Έχει πάτο ο εξευτελισμός;


 

Του Πρωτοπρεσβυτέρου Βασιλείου Θερμού*

 

Επιλέγω μερικές ψηφίδες της πρόσφατης επικαιρότητας:

-Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS ανακοινώθηκε ότι το 36% του δείγματος 1954 ατόμων της έρευνας πιστεύει ότι ο ιός HIV μεταδίδεται απλώς με αγκάλιασμα! Με άλλα λόγια, εκτός από το ότι πολλοί συγχέουν τον οροθετικό με τον πάσχοντα, 40 ολόκληρα χρόνια μετά από την εμφάνιση του ιού, με άπειρα στοιχεία να έχουν γραφτή και ειπωθή, με αναρίθμητα άρθρα και εκπομπές, πάνω από το ένα τρίτο των συμπολιτών μας αγνοεί πώς μεταδίδεται ο ιός!

Επιπλέον, το 29% είπε πως τα άτομα με HIV αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία (!), το 28% δήλωσε πως τα άτομα με HIV δεν μπορούν να εργασθούν σε κανονικές δουλειές (!), το 25% ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί φιλικές σχέσεις με οροθετικούς, δεν θα τούς ενοικίαζαν σπίτι και δεν θα κάθονταν δίπλα τους (!), το 41% δήλωσε πως ο ιός HIV μεταδίδεται από τη χρήση τουαλέτας (!), και το 30% πως μεταδίδεται με κοινή χρήση ειδών -πχ μαχαιροπίρουνα, πιάτα κλπ! (https://www.news247.gr/sunday-edition/stin-ellada-to-36-pisteyei-oti-o-ios-hiv-metadidetai-me-mia-agkalia.9444623.html).

Αδυνατώ να σχολιάσω και παραμένω άφωνος… Τι λαό ποιμαίνουμε;

 

-Τον τελευταίο καιρό λίγοι (ελάχιστοι μπροστά στους 80) μητροπολίτες αρχίζουν να αντιδρούν δυναμικά κατά των αρνητών ιερέων τους. Δύο χρόνια μετά! Και αφού εκτιθέμεθα καθημερινά με άρθρα σαν αυτό: https://www.athensvoice.gr/politics/737754-i-parthena-kai-oi-sehtes-me-ta-rasa.

Η αποφασιστικότητα των αρνητών, η δικτύωσή τους, η μαχητικότητά τους, και η παράνοιά τους είχαν ήδη γίνει αντιληπτά από την αρχή της πανδημίας. Γιατί οι μητροπολίτες μας δεν αντέδρασαν αμέσως; Γιατί περίμεναν να γίνει τόσο προφανής η σύνδεση θανάτων και αρνητών; Γιατί και τώρα ακόμη η συντριπτική πλειοψηφία τους σιωπά;

Έχω ξαναγράψει επανειλημμένα πως οι αρνητές κληρικοί οφείλουν να υποστούν τις συνέπειες των Κανόνων. Όσο δεν γίνεται αυτό οι μητροπολίτες τους παραμένουν ηθικοί αυτουργοί και συνένοχοι! Μέχρι τώρα οι φονταμενταλιστές μάς ντρόπιαζαν στην κοινωνία, καθιστώντας την Εκκλησία μας συνώνυμη του σκοταδισμού. Τώρα σκοτώνουν κιόλας! Τι άλλην χρείαν έχομεν μαρτύρων;

 

-Στο γειτονικό μας κράτος των Σκοπίων το 65% των ερωτηθέντων πιστεύει πως ο κορονοϊός δημιουργήθηκε για να ελέγχει τους ανθρώπους! https://www.tovima.gr/2021/11/30/world/voreia-makedonia-to-65-ton-politon-pisteyei-oti-o-koronoios-dimiourgithike-gia-na-elegxei-tous-anthropous).

Και στις επίσης Ορθόδοξες χώρες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων την 1 Δεκεμβρίου ανέρχεται στο 39% και 26% αντίστοιχα! Το χαμηλότερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πελώρια διαφορά από τις νότιες Ισπανία (81%) και Πορτογαλία (87%) (https://www.politico.eu/article/coronavirus-vaccination-europe-live-data-tracker-coverage ).

Εδώ τι σχολιάζουμε; Πώς απαντάμε στους ορθολογιστές που χλευάζουν τους καθυστερημένους Ορθοδόξους ότι δεν θέλησαν (και ακόμη δεν θέλουν) να συναντηθούν με τον διαφωτισμό και την επιστήμη; Πόση ευθύνη διατηρούμε εμείς οι ποιμένες όταν επιτρέπουμε να ανθίζουν στο ποίμνιό μας θεωρίες συνωμοσίες, στερεότυπα που δείχνουν ρηχή σκέψη, και αντανακλαστικοί αυτοματισμοί αντίθεσης σε κάθε τι Δυτικό;

Πληρώνουμε την αδιαφορία μας. Υφιστάμεθα τώρα ό,τι ανεχθήκαμε. Συγκρουόμαστε κατά μέτωπο με τον φόβο μας απέναντι στους φονταμενταλιστές, με την ιδιοτέλειά μας που επιζητούσε τη στήριξή τους, με την ίδια μας την άγνοια επίσης…

 

Τα εντελώς ενδεικτικά αυτά παραδείγματα αντανακλούν την κατάσταση του πληρώματος της Εκκλησίας. Μεγάλοι αριθμοί από όσους δίνουν στις δημοσκοπήσεις απαντήσεις που ταιριάζουν σε εικόνα αγράμματων ή προκατειλημμένων ή ανόητων, είναι αυτοί που γεμίζουν τους ναούς μας. Δεν είναι όλοι τους πιστοί, αλλά μεταξύ των πιστών υπερεκπροσωπούνται. Μειοψηφία παραμένουν εντός των πιστών οι νηφάλιοι, οι συστηματικά και σφαιρικά σκεπτόμενοι, οι διαθέτοντες θεσμική συνείδηση και συλλογική ευαισθησία. Πλεονάζουν οι ατομικιστές, όσοι λένε ‘αντί’ σε όλα, οι τζάμπα αντιστασιακοί με χρήματα των άλλων. Διότι, ας μην ξεχνάμε, τα αποτελέσματα της αντιεμβολιαστικής στάσης τά πληρώνουμε όλοι οι φορολογούμενοι.

Καμαρώνουμε που οι ναοί μας γεμίζουν στις μεγάλες γιορτές, χαιρόμαστε που ο κόσμος εξομολογείται όσο ποτέ άλλοτε, επιχαίρουμε για την διαχρονική ευλάβεια του λαού μας. Και ήλθε η πανδημία να αποκαλύψει το πραγματικό μας πρόσωπο. Αρκούν κάποιες δημοσκοπικές ερωτήσεις για να ξεγυμνώσουν την δήθεν ενθαρρυντική επιφάνεια.

Μού έλεγε μητροπολίτης: «Σε συζητήσεις μεταξύ Ιεραρχών δώσε τους νομικά και διοικητικά ζητήματα να δεις ενδιαφέρον! Μόλις η κουβέντα μεταπέσει σε ποιμαντικά βαριούνται…». Αλλά θυμάμαι και από ιερατικές συνάξεις ανά την Ελλάδα: πλεονάζουν οι ερωτήσεις γύρω από τυπικό και τα επιτίμια, αλλά κανένας προβληματισμός για το τι είδους Χριστιανούς φτιάχνουμε!

Δεν έχω κάτι για επίλογο. «Από φόβο χάσαμε» λέει ένα σύγχρονο τραγούδι. Ή και από πολιτισμική υστέρηση. Ή και από διανοητική οκνηρία.

Άραγε υπάρχει καιρός ακόμη ώστε να μην ηττηθούμε οριστικά;

 

* Ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός είναι Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων. Δρ. Θεολογικής Σχολής του Παν/μιου Αθηνών. Αναπληρωτής καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών.

 

Πηγή