Η Ρωσία επιτέθηκε στο χωριό Novoekonomicheskoye στο Ντονμπάς. Η εκκλησία της Γέννησης της Υπεραγίας Θεοτόκου καταστράφηκε.


 

Ο οικισμός Novoekonomicheskoye εμφανίστηκε στην όχθη του ποταμού Kazennyi Torets στη σημερινή περιφέρεια Ντόνετσκ πριν από περίπου 200-250 χρόνια. Ιδρύθηκε από τους λεγόμενους οικονομικούς αγρότες - ζούσαν στα εδάφη του κλήρου, είχαν απαλλαγεί από τη δουλοπαροικία, αλλά πλήρωναν χρηματικούς φόρους στο κρατικό ταμείο. Τώρα περίπου τρεις χιλιάδες άνθρωποι ζουν στον οικισμό.

Το 1911 χτίστηκε η εκκλησία της Γέννησης της Παναγίας στο Novoekonomicheskoye. Στα χρόνια της σοβιετικής εξουσίας η εκκλησία έκλεισε: το καμπαναριό καταστράφηκε, οι σταυροί αφαιρέθηκαν από τους τρούλους, ο εφημέριος συνελήφθη και εκτελέστηκε, ενώ οι χώροι χρησιμοποιήθηκαν ως λέσχη και σιταποθήκη. Το φθινόπωρο του 1941 τα γερμανικά στρατεύματα εισήλθαν στο Novoekonomicheskoye. Οι αρχές κατοχής επέτρεψαν στους ντόπιους να τελούν και πάλι λειτουργίες στην εκκλησία. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο συνέχισε να λειτουργεί. Τη δεκαετία του 2000, το καμπαναριό της εκκλησίας ανακαινίστηκε και εξοπλίστηκε μια θερμαινόμενη αίθουσα για να γίνονται λειτουργίες το χειμώνα.

Στις 10 Ιουλίου 2024, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε δύο αεροπορικές επιδρομές στο χωριό Novoekonomicheskoye. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής Ντονέτσκ Vadym Filashkin, 16 ιδιωτικές κατοικίες υπέστησαν ζημιές ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών, ενώ τρία σπίτια και ένα αγροτικό κτίριο καταστράφηκαν. Ένας κάτοικος της περιοχής σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε. Η εκκλησία της Γέννησης της Παναγίας υπέστη επίσης ζημιές κατά την επίθεση.

Σύμφωνα με στοιχεία της UNESCO από τις 11 Ιουλίου, τουλάχιστον 138 θρησκευτικοί χώροι, 214 κτίρια ιστορικής ή καλλιτεχνικής αξίας, 31 μουσεία, 32 μνημεία, 15 βιβλιοθήκες και ένα αρχείο έχουν υποστεί ζημιές από την έναρξη του ολοκληρωτικού πολέμου στην Ουκρανία.

Έτσι μοιάζει τώρα η εκκλησία στο Novoekonomicheskoye μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.










Πηγή