Νέα αυθαιρεσία της Μόσχας: Απευθύνεται στο Βατικανό ως να είναι η Πρωτόθρονη Ορθόδοξη Εκκλησία!



Η Ρωσική Εκκλησία αρνείται και θεωρεί συκοφαντικό τον ισχυρισμό του Οικουμενικού Πατριάρχου ότι ο μοναδικός της καημός είναι το πρωτείο στην Ορθοδοξία.

Και όμως, ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, απευθυνόμενος στον Πάπα Φραγκίσκο, του γράφει: 

"Ως Προκαθήμενοι των δύο μεγαλύτερων Χριστιανικών Εκκλησιών στον κόσμο, έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη για το μέλλον της ανθρωπότητας. Αυτή η ευθύνη έχει παγκόσμια διάσταση, όπως αποδεικνύεται από τη συνάντησή μας στην Αβάνα και την κοινή δήλωση που υπογράψαμε. Με χαρά διαπιστώνω ότι, ενώ παραμένουν πιστές στις δικές τους παραδόσεις, οι Εκκλησίες μας έχουν επιτύχει υψηλό επίπεδο συνεργασίας. Μας δίνει τη δυνατότητα να εργαστούμε μαζί για να δοξάσουμε το όνομα του Θεού σε όλο τον κόσμο, να ενισχύσουμε τα άφθαρτα ηθικά ιδανικά στην κοινωνία, να προωθήσουμε τον διαθρησκειακό διάλογο και να δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις στις σημερινές προκλήσεις..."

Έσχατος ξεπεσμός του Κυρίλλου... Επιδιώκει να "αναγνωριστεί" ως "πρώτος" στην Ορθοδοξία μέσω του... Πάπα! Εξευτελίζεται χωρίς φυσικά να μπορεί να επιτύχει τίποτα. Διότι ο Πάπας γνωρίζει ποιος είναι ο Πρώτος στην Ορθοδοξία και σίγουρα δεν είναι ο ίδιος αυτός που θα επέμβει στα εσωτερικά της Ορθόδοξης Εκκλησίας για να ικανοποιήσει τις αυτοκρατορικές ψευδαισθήσεις και τον αυθαίρετο μεγαλοϊδεταισμό της Μοσχοβίας...

Θα μας ενδιέφερε και η γνώμη των ρωσόφιλων Ιεραρχών της Κύπρου -και όχι μόνο- που δεν υπέγραψαν τις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και ακόμη τη συκοφαντούν, επειδή για τους Ρωμαιοκαθολικούς χρησιμοποιήθηκε ο τεχνικός όρος "Εκκλησία"...

Και φυσικά δικαιώνεται και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος που σε πρόσφατη συνέντευξή του τόνισε: "Η Μόσχα φιλοδοξούσε και φιλοδοξεί να είναι η πρώτη στην παγκόσμια Ορθοδοξία. Ιστορικά όμως, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αυτό το δικαίωμα ανήκει στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό καθορίστηκε στις Οικουμενικές Συνόδους και οι προσπάθειες της Ρωσικής Εκκλησίας να αλλάξει αυτό που έχει διαμορφωθεί εδώ και ενάμιση χιλιάδες χρόνια είναι μάταιες".

Εδώ ολόκληρη η επιστολή του Κυρίλλου προς τον Πάπα.