Λαμπρός Εορτασμός της 1033ης Επετείου του Βαπτίσματος των Ρως-Ουκρανίας από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας


 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας εόρτασε με κάθε επισημότητα την Ιερά Μνήμη του Αγίου Πρίγκηπος του Κιέβου Βολοντίμιρ του Ισαποστόλου και την 1033η Επέτειο του Βαπτίσματος των Ρως-Ουκρανίας από τη Μητέρα Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως.

 

Με το Σεπτό Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας, Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟ, συλλειτούργησαν, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ με τους χρυσούς τρούλους στο Κίεβο, εκτός της Ιεραρχίας και πλήθους κληρικών της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, και οι επίσημοι Εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος και της Εκκλησίας της Κύπρου, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος.

Μη θέλοντας να επιβαρύνει την ήδη κακή επιδημιολογική κατάσταση της Ουκρανίας, και σε αντίθεση με την εκκλησιαστική παρουσία της Ρωσικής Εκκλησίας στη χώρα, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν πραγματοποίησε ούτε εφέτος την καθιερωμένη μεγάλη λιτανεία προς το Μνημείο του Αγίου Πρίγκηπος Βολοντίμιρ. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τη σοβαρότητα της Ουκρανικής Εκκλησίας και την πατρική αγάπη και μέριμνα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Επιφανίου και της λοιπής Ιεραρχίας της για τον Ουκρανικό Λαό. Και στην Ουκρανία, μια από τις πλέον φτωχές και πολύπαθες από τη ρωσική επιθετικότητα χώρες της Ευρώπης, η Πολιτεία και η επίσημη Αυτοκέφαλη Εκκλησία συνεργάζονται αρμονικά και επ’ αγαθώ του Ουκρανικού Λαού για την αντιμετώπιση της πανδημικής μάστιγας του κορωνοϊού και άλλων σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων.

Θλιβερή παραφωνία, δυστυχώς, είναι η επίβουλη και προδοτική παρουσία της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία, οι εκπρόσωποι της οποίας, υπό τις εντολές της Μόσχας, λειτουργούν υπονομευτικά για τα εθνικά συμφέροντα και την υγειονομική ευστάθεια της χώρας, καταφρονώντας τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και πραγματοποιώντας συχνά μαζικές εκδηλώσεις διασποράς του φονικού κορωνοϊού. Οι αντιουκρανικές αυτές δράσεις, που θα μπορούσαν να επιφέρουν ακόμη και την τιμωρία ορισμένων για εσχάτη προδοσία, υποκινούνται και υποδαυλίζονται υπό τις άμεσες εντολές του Κρεμλίνου, στα πλαίσια ενός υβριδικού πολέμου που διεξάγεται από τη Ρωσική Εκκλησία και από τις ρωσόφιλες πολιτικές δυνάμεις της Ουκρανίας με στόχο τη γενικώτερη αποσταθεροποίησή της.





























































 

Πηγή του φωτογραφικού υλικού: Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας