Ημέρα μνήμης


 

Με το σύνθημα "ποτέ ξανά" σήμερα τιμούμε σήμερα 27 Ιανουαρίου την Διεθνή Ημέρα του Ολοκαυτώματος και στην πατρίδα μας την μνήμη των Εβραίων Μαρτύρων που χάθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Auschwitz


Με την ευκαιρία λοιπόν της επετείου των 76 χρόνων από τις κτηνωδίες των ναζί για τις οποίες στο όνομα κάθε ανθρώπου ντρέπομαι τόσο ως θεολόγος αλλά και ως μέλος μιας παράταξης(της ΝΔ) που υπηρετεί την δημοκρατία οφείλω να μας θυμίσω τα εξής:

Παρότι σε διάφορες εποχές οι πολεμικές και κατακτητικές ενέργειες είχαν συνέπεια τη μερική καταστροφή πληθυσμών, ποτέ η Ευρώπη δεν είχε δει την εφαρμογή ενός τόσο ψυχρού και κτηνώδους σχεδίου συστηματικής εξόντωσης όλων εκείνων που ανήκαν σε μια ορισμένη φυλή, όπως ήταν το σχέδιο που καταστρώθηκε και εφαρμόστηκε από τη Γερμανία του Χίτλερ εναντίον της εβραϊκής φυλής.

Τα νούμερα και οι κατηγορίες είναι και παραμένουν τραγικά και μοναδικά.

- Συνολικά 1.100.000 Εβραίοι εκτοπίστηκαν μεταξύ των ετών 1940-1945. Περίπου 960.000 θανατώθηκαν εκεί.

- Όσον αφορά τους Έλληνες, υπολογίζεται ότι περίπου 55.000 Έλληνες Εβραίοι εκτοπίστηκαν και θανατώθηκαν επίσης εκεί.

- Ο ίδιος ο Διοικητής του Auschwitz, Rudolf Höss, ομολόγησε ότι δολοφόνησε περίπου 40.000 Ουγγρο-εβραίους κατά τη διάρκεια μόνο του Καλοκαιριού του 1944.

- Στο ίδιο στρατόπεδο εκτός από τους εβραίους χάθηκαν 160.000 Πολιτικοί κρατούμενοι στην πλειονότητά τους Πολωνοί.

Οι Πολωνοί μάλιστα ήταν η πολυπληθέστερη ομάδα μη Εβραίων κρατουμένων. Περίπου 140-150.000 Πολωνοί εκτοπίστηκαν σε αυτό το στρατόπεδο. Οι μισοί από αυτούς, περίπου 75.000 άτομα, εξοντώθηκαν είτε με εκτελέσεις είτε πέθαναν από την πείνα ή τις ασθένειες.

- Περίπου 23.000 Αθίγγανοι και κοινωνικά απροσάρμοστοι.

- Ένας μικρός αριθμός ιεροδούλων.

- Περίπου 15.000 άτομα αιχμάλωτοι πολέμου κυρίως σοβιετικοί.

- 10.000 που προέρχονταν από διάφορες άλλες εθνικές ομάδες, Τσέχοι, Γάλλοι, Γερμανοί, Σλοβένοι,

- 11.000 κρατούμενοι εξαιτίας διαφόρων παραπτωμάτων.

- Λίγες εκατοντάδες ποινικών κρατουμένων.

- 138 καταγεγραμμένοι Μάρτυρες του Ιεχωβά.

- Υπήρχαν επίσης 249 κρατούμενοι που είχαν καταχωρηθεί σε άλλες κατηγορίες, αν και ήταν γνωστό ότι ήταν Μάρτυρες του Ιεχωβά.

- Τέλος, μερικές δεκάδες ομοφυλόφιλων.

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν παρά να μας προκαλούν αποτροπιασμό.

Στην πατρίδα μας δυστυχώς τα φαινόμενα θρησκευτικού ή φυλετικού μίσους αλλά και κοινωνικού από το 2012 βρήκαν πολιτική νομιμοποίηση μέσω του μορφώματος της Χρυσής Αυγής και παρά το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία λειτούργησε και έθεσε εν τέλη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την ίδια και τα ηγετικά στελέχη στην φυλακή, δυστυχώς οι ρίζες τέτοιων φαινομένων πάντα θα βγαίνουν και πάντα θα βρίσκουν χώρο να αναπτύσσονται.

Το ερώτημα είναι γιατί. Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς. Αυτόκλητοι δήθεν διασώστες της τιμής και της ταυτότητας του έθνους με την σιωπηλή αν όχι ευθεία στήριξη ορισμένων μελών της Εκκλησίας (κανονικής ή μη), λαϊκιστές πολιτικοί και πολιτευτές ακόμα και σε αστικά κόμματα φαντάζουν οι μόνες λύσεις για έναν δήθεν εχθρό που μπορεί να έχει άλλο θρήσκευμα από το επικρατούν, μια άλλη φυλετική καταγωγή ή μια διαφορετική αντίληψη σε κάποιο θεμελιώδες του δικαίωμα.

Το έτερο και η ετερότητα από δικαίωμα και φυσική υποχρέωση ενός προσώπου να το επικαλείται, τότε γίνεται εχθρός. Τότε το πρόσωπο από ισότιμο μέλος της κοινωνίας γίνεται "μίασμα" που φταίει για όλα τα δεινά. Και όταν αυτό το δήθεν "μίασμα" από πρόσωπο μεμονωμένο αποκτά συλλογική συνείδηση και εκτίθεται στον κοινωνικό ιστό και λειτουργεί ως κομμάτι του... γίνεται στόχος και εν τέλη θύμα.

Αυτό το θύμα τιμούμε σήμερα. Το θύμα Εβραίο που επειδή είναι διαφορετικό φυλετικά (θρησκευτικά) από το επικρατούν κάποιος ανισόρροπος τον έδειξε ως εχθρό.

Αυτόν τον ανισόρροπο και τον κάθε ανισόρροπο που στο όποιο μέλλον εμφανιστεί οφείλουμε ως μονάδες, ως πολιτείες και ως κοινωνίες να τον απομονώνουμε στην απαρχή της όποιας δράσης του.

Θα θυμίσω μια έκφραση ενός καθηγητή θεολογίας που μου έχει χαραχτεί βαθιά: Δεν μπορείς να διαλεχτείς με την ετερότητα αν δεν έχεις αυτοσυνειδησία. Και αυτό είναι που οφείλουμε ως Έλληνες όπως και κάθε λαός να "δουλεύουμε". Την αυτοσυνειδησία!

Μαζί με την ντροπιαστική για την ανθρωπότητα γενοκτονία-ολοκαύτωμα των Εβραίων, εμείς οι Έλληνες έχουμε να θυμόμαστε και άλλες. Είναι και αυτές των Ελλήνων, αλλά και των Αρμενίων και των Ασσυρίων που ζούσαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.

Έχοντας λοιπόν υπόψη τα παραπάνω πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η αυτοσυνειδησία ως αποτέλεσμα έρχεται από την παιδεία και αυτή η παιδεία δεν είναι μόνο κοσμική αλλά θεολογική και κυρίως κοινωνική. Τότε γνωρίζουμε την ιστορία. Και τότε τιμούμε αυτούς που πρέπει να τιμούμε. Καταδικάζουμε αυτούς που πρέπει να Καταδικάζουμε. Θρηνούμε όπως σήμερα αυτούς που πρέπει να θρηνούμε. Και δεν ξεχνάμε.


Ιωάννης Ορφανουδάκης (-Φώσκολος) OFS 

μέλος - στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας (Δημ. Το Ζωγράφου, Β2 ΝΟΔΕ ΝΔ Αττικής ) 

Δυτική Δογματική Θεολογία, Κανονικό Δίκαιο, Σημειωτική της Βίβλου CSF, υποτρόφου του ΙΚΥ στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αρθρογράφου και μέλους της Futurium δεξαμενής σκέψης (think tank) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βρυξέλλες