Μητροπολίτης Ρούσσε Ναούμ, του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας, προς Οικουμενικό Πατριάρχη: Ανεβάσατε στο ανώτατο επίπεδο το λειτούργημα του Προκαθημένου της Μητέρας μας Εκκλησίας





Παραθέτουμε σε ελληνική μετάφραση το θερμό συγχαρητήριο Γράμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρούσσε κ. Ναούμ, του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας, προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ, με την ευκαιρία των 80ών γενεθλίων Του.
***




Προς τον Παναγιώτατον
Οικουμενικόν Πατριάρχην
και Αρχιεπίσκοπον Κωνσταντινουπόλεως - Νέας Ρώμης
κ. κ. Βαρθολομαίον.
Εις Κωνσταντινούπολην.
Ρούσσε, 29/02/2020.

Παναγιώτατε,

Επιτρέψτε μου ολόψυχα να Σας συγχαρώ επί τη 80ή επετείω της γεννήσεώς Σας - μια επέτειο και ένα γεγονός χαράς για ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία!

Η επέτειός Σας είναι μια γιορτή και ένα γεγονός, κατά τα οποία δεσμευόμαστε να βιώσουμε το αξιοπρεπές και μακροχρόνιο λειτούργημά Σας ως καθοδηγητού της Μητρός Εκκλησίας -του Οικουμενικού Πατριαρχείου- που ανέβασε αυτό το λειτούργημα στο ανώτατο επίπεδο.

Εσείς πήρατε το πατριαρχικό αξίωμα σε μια εποχή αλλαγής στην Ευρώπη και στον κόσμο γενικά, σε μια εποχή προκλήσεων μπροστά στην Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας, τις οποίες αντιμετωπίσατε και αρχίσατε να επιλύετε με πνεύμα ειλικρίνειας και κατανόησης, ενσαρκώνοντας τα λόγια του Χριστού με τις πράξεις Σας: «Οὕτω λαμψάτω τὸ φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἴδωσιν ὑμῶν τὰ καλὰ ἔργα καὶ δοξάσωσι τὸν πατέρα ὑμῶν τὸν ἐν τοῖς οὐρανοῖς» (Ματθ. 5,16).

Με δική Σας πρωτοβουλία ετοιμάσθηκαν και διεξήχθησαν σημαντικές πανορθόδοξες συναντήσεις, μεταξύ των οποίων διακρίνεται η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, και στην οποία ξεκίνησε ο διάλογος για πολλά επείγοντα ζητήματα που αφορούν όλους τους Ορθόδοξους χριστιανούς εδώ και αιώνες.

Με ευχαρίστηση μπορούμε να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της διακονίας Σας οι σχέσεις μεταξύ των Αδελφών μας Εκκλησιών συνέχισαν να αναπτύσσονται με το πνεύμα της αγάπης του Χριστού, σύμφωνα το λόγο του Σωτήρα: «Ἐν τούτῳ γνώσονται πάντες ὅτι ἐμοὶ μαθηταί ἐστε, ἐὰν ἀγάπην ἔχητε ἐν ἀλλήλοις» (Ιω. 13,35).

Τέλος, θα ήθελα να Σας ευχαριστήσω για την καλοσύνη και την ειλικρινή Σας στάση που πάντα δείχνετε στην ταπεινότητά μου και για την οποία είμαι εξαιρετικά ευγνώμων.

Συγχαίροντας και πάλι την Υμετέραν Παναγιότητα επι τη 80ή επετείω Σας, Σας εύχομαι καλή δύναμη και υγεία, και πολλά χρόνια πατριαρχικής διακονίας!

Μετά πολλής της εν Κυρίω αδελφικής αγάπης και βαθείας τιμής

† Ο Μητροπολίτης Ρούσσε Ναούμ