Ο ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΕΛΜΗΣΣΟΥ κ. ΙΩΒ ΑΠΑΝΤΑ ΑΠΟΣΤΟΜΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ




Ο ουκρανικής καταγωγής Πανιερώτατος Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ (κατά κόσμον Igor Getcha) -Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου προερχόμενος από τους Ουκρανούς της διασποράς οι οποίοι, γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας ποια είναι η Μητέρα τους Εκκλησία, υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο- τοποθετείται με θάρρος, ευθύτητα, φιλαλήθεια και παρρησία για το καυτό εκκλησιαστικό ζήτημα που, με αποκλειστική ευθύνη της Ρωσικής Εκκλησίας, ταλανίζει την χώρα καταγωγής του εδώ και τρεις δεκαετίες.

Ο κ. Ιώβ απαντά αποστομωτικά στο ίππειον θράσος των επικεφαλής της Εκκλησίας της Ρωσίας, στις ιταμές και ανούσιες απειλές τους, οι οποίες στερούνται οποιουδήποτε εκκλησιολογικού και θεολογικού βάρους και περιεχομένου.

Τελικά, μάλλον οι Ρώσοι βλέπουν το μπόι τους από τον ίσκιο τους κατά την ανατολή και τη δύση... Νόμιζαν ίσως ότι με τις απειλές για "σχίσματα" και άλλες ανοησίες θα ξεσηκωνόταν το σύμπαν κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου…

Αυτό που θα καταφέρουν, εάν δεν συνέλθουν, είναι η δική τους απομόνωση… Γιατί βγάζουν άγαρμπα αυτό που έχουν μέσα τους, δηλαδή τη θηριωδία και το βαρβαρισμό του αριθμητικά ισχυρού που θέλει να αλώσει τα πάντα... Εκείνου που δαγκώνει με αγνωμοσύνη και ασέβεια το χέρι που τον έθρεψε πνευματικά. Γιατί τι θα ήταν σήμερα το Μόσκοβο, εάν δεν είχε δεχθεί τα νάματα της Ορθοδόξου Πίστεως από την Κωνσταντινούπολη και τον Οικουμενικό Θρόνο;

Ο πνευματικός νόμος είναι ισχυρός και απαραβίαστος. Οι Ρώσοι με αυτά που κάνουν κατά της δικής τους Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως παροργίζουν τον Θεόν και εκνευρίζουν τους πιστούς ανά τον κόσμο.

Εύχομαι και προσεύχομαι να συνέλθουν και να μετανοήσουν.

Διαφορετικά, οι ίδιοι θα αποκόψουν τους εαυτούς τους από τη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού...



Παραθέτω τα όσα είπε ο κ. Ιώβ, όπως αναρτήθηκαν στον ιστότοπο "Ρομφαία":

Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού: ''Οι απειλές του Πατριαρχείου Μόσχας είναι ασήμαντες''

Γράφει η Κορίνα Σαντοριναίου στην Romfea.gr

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ, ο όποιος χαρακτήρισε τις απειλές του Πατριαρχείου Μόσχας ασήμαντες και τους ισχυρισμούς για την δικαιοδοσία στην Ουκρανία αβάσιμες.

"Όλες οι απειλές εκ μέρους εκπροσώπων του Πατριαρχείου Μόσχας για σχίσμα όπως μεταξύ Ορθοδοξίας και Καθολικισμού, και οι εκφοβισμοί για διακοπή κοινωνίας με την Κωνσταντινούπολη είναι άχρηστες" - ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού μιλώντας στο ZN.UA .

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "η ευχαριστιακή κοινωνία θα πρέπει να παύσει για σοβαρούς, δογματικούς λόγους, και όχι για ιδιοτροπίες. Όσο για το θέμα σχίσματος και αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, όλοι γνωρίζουν ότι αυτό το πρόβλημα δεν είναι θέμα θεολογικής φύσεως, επομένως δεν υπάρχει λόγος να κατηγορήσουμε κάποιον για αίρεση. Ως εκ τούτου οι απειλές είναι μάλλον προσβολή."

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού τόνισε ότι "οι ισχυρισμοί της Ρωσικής Εκκλησίας για την δικαιοδοσία στην Ουκρανία είναι αβάσιμοι και χωρίς νόημα, δεδομένου ότι η Ουκρανία ήταν ανέκαθεν μία άνευ όρων κανονική επικράτεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου."

"Πρέπει να καταλάβουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο υποχρεούται να λάβει κάποια μέτρα. Είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι το Πατριαρχείο δεν παρεμβαίνει σε υποθέσεις μία άλλης Τοπικής Εκκλησίας, αλλά δρα εντός της κανονικής του επικρατείας - της επικράτειας της Μητρόπολης του Κιέβου... Η αυτοκεφαλία στην Ουκρανία προτείνεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο όχι ως όπλο για πόλεμο, αλλά ως φάρμακο για να θεραπευτεί η διάσπαση της Εκκλησίας" - ανέφερε σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ.