Η ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΜΙΟΥ




Μεγάλες οι ευλογίες, τις οποίες έχει επιδαψιλεύσει ο ουρανός στον Μεγάλο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ! Μεγάλες όντως και υπερφυείς.

Για τον Παναγιώτατο όσα και να γραφούν λίγα θα είναι και ανήμπορα να σκιαγραφήσουν έστω το μέγιστο και θεάρεστο έργο που επιτελεί σε οικουμενικό επίπεδο. Για την Εκκλησία του Χριστού, για τους ελάχιστους αδελφούς του Χριστού, για την ανθρωπότητα ολόκληρη.

Ανάμεσα στα πολλά και εξαίρετα της φιλοθέου, θεοφιλούς και ευκλεούς του Πατριαρχίας είναι το ότι ετέθησαν επί την λυχνίαν της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, ως πρόβολοι και παραδείγματα ουράνια και θεόπεμπτα, μια σειρά συγχρόνων Αγίων, γνησίων Φίλων του Χριστού, οι οποίοι λιτάνευσαν χαρισματικά το Πανάγιο Όνομά Του ανάμεσα στους ανθρώπους των εσχάτων καιρών.

Ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, Ο Όσιος Ιάκωβος ο Τσαλίκης, η Οσία Σοφία της Κλεισούρας... Λύχνοι φαεινοί, οι οποίοι αγιοκατατάχθησαν επισήμως από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου κατά τα τελευταία έτη.

Και σήμερα, Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018, μνήμη της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού, ένας ακόμη μιμητής του, ένας ακόμη Όσιος, προσετέθη επισήμως στις αγιολογικές δέλτους της Εκκλησίας μας.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνεδρίασε στο Φανάρι, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, αποφάσισε λοιπόν σήμερα την αγιοκατάταξη του Γέροντος της Πάτμου Αμφιλοχίου Μακρή (1889-1970).

Ο Άγιος Αμφιλόχιος ο Πάτμιος ήταν φίλος και πνευματικό παιδί του Αγίου Νεκταρίου.


Μερικά σοφά λόγια του Αγίου Γέροντα Αμφιλοχίου:

- Παράδεισο χωρίς εσάς παιδιά μου, δεν τον θέλω. 

- Όσο ο άνθρωπος απλοποιείται, θεοποιείται. Γίνεται άκακος, ταπεινός, πράος, ελεύθερος...

- Ερώτηση: Αφού βλέπετε, Γέροντα, τόσο καθαρά τις αδυναμίες μας, τα λάθη μας γιατί δε μας τα υποδεικνύετε;
- Απάντηση: Λυπάμαι για όσα βλέπω ως πατέρας, αλλά ελπίζω στην καλυτέρευση. Υποδεικνύω όσα πρέπει, αλλά πιο κερδισμένος είσαι, όταν χύσεις δύο ή τρία δάκρυα μπροστά στο Χριστό γι’ αυτά, παρά να πεις πολλά λόγια. Εκείνος είναι ο γιατρός και παιδαγωγός μας. Ο Χριστός εχθές και σήμερα ο ίδιος, αλλά εμείς κλείσαμε τα μάτια μας και βλέπουμε σκοτεινά. Αφού προχωράμε έτσι, άλλοι λασπώνονται και άλλοι σκοτώνονται.

- Πολλές φορές την ημέρα έρχεται ο Χριστός και σου χτυπάει, αλλά εσύ έχεις δουλειές... 

- Το να παραμένεις πιστός στον Μοναχισμό θεωρείται μαρτύριο. 

- Θέλει ο Χριστός να σου βγάλει τα αγκάθια, διότι είναι κηπουρός και εσύ θέλεις την ησυχία σου. 

- Ο Χριστός είναι κοντά μας, ας μη τον βλέπουμε.... καμμιά φορά μας δίνει και κανένα μπάτσο απο πολλή αγάπη. 

- Θέλω, παιδί μου, να ζεις για το Χριστό, ολόκληρος να δοθείς σ’ αυτόν. Θέλω όταν τύχει ν’ ανοίξει κανείς την καρδιά σου τίποτε άλλο να μη βρει, μόνο το Χριστό.