Αρχιεπίσκοπος Τσερνίγιφ Ευστράτιος: «Οι αντιεκκλησιαστικοί Χοροβόντ του Πατριαρχείου Μόσχας αποδείχτηκαν φτωχοί»

Κίεβο, 23-08-2021. Από τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου

με το Πανουκρανικό Συμβούλιο Εκκλησιών (πηγή)

 

Με κείμενό του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Τσερνίγιφ και Νίζνας κ. Ευστράτιος, εκπρόσωπος της Μητροπόλεως Κιέβου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, δίνει απαντήσεις ανασκευάζοντας τις γραφικότητες της μοσχοβίτικης προπαγάνδας με αφορμή την Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία. Παρατίθεται το κείμενο του Σεβασμιωτάτου σε μετάφραση:

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, δεν είχα καμία επιθυμία να μιλήσω για ο,τιδήποτε αρνητικό.

Αλλά τώρα αξίζει τον κόπο.

1. Οι α λα Κομσομόλ αντιεκκλησιαστικοί Χοροβόντ που διοργάνωσε η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία μέσω της οργάνωσής της «Λαϊκοί» αποδείχτηκαν φτωχοί. Σαν κομματική συγκέντρωση στα τελευταία χρόνια του Μπρέζνιεφ. Αλλά τι άλλο να περιμένει κανείς από ένα φτηνό όχλο που συγκεντρώθηκε έναντι 150 γριβνών (σ.μ. = 4,79 Ευρώ) την ημέρα;

2. Οι αντίπαλοι της επίσκεψης δεν μπόρεσαν να επινοήσουν κάτι πρωτότυπο. Όλα έμοιαζαν με παρωδία των διαμαρτυριών Ορθοδόξων Ουκρανών κατά των επισκέψεων των Πατριαρχών Μόσχας Αλεξίου και Κυρίλλου ή του «Συνδέσμου Μαχητικών Αθεϊστών».

Και πραγματικά: «Ο Τόμος των Λαϊκών» ήταν σαφώς εμπνευσμένος από το ίδιο πνεύμα με τη «Βίβλο για πιστούς και άπιστους» του Αιμιλιανού Γιαροσλάβσκι.

3. Γιατί οι διοργανωτές ξεγέλασαν τους δικούς τους οπαδούς, πηγαίνοντάς τους στον τάφο του Σοβιετικού στρατηγού Βατούτιν; Λες και οι κραυγές με αφίσες θα μπορούσαν να ενοχλήσουν κάποιον. Δεν ήξεραν οι επικεφαλής της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας από την πρώτη ημέρα της επίσκεψης ότι ο Πατριάρχης δεν διέμενε στο κρατικό οίκημα στο Λίπσκι; Αλλά ήταν απαραίτητο να τους πάνε κάπου. Γι’ αυτό τους πήγαν έξω από τη Βουλή, παριστάνοντας ότι τάχα διαμαρτύρονται.

4. Προκειμένου να δικαιολογήσουν με κάποιο τρόπο την ανικανότητά τους, οι ηγέτες της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας έσπευσαν να δηλώσουν την απουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη από την «Προσευχή για την Ουκρανία» στην Αγία Σοφία ως «νίκη» τους.

Αλλά:

α) Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε συναντηθεί με τα μέλη του Πανουκρανικού Συμβουλίου των Εκκλησιών την προηγούμενη μέρα, με τους οποίους συνομίλησε πολύ θερμά και ειλικρινά. Στην πραγματικότητα, μόνο οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Μόσχας δεν ήρθαν. Δεν είχαν παρευρεθεί άλλωστε ούτε στη συνάντηση του Συμβουλίου με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄.

β) Ο Πατριάρχης είχε ήδη προσευχηθεί για την Ουκρανία στην Αγία Σοφία με χιλιάδες πιστούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021, ως προεξάρχων της Θείας Λειτουργίας, μαζί με το Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο.

Έκανε ΠΡΟΣΕΥΧΗ. Γιατί, σε αντίθεση με το Μητροπολίτη Ονούφριο, δεν ήρθε μόνο για να διαβάσει τελετουργικές φράσεις χαιρετισμών.

Γιατί λοιπόν ο Πατριάρχης έπρεπε να ξαναπάει στην Αγία Σοφία, απλά ως καλεσμένος;

γ) Την ίδια ακριβώς ώρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε μια συνάντηση στο Υπουργικό Συμβούλιο με τον Πρωθυπουργό Ντενίς Σμίγκαλ, ο οποίος είχε επίσης ένα φορτωμένο πρόγραμμα και μόνο εκείνη την ώρα ήταν διαθέσιμος.

Άλλωστε, η ίδια η «Προσευχή για την Ουκρανία» ήταν ένα εσωτερικό γεγονός της Ουκρανίας, όπου δεν υπήρχαν ξένοι προσκεκλημένοι.

Επομένως, δεν ήταν μια «νίκη» για το Πατριαρχείο Μόσχας, αλλά μια προσπάθειά τους να κρύψουν πίσω από μπλόφες ότι χάνουν το παιχνίδι.

5. Ενώ υποσχέθηκαν ότι δεν θα πάνε εκεί που θα είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι ηγέτες της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας δεν το τήρησαν. Γιατί ήταν παρόντες στο βάθρο των επισήμων κατά την παρέλαση, όπως ήταν και ο Πατριάρχης.

6. Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο κωμική όταν οι ηγέτες της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας περίμεναν ταπεινά τον Πατριάρχη να φύγει από την προεδρική δεξίωση - και μόνο τότε ήρθαν σε αυτήν.

7. Ο Πατριάρχης έφυγε από την Ουκρανία πολύ εμπνευσμένος. Επειδή η προσωπική εμπειρία της επικοινωνίας, όσα είδε και άκουσε, επιβεβαίωσαν μόνο ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν σωστές και καμία πειθώ ή εκφοβισμός της Μόσχας δεν θα αλλάξει τίποτα.

Η κοινωνία και το κράτος προσέλαβαν την επίσκεψη πολύ θετικά. Και όλοι οι Χοροβόντ αξιολογήθηκαν κατηγορηματικά ως γελοιότητες της Μόσχας.

Συνεπώς, το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ανέμεναν οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία.