Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ρωσίας (ROCOR) επιτρέπει στις ενορίες της να διακόψουν το μνημόσυνο του Πατριάρχη Κυρίλλου

Ο Προκαθήμενος, Μητροπολίτης Ιλαρίων, με την Ιερά Σύνοδο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκτός Ρωσίας (ROCOR)

 

Στις 21 Μαρτίου 2022, η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Εκτός Ρωσίας (ROCOR) έλαβε την απόφαση να επιτρέψει σε μεμονωμένες ενορίες να σταματήσουν να μνημονεύουν τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο στις λειτουργικές ακολουθίες, ανεξάρτητα από το αν ο τοπικός Επίσκοπος συνεχίζει να μνημονεύει ή όχι. Η πληροφορία αυτή μεταφέρθηκε προς δημοσίευση στο “Orthodoxy in Dialogue” από εσωτερική πηγή που γνωρίζει το θέμα από πρώτο χέρι.

Τουλάχιστον μερικά από τα εύσημα για αυτήν την εξέλιξη των γεγονότων ανήκουν στο “Orthodoxy in Dialogue”. Οι αναγνώστες μας θα θυμούνται ότι ο Αρχιεπίσκοπος ROCOR του Καναδά δικαιολογεί τη χονδροειδή Σφαγή της Ουκρανίας και ιδιαίτερα την Ανοιχτή Επιστολή μας προς τους Ιεράρχες, τους Κληρικούς, τους Μοναχούς και τους Πιστούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκτός Ρωσίας, που συνέταξε ένας ενορίτης του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας της ROCOR στο Τορόντο. Και τα δύο αυτά εξακολουθούν να τυγχάνουν τεράστιας προσοχής από τους αναγνώστες μας παγκοσμίως. Η παρούσα ανακοίνωση θα αποκαταστήσει πολύ την αρχική φήμη της ROCOR για την αντίθεσή της στη στρατολόγηση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε συνενοχή με την κρατική βία.

Μένει να δούμε τι αντίποινα θα λάβει ο Πατριάρχης Κύριλλος κατά της ROCOR. Πρόσφατα δήλωσε ότι η διακοπή της λειτουργικής μνημόνευσης του ονόματός του - όπως γίνεται ολοένα και περισσότερο στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας - ισοδυναμεί με σχίσμα.

Εμείς στο “Orthodoxy in Dialogue” επικροτούμε το θάρρος της Συνόδου της ROCOR να κάνει αυτό το πρώτο βήμα για να κάνει το σωστό σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον ρόλο του Πατριάρχη Κυρίλλου στη βία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μερικοί από τους αναγνώστες μας ρώτησαν γιατί αυτή η ανακοίνωση δεν έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της ROCOR. Στην πραγματικότητα, ο επίσημος ιστότοπος λειτουργεί ως το δημόσιο πρόσωπο της ROCOR και δεν χρησιμοποιείται για την δημοσίευση ή αναφορά εσωτερικών οδηγιών σε κληρικούς και ενορίες.

 

Πηγή: Orthodoxy in Dialogue