτόχρονα, ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας πήρε την 22η θέση στη γενική κατάταξη του «Top 100», η οποία τον ορίζει ως την πιο ισχυρή θρησκευτική προσωπικότητα στην Ουκρανία μεταξύ εκείνων που περιλαμβάνονται στην αξιολόγηση.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος έλαβε από τους εμπειρογνώμονες συνολική βαθμολογία 6,7 στα 10, που είναι το υψηλότερο επίπεδο «ηθικού κύρους» μεταξύ όλων εκείνων που συμπεριλήφθηκαν στην αξιολόγηση. Η συντριπτική πλειοψηφία των βαθμολογήσεων σε αυτήν την κατηγορία δεν υπερβαίνει τους 3 βαθμούς.

Το «Top 100» του «Кореспондент» περιλαμβάνει τρεις ακόμη θρησκευτικές προσωπικότητες: τον αρχιραβίνο της Εβραϊκής Κοινότητας Asman Moshe Reuven (63η θέση), τον επικεφαλής της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας Μητροπολίτη Ονούφριο (70ή θέση) και το μουφτή της Πνευματικής Διοίκησης των Μουσουλμάνων της Ουκρανίας  «Umma», Said Ismagilov (84η θέση).

Έτσι, επιβεβαιώθηκαν για μία ακόμη φορά τα αποτελέσματα και άλλων αξιολογήσεων εμπειρογνωμόνων καθώς και τα δεδομένα των κοινωνιολογικών ερευνών κοινής γνώμης, στις οποίες ο Μητροπολίτης Επιφάνιος αναγνωρίζεται σταθερά ως η πιο ισχυρή από τις θρησκευτικές προσωπικότητες της Ουκρανίας.

 

Πηγές: 1, 2, 3.