Παρουσιάστηκε στο Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο ειδική έκδοση για τον Οικουμενικό Πατριάρχη


 

του Κώστα Ονισένκο

 

Το βιβλίο «Βαρθολομαίος Α’: 30 έτη Πατριαρχικής Διακονίας υπό το πρίσμα της Ουκρανίας», παρουσιάστηκε σήμερα στο Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο.

Πρόκειται για ειδική έκδοση που βγήκε με αφορμή την επίσκεψη του Παναγιώτατου, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στο Κίεβο το ερχόμενο Σάββατο.

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των Ουκρανών για το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Προφανώς αυτό έχει να κάνει με την παραχώρηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας για την Εκκλησία της Ουκρανίας και -κατ’ επέκταση- με το γεγονός ότι ο Πατριάρχης κινήθηκε με βάση το εκκλησιαστικό Δίκαιο, κάνοντας χρήση των δικαιωμάτων που έχει.

Η εκλαϊκευμένη ουκρανόφωνη έκδοση «Βαρθολομαίος Α’: 30 έτη Πατριαρχικής Διακονίας υπό το πρίσμα της Ουκρανίας», αναμένεται να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση τόσο των διαδικασιών που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, όσο και στο ποιος είναι πραγματικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική αποστολή καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις, οι -συχνά αποσπασματικές και υπερβολικές- αναφορές σε διάφορα ουκρανικά ΜΜΕ, δημιουργούν ορισμένες φορές σύγχυση στους πιστούς. Μια σύγχυση που, μεταξύ άλλων, γίνεται εργαλείο στα χέρια της ρωσικής προπαγάνδας.

Ιστορικά, εκκλησιαστικά και πολιτικά γεγονότα, κυρίως της πρόσφατης ουκρανικής ιστορίας που οδήγησαν στην δημιουργία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, περιγράφονται στο βιβλίο. Δύο ημερομηνίες-ορόσημο αποτέλεσαν την αφορμή για τη δημιουργία του: 30 χρόνια της δημιουργίας του ανεξάρτητου ουκρανικού κράτους και τα 30 χρόνια της Πατριαρχικής διακονίας του Βαρθολομαίου. Αμφότερες γιορτάζονται φέτος, με τη διαφορά λίγων μηνών.

«Λαμβάνοντας υπόψη την σύμπτωση αυτών των δύο επετείων, το Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο και το Ίδρυμα του “Μακαριώτατου Μητροπολίτη Βολοδίμηρου” ετοίμασαν από κοινού την έκδοση “Βαρθολομαίος Α’: 30 έτη Πατριαρχικής Διακονίας υπό το πρίσμα της Ουκρανίας”», ανέφερε ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ, στην παρουσίαση του βιβλίου.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι διαβάζοντάς το, οι πιστοί θα μπορέσουν να καταλάβουν το πώς σχετίζονται αυτές οι δύο ημερομηνίες. «Αυτή η έκδοση έχει σκοπό να ενημερώσει το ευρύ κοινό για την προσωπικότητα και την πορεία ζωής του Παναγιώτατου Πατριάρχη Βαρθολομαίου, για τη σχέση του με την Ουκρανία και την προσωπική του δουλειά για τα καλό της ουκρανικής Ορθοδοξίας.

Η επέτειος της εκλογής του στον Πατριαρχικό Θρόνο είναι στις 2 Νοεμβρίου φέτος, οπότε απέχει και πολύ από σήμερα, και κατά την άποψή μου η επίσκεψη (σ.σ. του Βαρθολομαίου στο Κίεβο) για τους εορτασμούς της 30ετίας της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας μπορεί να θεωρηθεί ως η αρχή του εορτασμού της επετείου της ενθρόνισης του Παναγιώτατου Βαρθολομαίου στον θρόνο της Κωνσταντινούπολης», τόνισε ο Έξαρχος.

Στην ομιλία, του κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Μητροπολίτης Περιάσλαβ και Βισνέβε της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Αλέξανδρος (Ντραμπίνκο) αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία των γεγονότων που παρουσιάζονται στο συγκεκριμένο βιβλίο και στο ότι πολλά από αυτά, ο ίδιος τα έζησε από κοντά.

«Ήμασταν μέτοχοι αυτού του γεγονότος (σ.σ. της παραχώρησης του Τόμου). Είμαστε ευγνώμονες στον Θεό που ήμασταν μέτοχοι αυτού του γεγονότος, ιστορικού, πνευματικού, το οποίου ουσιαστικά μπορεί κανείς να εκλαμβάνει ως συγκρίσιμο με την Βάπτιση των Ρως του Κιέβου από τον Πρίγκιπα Βολοδίμηρο», ανέφερε ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος.

Ο ίδιος τόνισε ότι πολλά από τα γεγονότα που περιγράφονται μέσα στο βιβλίο τα έχει ζήσει από κοντά, όντας γραμματέας του Μακαριστού Μητροπολίτη Βολοδίμηρου (σ.σ. προκατόχου του επικεφαλής της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας Μητροπολίτη Ονούφριου).

Όπως είπε, η Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, όπως παραχωρήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ήταν εκείνο που ήθελε και ο Μακαριστός Μητροπολίτης Βολοδίμηρος.

Ακόμα ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στην επικείμενη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Κίεβο εκτιμώντας ότι αυτή θα βοηθήσει προκειμένου πολλοί πιστοί να ανοίξουν τις παρωπίδες τους που -όπως είπε- τους προκαλούν μόνο δυστυχία.

Η συντακτική ομάδα του βιβλίου αποτελείται από τον Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία – επίσκοπο Κομάνων Μιχαήλ, τον Μητροπολίτη Περιάσλαβ και Βισνέβε Αλέξανδρο (Ντραμπίνκο), τον υποψήφιο διδάκτορα – καθηγητή της Θεολογικής Ακαδημίας της Ουκρανικής Εκκλησίας Εφίμ Φουρσένκο και τον θεολόγο Ολεξάντρ Εφρέμενκο.




 

Πηγή