Μοσχοβίτικα παραμύθια...


 

Κάποτε, μικρό παιδί, μου άρεσε να βλέπω μια σειρά κινουμένων σχεδίων στην -τότε αποκλειστικά κρατική- τηλεόραση με τίτλο "Γιαπωνέζικα παραμύθια". Δεν ήξερα όμως ότι πολύ καλύτεροι στο... παραμύθιασμα και από τους Γιαπωνέζους είναι οι Μοσχοβίτες! Χρειάστηκε να μεγαλώσω αρκετά για να το διαπιστώσω.

Πώς αλλιώς μπορεί κανείς να σχολιάσει το παραμύθιασμα που κάνουν οι αδίστακτοι ψευδάδελφοι του βορρά στον καημένο το γερο-Φιλάρετο Ντενισένκο, τον πρώην Μητροπολίτη Κιέβου και μετέπειτα αυτοανακηρυχθέντα "Πατριάρχη"; Ναι, αυτόν που ενώ συμφώνησε με όλα και υπέγραψε όλα και ευεργετήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το Έκκλητο, μετά τον Τόμο διαπίστωσε ότι δεν του... άρεσε και απομακρύνθηκε από την Κανονική Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Πίσω από αυτή τη "στάση" του Φιλάρετου κρύβεται πολλή... KGB, φυσικά, αφού και ο ίδιος, ως χειροτονηθείς επίσκοπος επί της Σοβιετίας, όπως και όλοι οι τότε επίσκοποι της Ρωσικής Εκκλησίας, ήταν πράκτορες της διαβόητης αυτής υπηρεσίας των Μπολσεβίκων. Μάλιστα, ο γερο-Φιλάρετος συμμετείχε στην εις επίσκοπο χειροτονία του νυν πατριάρχου Μόσχας Κυρίλλου, ένας από τους τρεις... Καθόλου τυχαίο πρόσωπο δεν ήταν. 





Τέλος πάντων. Όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, ο Αρχιεπίσκοπος Τσέρνιχιφ κ. Ευστράτιος, ο γερο-Φιλάρετος, εκτός των άλλων, έχει πέσει, για μία ακόμη φορά στη ζωή του, θύμα των μοσχοβίτικων μηχανορραφιών... Πράκτορες της Μόσχας του υπόσχονται ότι, εάν συνεχίσει να υπονομεύει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και να συκοφαντεί το Μητροπολίτη Επιφάνιο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, θα δώσουν... "αυτοκεφαλία" στην εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία και θα κάνουν το Φιλάρετο... "πατριάρχη"!!! Και εντάξει, ας πούμε ότι δίνουν μια αντικανονική και ανυπόστατη "αυτοκεφαλία", όπως είχαν κάνει και το 1970 με την OCA της Αμερικής, που κανείς δεν πρόκειται να αναγνωρίσει (εκτός ίσως από τους Σέρβους, εάν ακόμη είναι δεμένοι με κοντό μοσχοβίτικο λουρί...), αλλά "πατριάρχη" πώς θα ανακηρύξει από μόνη της η Μόσχα; Εδώ η ίδια ζήτησε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο την πατριαρχική της αξία... Τρελά πράγματα, για ένα υπέργηρο άνθρωπο του οποίου την γεροντική μωρία εκμεταλλεύονται οι αδίστακτοι πράκτορες του Κρεμλίνου.

Συγκεκριμένα, στο "Πνευματικό Μέτωπο της Ουκρανίας" διαβάζουμε:

"Ο επίτιμος πατριάρχης Φιλάρετος ελπίζει ότι θα του χορηγηθεί αυτοκεφαλία από το Πατριαρχείο της Μόσχας. Θέλει να ηγηθεί της αυτοκέφαλης εκκλησίας και να είναι πατριάρχης, αγνοώντας παράλληλα κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται για να του εξηγήσουν την απάτη. Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Ευστράτιο, εκπρόσωπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Σε σχόλιό του στο Facebook, ο Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος είπε ότι ο Φιλάρετος είναι πεπεισμένος ότι στο εγγύς μέλλον η Μόσχα θα «δώσει πραγματική αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας [Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία]. Και ότι αυτός, ο Πατριάρχης Φιλάρετος, θα είναι «ο Πατριάρχης αυτής της πραγματικά αυτοκέφαλης Εκκλησίας». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό που χρειάζεται είναι «να είστε υπομονετικοί» και «να μην χάνετε έδαφος» (δηλαδή λένε οι Ρώσοι στο Φιλάρετο: κάνε υπομονή και μην κάνεις πίσω και εμείς είμαστε εδώ να σε κάνουμε... Πατριάρχη!)...

Οι εκπρόσωποι της Μόσχας έχουν πείσει το Φιλάρετο για κάτι που ο ίδιος ακούει ευχάριστα, επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος. Και ο Φιλάρετος τους πίστεψε. «Τώρα απλά αγνοεί κάθε προσπάθεια να του εξηγήσουμε ότι αυτές οι ιδέες είναι εντελώς παράλογες»..."