Ο Ουκρανός πρέσβης στην Πολωνία αντέδρασε στο σκάνδαλο με τα συγχαρητήρια του Μητροπολίτη Βαρσοβίας Σάββα στον αιματοβαμμένο Κύριλλο Γκουντιάεφ: "Αυτή η επιστολή είναι γραμμένη από τους εχθρούς της Πολωνίας"


 

"Αυτή η επιστολή γράφτηκε από τους εχθρούς της Πολωνίας". Έτσι αντέδρασε στο Twitter ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Πολωνία Βασίλ Ζβάριτς στις ευχές που έστειλε ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας Σάββας στον επικεφαλής του Πατριαρχείου Μόσχας Γκουντιάεφ, ο οποίος αυτοαποκαλείται "Πατριάρχης Κύριλλος".

Ο χαιρετισμός του Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββα, με τον οποίο συγχαίρει τον Γκουντιάεφ για την επέτειο της ενθρόνισής του, δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας. Σε αυτό, ο Σάββας γράφει ότι "ο εχθρός της πίστης δεν συμπαθεί τη σταθερότητα της εκκλησίας, προσπαθεί να την καταστρέψει. Αυτό που συνέβη στην Ουκρανία είναι μια σαφής ένδειξη αυτού. Ωστόσο, η Δύναμη του Θεού είναι μεγάλη, είναι ανίκητη".

"Αυτό είναι πραγματικά ντροπή και αίσχος. Η επιστολή αυτή γράφτηκε από τους εχθρούς της Πολωνίας. Απίστευτο! Το μόνο με το οποίο συμφωνώ είναι ότι "η Δύναμη του Θεού είναι μεγάλη, είναι ανίκητη". Αλλά ο Θεός είναι με το μέρος της Ουκρανίας, η οποία υποφέρει από τη ρωσική βαρβαρότητα. Με τον Παντοδύναμο Χριστό, θα κατανικήσουμε αυτή την κόλαση!", έγραψε ο πρέσβης.

Η επιστολή του Σάββα προκάλεσε επίσης επικρίσεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους της Πολωνίας. Η διαδικτυακή πύλη Ekumenizm.pl, η οποία ανήρτησε την είδηση του μηνύματος που έστειλε ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας στον Γκουντιάεφ, το συνόδευσε με ένα συντακτικό σχόλιο που ανέφερε ότι "ο Κύριλλος και η Ρωσική Εκκλησία του έχουν υποστηρίξει τη θανατηφόρα μηχανή καταστροφής του Βλαντιμίρ Πούτιν από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία. Για τον Κύριλλο και την οργάνωσή του, οι λεηλασίες και οι βιασμοί, οι συνεχείς βομβαρδισμοί της Ουκρανίας αποτελούν εκδήλωση του αγώνα κατά της παρακμής της Δύσης και στοιχείο ενός μεταφυσικού αγώνα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κύριλλος δεν είναι τόσο ένας ακούσιος εκτελεστής της βούλησης του Πούτιν όσο ένας ζηλωτής βοηθός, ένας επίσκοπος του ιδεολογικού μετώπου που δικαιολογεί θεολογικά την εισβολή στην Ουκρανία".


Πηγή