Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΥΡΙΟΚΕΦΑΛΙΤΙΣΣΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ...




Δεν είμαι προσωπολάτρης, αλλά και δεν έχω λόγο ή υποχρέωση να πείσω κανένα περί τούτου... Ό,τι αισθάνομαι το λέω και το γράφω. Ίσως περισσότερο ειλικρινής από ό,τι θα έπρεπε... Ίσως με λιγότερα σχήματα και προσχήματα από αυτά που απαιτεί ο «καθωσπρεπισμός», τα «δήθεν» και τα «πρέπει» της εποχής μας... Αλλά κυριολεκτικά χαίρομαι, γιατί ακόμη μπορώ να εκφράζομαι ελεύθερα και χωρίς αστερίσκους, υποσημειώσεις, σκοπιμότητες ή άλλα σκοτεινά σημεία... Και αυτή την ελευθερία την οφείλω πρώτα στο Θεό και έπειτα στον καλό μου Επίσκοπο, που είναι όντως άνθρωπος του Θεού και, όπως Εκείνος, έτσι και αυτός σέβεται την ελευθερία και την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου, της κάθε εικόνας του Θεού.

Γι' αυτό και θα το γράψω, επειδή το νιώθω, όσο και αν κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν ότι επιδίδομαι στο αηδιαστικό και ανήθικο «σπορ» της κολακείας... Ας το νομίζουν. Εγώ ξέρω ποιος είμαι και τι νιώθω και αυτό μου αρκεί.

Λοιπόν, η 9η Σεπτεμβρίου είναι μια ιστορική και ευλογημένη ημέρα για τους σύγχρονους ανθρώπους των επαρχιών Ρεθύμνης και Μυλοποτάμου. Των επαρχιών που συγκροτούν την ιστορική Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, την τρίτη στην τάξη ανάμεσα στις 9 Εκκλησιαστικές Επαρχίες που αποτελούν την Εκκλησία Κρήτης.

Και είναι ιστορική και ευλογημένη αυτή η ημέρα, η πρώτη μεθέορτος της Μεγάλης Θεομητορικής Εορτής του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, κατά την οποία πανηγυρίζει περίλαμπρα ο περίπυστος Ιερός Ναός της Παναγίας Αντιφωνητρίας Μυριοκεφάλων, διότι πριν από 8 ακριβώς έτη, την 9η Σεπτεμβρίου 2010, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης εξέλεξε παμψηφεί Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου τον τότε Θεοφιλ. Επίσκοπο Κνωσού κ.κ. Ευγένιο, Βοηθό Επίσκοπο του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης. Η Μυριοκεφαλίτισσα Παναγία, αντιδωρίζοντας στην αγάπη και την ευλάβεια των χιλιάδων προσκυνητών της, χάρισε στο Ρέθυμνο τον Επίσκοπο που όλοι επιθυμούσαν στα βάθη της καρδιάς τους. Και τον χάρισε στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Ευγενίου.

Για τους Χριστιανούς που πιστεύουν στην Πρόνοια και την Αγάπη του Θεού δεν υπάρχουν «τύχη», «τυχαία» και «συγκυρίες». Όλα είναι κάτω από την αγαθή μέριμνα του Παντοκράτορος και Παντοδυνάμου Θεού. Ιδιαίτερα τα της Εκκλησίας πράγματα, όσο και αν οι άπιστοι ή ολιγόπιστοι αμφισβητούν συχνά αυτή τη μεγάλη αλήθεια. Ας αμφισβητούν. Η άγνοια της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και η εσφαλμένη ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων οδηγούν τους ανθρώπους σε πληθώρα εσφαλμένων αντιλήψεων και συμπερασμάτων για τη ζωή και την πορεία της Εκκλησίας μέσα στην Ιστορία. Προτρέπομε όλους αδελφικά, να μελετούν σε βάθος την Ιστορία της Εκκλησίας και να μην παρασύρονται από επιφανειακές και επιπόλαιες κρίσεις και κατακρίσεις. Έχοντας πάντοτε κατά νου ότι τίποτε απολύτως δεν γίνεται χωρίς είτε το Θέλημα είτε την παραχώρηση του Θεού. Τίποτε απολύτως.

Εν προκειμένω, η εκλογή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Ευγενίου ως Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου υπήρξε αναμφίβολα μια ισχυρή βουλή του ουρανού, μια ουράνια ευδοκία και ευλογία, η οποία επιδαψιλεύθηκε στην εν Ρεθύμνη και Αυλοποτάμω Εκκλησία και τους ευγενείς και αρχοντικούς της ανθρώπους. Αυτή την πραγματικότητα έχουν ζήσει και βιώσει επί οκτώ συναπτά έτη, ως αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες, όλοι όσοι έχουν τη διάθεση και την επιθυμία προς τούτο. Αφού η αγκαλιά του Επισκόπου μας και της τοπικής μας Εκκλησίας, υπό την πεπνυμένη ποδηγεσία του, είναι πάντοτε ανοικτές, ζεστές, πατρικές για κάθε ελάχιστο αδελφό του Χριστού. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς προτιμήσεις, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς καμία μα καμία διαφοροποίηση.

Δεν πρέπει να συνεχίσω άλλο τον λόγο... Διότι θα αδικήσω σίγουρα, παρά θα τιμήσω, τον Επίσκοπό μας. Άλλωστε, δεν έχει κανείς ανάγκη να του πω εγώ ποιος είναι ο Ευγένιος. Ο καθένας έχει πείρα, ο καθένας μπορεί να έχει εμπειρία, της συναναστροφής μαζί του και κοντά του. Και αυτό προτρέπω, ως ελάχιστος αδελφός, όλους τους ευλογημένους ανθρώπους του τόπου μας· Να είναι κοντά στην Εκκλησία μας και στον Επίσκοπό μας. Εκείνος έχει κατασταθεί από την Εκκλησία «εις τύπον και τόπον Χριστού», για να επιτελεί ύψιστη, επίπονη, σταυροαναστάσιμη διακονία προς το λαό του Θεού.

Θα κλείσω τον λόγο με την ωραία εκείνη προτροπή του Αποστόλου Παύλου προς όλους εμάς, τα παιδιά της Εκκλησίας:

«Πείθεσθε τοῖς ἡγουμένοις ὑμῶν καὶ ὑπείκετε· αὐτοὶ γὰρ ἀγρυπνοῦσιν ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ὑμῶν ὡς λόγον ἀποδώσοντες. ἵνα μετὰ χαρᾶς τοῦτο ποιῶσι καὶ μὴ στενάζοντες· ἀλυσιτελὲς γὰρ ὑμῖν τοῦτο» (Εβρ. ιγ΄ 17), δηλαδή «Να υπακούτε και να πειθαρχείτε στους πνευματικούς ηγέτες σας, γιατί αυτοί αγρυπνούν για χάρη των ψυχών σας, καθώς θα λογοδοτήσουν γι' αυτό στο Θεό, ώστε το έργο τους αυτό να το εκτελούν με χαρά και όχι με δυσφορία, πράγμα που θα ήταν ασύμφορο για σας».

Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν.

Εὐγενίου
τοῦ Σεβασμιωτάτου καί Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου
τῆς Ἁγιωτάτης Μητροπόλεως
Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου,
Ὑπερτίμου καί Ἐξάρχου
Ἄνω Κρήτης καί Πελάγους Κρητικοῦ,
ἡμῶν δέ Πατρός καί Ποιμενάρχου,
πολλά τά ἔτη.