Πρόεδρος Βορείου Μακεδονίας: ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει ιδιαίτερο ρόλο στην επίλυση των διαφόρων εκκλησιαστικών διαφωνιών και ζητημάτων (video)


 

Το Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021, ο Πρόεδρος της Βορείου Μακεδονίας κ. Stevo Pendarovski έγινε δεκτός με κάθε τιμή και επισημότητα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ στο Φανάρι.



Τα μέσα ενημέρωσης της Βορείου Μακεδονίας επισημαίνουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο κ. Pendarovski, κατά το έθος και το πρωτόκολλο της Μεγάλης Εκκλησίας σε αυτές τις περιπτώσεις, έγινε δεκτός με κωδωνοκρουσίες, γεγονός που, όπως επισημαίνουν, σηματοδοτεί τον ιδιαίτερο σεβασμό και την τιμή προς τον υψηλό επισκέπτη.

Ο κ. Pendarovski τόνισε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει ιδιαίτερο ρόλο στην επίλυση των διαφόρων εκκλησιαστικών διαφωνιών και ζητημάτων, όπως αυτό που υφίσταται εδώ και δεκαετίες στη Βόρεια Μακεδονία (σ.σ. λόγω της άκαμπτης και εθνικιστικής πολιτικής της Σερβικής Εκκλησίας, η οποία αδυνατεί να κατανοήσει ότι πλέον δεν υφίσταται ούτε το βασίλειο ούτε το κράτος της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, για το οποίο και μόνον της είχε δοθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Μελέτιο Μεταξάκη ο Τόμος με τον οποίο της παραχωρούνταν επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου που είχαν μόλις ενταχθεί στο ενιαίο βασίλειο, όπως π.χ. η Βοσνία και η Βόρεια Μακεδονία).

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Pendarovski ζήτησε την επίλυση του εκκλησιαστικού ζητήματος που μαστίζει την Εκκλησία της Βορείου Μακεδονίας το συντομότερο δυνατό, διότι, όπως επεσήμανε, η πληγή σε ένα μέρος στον Ορθόδοξο κόσμο μεταφέρει τον πόνο σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο, σύμφωνα και με επίσημη δήλωση του Υπουργικού Συμβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε η κατάσταση στον Ορθόδοξο κόσμο, ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην προώθηση του διαχριστιανικού διαλόγου και της συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών λαών και θρησκειών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος Pendarovski τόνισε τη σημασία του ρόλου του Οικουμενικού Πατριάρχη στην προώθηση του διαλόγου για όλα τα ανοιχτά ζητήματα στον Ορθόδοξο κόσμο.

Ταυτόχρονα, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων, ιδιαίτερα σε σχέση με τις διαδικασίες ένταξης των χωρών της Βαλκανικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να τονίζει ότι υποστηρίζει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, η οποία, εφόσον εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξης, θα εισέλθει σε μια καλύτερη ζωή, με αυξημένη αλληλεγγύη και ανοχή.