Όμιλος προσκυνητών από την Εκκλησία της Ουκρανίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (Βίντεο και Φωτογραφίες)


 

Στα πλαίσια εκδρομής τους σε Ορθόδοξα προσκυνήματα στην Τουρκία, όμιλος προσκυνητών από το Ουκρανικό Προσκυνηματικό Κέντρο «Ανάσταση», με επικεφαλής τον συντονιστή του Κέντρου, Πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Καπίτουλα, συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στο Φανάρι, κατά την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 30 Μαΐου 2021.



Όλοι οι Ουκρανοί προσκυνητές συμμετείχαν στη Θεία Κοινωνία του Αχράντου Σώματος και Αίματος του Κυρίου.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος καλωσόρισε τους προσκυνητές στην Πόλη του Αγίου Κωνσταντίνου και τους ευχήθηκε επιτυχία στο υπόλοιπο του προσκυνηματικού ταξιδιού τους. Ο Παναγιώτατος ευλόγησε τους Ουκρανούς πιστούς, εκφράζοντας τη μεγάλη χαρά του που θα επισκεφθεί την χώρα τους τον επόμενο Αύγουστο, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως τριάντα ετών από την ανεξαρτησία της.

«Ευρίσκεσθε εις ένα ιερόν τόπον, εις την Πόλιν και την περιοχήν όπου συνήλθον αι Οικουμενικαί Σύνοδοι. Από εδώ απεστάλησαν οι ιεραπόστολοι, οι οποίοι εκήρυξαν το Ευαγγέλιον του Χριστού εις τους Σλαβικούς λαούς. Εσείς, όταν έρχεσθε εδώ από την Ουκρανίαν, δεν είσθε επισκέπται, αλλά έρχεσθε στο σπίτι σας, εις την Μητέρα σας Εκκλησίαν», είπε ο Παναγιώτατος προς τους προσκυνητές, οι οποίοι με την σειρά τους εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τον Πατριάρχη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την απονομή του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ως έκφραση αυτής της ευγνωμοσύνης και της πνευματικής ενότητας ανάμεσα στην Εκκλησία της Ουκρανίας και τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, οι Ουκρανοί προσκυνητές προσέφεραν στον Οικουμενικό Πατριάρχη ιερά εικόνα του Αγίου Αλεξίου του Καρπάθιου, του Ομολογητού, με αποτμήματα των ιερών του λειψάνων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποδέχθηκε με χαρά την ιερά εικόνα και ευχαρίστησε τους Ουκρανούς πιστούς για το πολύτιμο αυτό δώρο. Οι προσκυνητές διαβίβασαν επίσης στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον χαιρετισμό από τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων της Επισκοπής Ρίβνε. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι οι προσευχές των παιδιών είναι πάντα πολύ σημαντικές.

Εκτός από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι προσκυνητές προσευχήθηκαν και σε άλλα ιερά της Κωνσταντινούπολης, το καθένα από τα οποία εντυπωσιάζει με τη μοναδικότητά του.




















Πηγή φωτογραφιών: Οικουμενικό Πατριαρχείο και σελίδα του Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Καπίτουλα στο facebook