Κύπρου Γεώργιος: το θάρρος του ουκρανικού λαού να υπερασπίζεται την πατρίδα του αποτελεί μεγάλη έμπνευση!


 

Στο φόντο του μεγαλειώδους γεγονότος της ουκρανικής προσευχής στον καθεδρικό ναό της Λαύρας Πετσέρσκ, ένα άλλο γεγονός φαίνεται πολύ μικρότερο. Αλλά είναι επίσης ιστορικό.

Για πρώτη φορά η αντιπροσωπεία της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας συμμετέχει στις εκδηλώσεις με την ευκαιρία της ενθρόνισης του νεοεκλεγέντος Προκαθημένου της Αδελφής Εκκλησίας της Κύπρου.

Μετά από πρόσκληση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεωργίου Γ' και με την ευλογία του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφανίου, η αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Βινίτσης και Μπαρ κ. Συμεών, έφτασε στη Λευκωσία της Κύπρου. Σήμερα, ανήμερα του εορτασμού της Γέννησης του Χριστού, με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου, τελέστηκε στον αρχαίο Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Ιωάννου του Θεολόγου της Αρχιεπισκοπής η Θεία Λειτουργία στην ουκρανική γλώσσα για την τοπική ουκρανική κοινότητα. Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Κύπρο  Ρουσλάν Νιμτσίνσκι προσευχήθηκε επίσης στην τελετή.

Τη λειτουργία τέλεσαν ο Μητροπολίτης Συμεών και οι πατέρες Βασίλειος Λίλο και Δημήτριος (από την Αρχιεπισκοπή). Ο Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος έψαλλε. Εκφωνήθηκε το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Μετά τη λειτουργία, η αντιπροσωπεία από την Ουκρανία έγινε δεκτή από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο. Εκ μέρους του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Επιφανίου, ο Μητροπολίτης Συμεών μετέφερε τα θερμά συγχαρητήρια για την εκλογή και την αυριανή ενθρόνιση, καθώς και δώρα.

Σε μια μακρά φιλική συνομιλία, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος σημείωσε ότι το θάρρος του ουκρανικού λαού να υπερασπίζεται την πατρίδα του αποτελεί μεγάλη έμπνευση. Διαβεβαίωσε για την προσευχή του για την Ουκρανία και την αδελφική αγάπη για την Τοπική Εκκλησία της.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε πολλά καλά και θερμά λόγια για την Εκκλησία μας και την Ουκρανία. Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα.

Μετά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία προσευχήθηκε στην κρύπτη του νέου καθεδρικού ναού του Αποστόλου Βαρνάβα στον τάφο του μακαριστού προηγούμενου Προκαθημένου, Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β'.

Στην αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας συμμετέχουν ο επικεφαλής της, Σεβ. Μητροπολίτης Βινίτσης και Μπαρ κ. Συμεών, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Τσερνίχιβ και Νιζίν κ. Ευστράτιος, ο Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Λίλο και οι λαϊκοί Γιούρι Ματσιούκ και Ρομάν Τιτικάλο.























______

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Τσερνίχιβ και Νιζίν κ. Ευστράτιο