Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος στο Orthodoxtimes.gr: Επιχείρηση αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας ενόψει της επίσκεψης Βαρθολομαίου


 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο το περιστατικό να είναι μέρος μεγάλης επιχείρησης για την αποσταθεροποίηση της χώρας ενόψει της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Αυγούστου.

 

Του Κώστα Ονισένκο

 

Σε επικοινωνιακό τέχνασμα της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία εξελίχθηκε το περιστατικό στη Νίζνα της Ουκρανίας, όπου στις 24 Ιουνίου είχαν σημειωθεί μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας και Ουκρανών και μελών πατριωτικών οργανώσεων και βετεράνων του πολέμου στο Ντονμπάς.

Εκείνη την ημέρα, ιερείς και υποστηρικτές του Πατριαρχείου Μόσχας στο Νίζνα (Νέζιν στα ουκρανικά), της πόλης που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα από το Κίεβο και υπάγεται διοικητικά και εκκλησιαστικά στο Τσερνίχιβ, πραγματοποιούσαν πεζή θρησκευτική πορεία (αυτό που στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης ονομάζουν Κρέστνιι Χοντ, δηλαδή «σταυρο-πορεία»).

Στην διαδρομή από την οποία επέλεξαν να περάσουν υπάρχει μνημείο των πεσόντων του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και των νεκρών του Maidan. Εκεί είχαν συγκεντρωθεί βετεράνοι του πολέμου και άτομα πατριωτικών οργανώσεων. Την ώρα που οι δύο ομάδες συναντήθηκαν, μεταξύ τους προέκυψε ένταση και μικρής έκτασης επεισόδια.

Πατριωτικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι άτομα που συμμετείχαν στο Κρέσνιι Χοντ, και ειδικότερα σωματώδη άτομα της «περιφρούρησης», χτύπησαν τη μητέρα ενός από εκ των πεσόντων Ουκρανών στρατιωτών, γεγονός που προκάλεσε την αγανακτισμένη αντίδρασή τους.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Μόσχας καταγγέλλουν ότι οι διαδηλωτές της φιλο-ουκρανικής πτέρυγας είχαν σταθεί στη μέση του δρόμου, εμποδίζοντας το πέρασμά τους και τους επιτέθηκαν.

Μιλώντας στο OrthodoxTimes ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνίχιβ και Νίζνας της Ουκρανικής Εκκλησίας Ευστράτιος (Ζόρια) ξεκαθάρισε εξαρχής ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν έχει καμία άμεση ή έμμεση ανάμειξη με το περιστατικό.

Μετά την εκτεταμένη προβολή της έντασης από τα ΜΜΕ, ο Αρχιεπίσκοπος μετέβη στη Νίζνα για να μάθει τι είχε συμβεί και να εκτιμήσει την κατάσταση.

«Η αρχική απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας εμπεριείχε το στοιχείο της προβοκάτσιας καθώς αποφάσισαν η πορεία να περάσει ακριβώς από εκείνο το σημείο, ενώ είχαν διάφορες εναλλακτικές, γνωρίζοντας ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δημιουργηθεί ένταση.

Παράλληλα, άτομα από την πορεία είχαν προκλητική συμπεριφορά και ένας εκ της περιφρούρησης της πορείας χτύπησε μητέρα στρατιώτη που είχε σκοτωθεί στο μέτωπο» λέει ο Αρχιεπίσκοπος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μεγάλο βαθμό, στην Ουκρανία το πατριαρχείο Μόσχας συνδέεται στην αντίληψη των πολιτών με τη Ρωσία και με τις επιθετικές ενέργειες που κάνει η γειτονική χώρα εναντίον της Ουκρανίας τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Σε αυτό, ο Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος προσθέτει και άλλα στοιχεία που ενισχύουν αυτή την άποψη: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ειδικά στο Νίζιν έγινε αρχιερατική χειροτονία ιερέα του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος όχι μόνον είχε ενεργό ρόλο στην παράνομη κατάληψη της Κριμαίας αλλά και παρασημοφορήθηκε για αυτό από τη Ρωσία. Φαίνεται λοιπόν ότι για κάποιους λόγους, το Πατριαρχείο Μόσχας έχει επιλέξει το Νίζιν για ορισμένες τέτοιες ενέργειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας Κλιμέντ (Νίζιν και Πριλούτσκι) είναι δημόσιο πρόσωπο και έχει επαφές με διάφορα ισχυρά πρόσωπα της Ρωσικής Εκκλησίας, όπως για παράδειγμα με τον επιχειρηματία Βαντίμ Νοβίνσκι».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο το περιστατικό να είναι μέρος μεγάλης επιχείρησης για την αποσταθεροποίηση της χώρας ενόψει της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Αυγούστου.

«Θυμόμαστε την επίσκεψη Πάπα στην Ουκρανία, τότε η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία είχε αντιδράσει με διαμαρτυρίες και πορείες, ωστόσο, αυτό της κόστισε επικοινωνιακά. Για αυτό σήμερα βλέπουμε ότι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους και πλέον δεν βγαίνουν ανοιχτά αλλά καλύπτονται από διάφορες ψευδο – οργανώσεις πολιτών».

Αυτές οι οργανώσεις, λέει ο Αρχιεπίσκοπος, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στον επικοινωνιακό πόλεμο κατά της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία.

 

Τι δηλώνει η πλευρά του Πατριαρχείου Μόσχας

Μετά τη λήξη του περιστατικού, η πλευρά του Πατριαρχείου Μόσχας εξαπέλυσε επικοινωνιακή επίθεση κατηγορώντας τους φιλο-ουκρανούς για «καταπίεση των θρησκευτικών τους ελευθεριών».

Παράλληλα, σε βίντεο που διανέμεται από τα προπαγανδιστικά μέσα της Ρωσικής Εκκλησίας φαίνεται ότι αυτή η επικοινωνιακή επίθεση είναι οργανωμένη και συντονισμένη.

Οι «φίλοι» του Πατριαρχείου Μόσχας μάλιστα εξαπολύουν έμμεσες απειλές για αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία στις 27 Ιουλίου, την ημέρα για την οποία έχει πραγματοποιηθεί η μεγάλη σταυρο-πορεία για τους εορτασμούς της Βάπτισης της Ουκρανίας Ρως.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το περιστατικό της Νίζνας αποτελεί «προθέρμανση» των υπονομευτικών δράσεων που ετοιμάζει η Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία, η οποία έχει δείξει με κάθε τρόπο ότι θα πράξει ό,τι περνάει από το χέρι της για να εμποδίσει την πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης ή -αν δεν μπορέσει να εμποδίσει- να δημιουργήσει ένα τέτοιο αρνητικό κλίμα στα μέσα ενημέρωσης ούτως ώστε αυτό το πολύ σημαντικό γεγονός να επισκιαστεί.

 

Πηγή