Αγιορείτες Πατέρες από τις Μονές Ξενοφώντος και Παντοκράτορος στη Μητρόπολη Βίνιτσας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας (Φωτογραφίες και Βίντεο)

 


Στις 25 Αυγούστου 2021, στον Καθεδρικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Βίνιτσα της Ουκρανίας, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξαρχόντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βίνιτσας και Μπαρ κ. Συμεών και Βίνιτσας και Μπράτσλαβ κ. Ρωμανού.

Με τους Σεβασμιωτάτους συλλειτούργησαν κληρικοί της Βίνιτσας καθώς και πατέρες από το Άγιο Όρος, συμπεριλαμβανομένων του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου Γαβριήλ, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος και του Οσιολ. Ιερομονάχου Λουκά Ξενοφωντινού, διακεκριμένου Αγιογράφου, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει την περγαμηνή με τον Τόμο Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Στη Λειτουργία παραβρέθηκαν επίσης ο Οσιολ. Ιερομόναχος Νικήτας Παντοκρατορινός, συντάκτης του εξαίρετου φυλλαδίου με τίτλο «Η όλη αλήθεια για το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό Ζήτημα», το οποίο έχει μεταφραστεί επίσης στα ρωσικά, σερβικά, ρουμανικά, βουλγαρικά, γεωργιανά, ουκρανικά, φινλανδικά και αγγλικά, και ο Οσιολ. Ιεροδιάκονος Θεοδόσιος Ξενοφωντινός.

Στη Λειτουργία έψαλλε, τόσο στα ουκρανικά όσο και στα ελληνικά, η χορωδία νέων και παίδων του Καθεδρικού Ναού της Βίνιτσας. Και οι Αγιορείτες πατέρες απήγγειλαν ορισμένες εκφωνήσεις στα ουκρανικά.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, εντός του Καθεδρικού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, πραγματοποιήθηκε σύναξη, κατά την οποία οι κληρικοί και οι πιστοί της Βίνιτσας συζήτησαν με τους Αγιορείτες πατέρες. Οι ερωτήσεις που τους τέθηκαν αφορούσαν αφενός στην πνευματική ζωή των μοναχών του Άθωνος και αφετέρου στη στάση των Αγιορειτών στο ζήτημα της παραχωρήσεως Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στο τέλος της συζητήσεως, όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν διαδικτυακά με τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Αλέξιο, ο οποίος, δυστυχώς, δεν μπόρεσε να μεταβεί αυτή τη φορά στην Ουκρανία, αλλά απηύθυνε χαιρετισμό αγάπης στους Ιεράρχες, τους κληρικούς και τους πιστούς και τους διαβεβαίωσε για τις προσευχές του υπέρ της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Σε ανάμνηση της επισκέψεώς τους στη Βίνιτσα, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Συμεών προσέφερε στους Αγιορείτες πατέρες αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος της Θεοτόκου του Μπαρ. Ο Παντοκρατορινός Καθηγούμενος Γαβριήλ αντιδώρισε στο Σεβασμιώτατο επίσης μια Ιερά Εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σημειώνοντας ότι το αργυρό κάλυμμα της Εικόνας είναι αντίγραφο από το κάλυμμα αρχαίου Ευαγγελίου που φυλάσσεται στη Μονή Παντοκράτορος. Τέλος, ο Ξενοφωντινός Ιερόμαχος Λουκάς προσέφερε στο Σεβ. κ. Συμεών, εκ μέρους του Καθηγουμένου Αλεξίου, ένα εγκόλπιο.






































































































































 


Σύμφωνα με πληροφορίες από την

Επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Βίνιτσας