Πρωθυπουργός της Ελλάδας: Ναι, είμαστε με την Ουκρανία, γιατί είμαστε με τη Δημοκρατία! (Βίντεο)


 

Ίσως το πιο σημαντικό απόσπασμα από την αποψινή εναρκτήρια ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο 14ο Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.

Μια καθαρή, κρυστάλλινη τοποθέτηση υπέρ του δίκαιου Αγώνα του Ουκρανικού Λαού και κατά της άδικης, παράνομης, ανήθικης και εγκληματικής Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία, ταυτόχρονα με τη σαφή καταγγελία των "ισαποστάκηδων" πουτινόφιλων μερίδας της αντιπολίτευσης.




Παραθέτουμε απομαγνητοφωνημένο το σχετικό απόσπασμα:

 

“Και κάθε ανήφορος έχει κόπο, αλλά έχει και προορισμό. Ο κατήφορος συχνά μοιάζει εύκολος, αλλά τις πιο πολλές φορές οδηγεί τελικά προς τα πίσω.

Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που και η παρούσα κρίση έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του νέου λαϊκισμού και του αποτελεσματικού ορθολογισμού. Και παράλληλα σε έναν μεγεθυντικό φακό που ξεχωρίζει τις δυνάμεις του αυταρχισμού από εκείνες τις ελευθερίας. Παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα, παντού στην Ευρώπη οι δημαγωγοί προτείνουν και πάλι εύηχες, αλλά ανεφάρμοστες, λύσεις για την ακρίβεια και από την άλλη πλευρά κρύβουν τις αληθινές αιτίες της. Πώς; Με μισόλογα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με σιωπή  για τους ενεργειακούς εκβιασμούς της, που μας απειλούν όλους.

Φίλες και φίλοι, δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις απέναντι στον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο!

Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους καταπατητές των συνόρων και στους υπερασπιστές τους!

Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις μεταξύ του δεσποτισμού και της Δημοκρατίας!

Γι’ αυτό και εμείς έχουμε τη δύναμη να το πούμε: Είμαστε με την ειρήνη, είμαστε με τη νομιμότητα, αντιστεκόμαστε στην αυθαιρεσία οποιασδήποτε χώρας, που μπορεί να επιτίθεται στους γείτονές της με οποιοδήποτε, φίλε Νίκο (σ.σ. απευθυνόμενος στον παρόντα Πρόεδρο της Κύπρου και συσχετίζοντας ευθέως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο), πρόσχημα!

Στηρίζουμε έμπρακτα τους αμυνόμενους! Μένουμε στο πλευρό των προσφύγων! Καταδικάζουμε τα εγκλήματα πολέμου!

Με λίγα λόγια, ναι, είμαστε με την Ουκρανία, γιατί είμαστε με τη Δημοκρατία και είμαστε με την Ελευθερία!

Όπως ακριβώς, είμαστε και με τη Δύση. «Η Ελλάς πολιτικά, αμυντικά, οικονομικά και πολιτιστικά ανήκει εις την Δύσιν», διακήρυξε το 1976 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής!

Γιατί, είμαστε μέρος της Δύσης, προσθέτουμε σήμερα, είμαστε μέρος της ιστορίας της, είμαστε μέρος του πολιτισμού της. Εκεί, στη Δύση, οικοδομούμε τις συμμαχίες μας, αντί να τις αναζητούμε μετέωροι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Και υπηρετούμε με συνέπεια τις υποχρεώσεις μας προς τους φίλους μας, ώστε να μπορούμε και εμείς να ζητούμε, αν χρειαστεί, τη δική τους έμπρακτη συμπαράσταση. Τελεία και παύλα!