Κυρίαρχη η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας


 

Συχνά διαβάζουμε στα μέσα ρωσικής παραπληροφόρησης τον έωλο προπαγανδιστικό ισχυρισμό ότι τάχα η πλειοψηφία των Ορθοδόξων της Ουκρανίας υπάγονται στη Μοσχοβίτικη Εκκλησία υπό το Μητροπολίτη Ονούφριο. Όμως, η αντικειμενική αλήθεια της στατιστικής και των αριθμών αποκαλύπτει την πραγματική εικόνα.



 

Εκτός από τις στατιστικές έρευνες στο γενικό πληθυσμό της Ουκρανίας, που όλες ανεξαιρέτως καταγράφουν ότι, μετά τη χορήγηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας, η πλειοψηφία των Ορθοδόξων της χώρας τοποθετούν τους εαυτούς τους στη δικαιοδοσία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, μια πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας έδωσε ακόμη μια συντριπτική εικόνα των πραγμάτων. 

Όπως διαβάζουμε στο «Πνευματικό Μέτωπο», το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δημοσίευσε στατιστικά δεδομένα για τον αριθμό των πιστών των διαφόρων ομολογιών και θρησκευτικών οργανώσεων ανάμεσα σε όσους υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Όπως όλοι αντιλαμβάνονται, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί ένα ενδεικτικό αντικατοπτρισμό της κοινωνίας, από την οποία προέρχεται. Γι’ αυτό και τα δεδομένα αυτά αντανακλούν -σε συμφωνία και με τις υπόλοιπες έρευνες- το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, ποσοστό μεγαλύτερο του 80% του προσωπικού δηλώνουν ότι είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Το ποσοστό αυτό μοιράζεται ως εξής: το 70% δηλώνουν ότι ανήκουν στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό το Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο και μόλις το 10% συντάσσονται με την εκκλησιαστική παρουσία του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία υπό τον εν Κιέβω Μητροπολίτη Ονούφριο. Το υπόλοιπο κομμάτι του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων μοιράζεται ως εξής: 7% στους Ελληνοκαθολικούς (Ουνίτες), 4% στους Ρωμαιοκαθολικούς, 2% στο Ισλάμ, 5% σε άλλες θρησκείες. 

Τα παραπάνω επίσημα στατιστικά στοιχεία είναι καταλυτικά. Και καθώς προχωρεί η εδραίωση και καταξίωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας και η αποδοχή της από τις λοιπές κατά τόπους Εκκλησίες τα ποσοστά της θα αυξάνονται στον πιστό Ουκρανικό Λαό, ο οποίος πλέον αγκαλιάζει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία του, έχοντας επιτύχει, με τη Χάρη του Θεού και τη στοργή της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, το προαιώνιο όνειρο της εκκλησιαστικής του απεξάρτησης από τους εισβολείς και καταπατητές της ελευθερίας του Μοσχοβίτες.