ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ, ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΚΑΤΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΚΑΙΡΙΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΤΩΡΑ ΖΗΤΟΥΝ... ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ!!!...




Για το Πατριαρχείο Αντιοχείας, ένα από τα παλαίφατα της "Πενταρχίας", δεν έχω γράψει ποτέ τίποτα. Απλά γιατί δεν ήθελα να στενοχωρηθώ και να στενοχωρήσω και άλλους πιστούς, μια που, δυστυχώς, η πορεία του τις προηγούμενες δεκαετίες, και ιδιαίτερα κατά τα τελευταία έτη, κάθε άλλο παρά "μυρίζει" Ορθοδοξία, κάθε άλλο παρά τιμά την Ιερά Παράδοση των μεγάλων Αγίων Πατριαρχών της Αντιόχειας...

Και δεν θα μιλήσω για τις "περίεργες", τουλάχιστον, σχέσεις με αιρετικούς μονοφυσίτες, αφού εδώ μπορεί κανείς να πει ότι ασκείται μια ευρείας αντίληψης "οικονομία" για λόγους ανωτέρας βίας που αφορούν στην ευαίσθητη και πολυτάραχη περιοχή της δικαιοδοσίας του.

Θα μιλήσω όμως για την καταφανή και απογοητευτική ανθελληνική του συμπεριφορά, η οποία, εδώ και ένα αιώνα περίπου, το έχει καταστήσει εξόχως "προβληματικό" στις διορθόδοξες σχέσεις του με τα Ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία.

Για παράδειγμα, το Πατριαρχείο Αντιοχείας, κατά παράβαση όλων των Ιερών Κανόνων και Παραδόσεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, έχει την κακή πρακτική να εγκαθιστά Επισκόπους ανά την Οικουμένη, σφετεριζόμενο μάλιστα και τους τίτλους των αντίστοιχων Επισκόπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου!!! Κάτι που δεν γίνεται από κανένα άλλο Πατριαρχείο... Δηλαδή και οι Ρώσοι και οι Βούλγαροι και οι άλλοι έχουν δικούς τους Επισκόπους, για το ομοεθνές τους ποίμνιο στην αλλοδαπή, αλλά έχουν τουλάχιστον την ευπρέπεια να τους δίδουν διαφορετικούς τίτλους... Το Πατριαρχείο Αντιοχείας συμπεριφέρεται ως προς αυτό το ζήτημα με καταφρόνηση προς τα αποκλειστικά δίκαια και προνόμια του Οικουμενικού Θρόνου και αυτός φυσικά είναι ένας από τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους τελικά δεν προσήλθε στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αφού εκεί θα ήταν αναπολόγητο για αυτές τις ανοίκειες συμπεριφορές που δυναμιτίζουν την ενότητα της Ορθοδοξίας...

Βέβαια, η εν αμαρτίαις πρόφαση της μη συμμετοχής τους στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο ήταν δήθεν το πρόβλημα που έχει ανακύψει στις σχέσεις του με ένα άλλο παλαίφατο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, και αφορά στην δικαιοδοσία στο Κατάρ... Δεν θα σχολιάσω την ουσία του πράγματος, που είναι φαιδρή, αλλά θα επικαλεστώ αυτή την φτηνή δικαιολογία των Αντιοχειανών για να μην προσέλθουν στη Σύνοδο, ως απάντηση σε αυτό που τώρα ζητούν με απόφαση της δικής τους Συνόδου.

Για να ξέρουν όμως όλοι περί τίνος γράφομε, ας παραθέσω το σχετικό κείμενο του κ. Σπύρου Παπαγεωργίου από την εκκλησιαστική ιστοσελίδα orthodoxia.info.

"Μετά την Εκκλησία της Πολωνίας, σήμερα ήταν η σειρά του Πατριαρχείου Αντιοχείας να ζητήσει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, να συγκαλέσει επείγουσα Σύναξη των Προκαθημένων των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στον Ορθόδοξο κόσμο και ιδιαιτέρως το μείζον θέμα της χορήγησης του αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Σύνοδος της Εκκλησίας της Αντιόχειας υπογραμμίζει ότι «κάθε προσέγγιση στο θέμα της χορήγησης αυτοκεφάλου εκκλησιαστικού καθεστώτος σε μια συγκεκριμένη Εκκλησία θα πρέπει να συνάδει με την Ορθόδοξη Εκκλησιολογία και τις αρχές στις οποίες οι Εκκλησίες συμφώνησαν ομοφώνως τα προηγούμενα χρόνια, σε ό,τι αφορά τόσο την έγκριση της Μητέρας Εκκλησίας, όσο και την αναγνώριση της απόφασης αυτής από το σύνολο των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Το ανακοινωθέν τονίζει πως «η Εκκλησία της Αντιοχείας δεν αποδέχεται να θεσπιστεί η ύπαρξη παραλλήλων εκκλησιών μέσα στα κανονικά όρια των Πατριαρχών και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, ως μέσο επίλυσης των διαφορών ή ως τετελεσμένο γεγονός στον Ορθόδοξο κόσμο», ενώ επισημαίνει πως «η προσφυγή σε μονόπλευρες αναλυτικές αναγνώσεις της ιστορίας δεν εξυπηρετεί την Ορθόδοξη ενότητα, αλλά συμβάλλει στην τροφοδοσία της απόρριψης μεταξύ των αδελφών, αλλά και των σχισμάτων στο πλήρωμα της μιάς Εκκλησίας»." (πηγή: orthodoxia.info)

Και ερωτώ: ο Πατριάρχης Αντιοχείας, που αρνήθηκε να συμμετάσχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, επειδή έχει διακόψει την κοινωνία με τον Πατριάρχη των Ιεροσολύμων, τώρα πώς ζητά να συγκληθεί Σύναξη των Προκαθημένων για το ουκρανικό; Δηλαδή τώρα θα καταδεχθεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Πατριάρχη των Ιεροσολύμων; Και αν ναι, γιατί δεν μπορούσε να το πράξει και στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, η σημασία της οποίας για την Ενότητα της Ορθοδοξίας ήταν ανεκτίμητη;

Γιατί και η Εκκλησία της Πολωνίας ζητά Σύναξη Προκαθημένων, αλλά έχει κάθε δικαίωμα να το πράξει, αφού ο Πολωνίας Σάββας συμμετείχε κανονικά στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, επομένως έχει αποδείξει το πραγματικό του ενδιαφέρον για την Ενότητα της Εκκλησίας.

Δεν μας πείθουν οι Πατέρες του Πατριαρχείου Αντιοχείας για την αγαθότητα των κινήτρων και των προθέσεών τους. Προσωπικά, η απόφαση και η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου τους με εξοργίζει ως Ορθόδοξο Χριστιανό και ως πνευματικό τέκνο του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου.

Δηλαδή, τι ακριβώς ζητούν οι του Πατριαρχείου Αντιοχείας; Να τεθούν τα κανονικά προνόμια, τα αναπαλλοτρίωτα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο... "παζάρι" μιας Σύναξης Προκαθημένων, η οποία, εκκλησιολογικά, δεν έχει ούτε τη θεσμική παράδοση ούτε φυσικά το κύρος μιας Αγίας και Μεγάλης Συνόδου; Όλα αυτά τα ζητήματα επρόκειτο να συζητηθούν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, την οποία οι Αντιοχειανοί υπονόμευσαν, παρέα με τους Ρώσους. Αν ήθελαν υπεύθυνες και δεσμευτικές αποφάσεις, ας έρχονταν στην Σύνοδο της Κρήτης, να θέσουν τα ζητήματά τους και να αποφασίσει αυθεντικά και δεσμευτικά το ευρύ σώμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου!

Δεν γνωρίζω φυσικά τι θα πράξει τελικά ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης. Εάν δηλαδή θα αποδεχθεί αυτά τα αιτήματα για Σύναξη των Προκαθημένων ή όχι. Αν και ήδη αυτή η Σύναξη έχει υπονομευθεί από το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας, το οποίο δήλωσε ότι είναι αντίθετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο...

Πάντως, για να το ξεκαθαρίσομε μια και καλή, οι Ιεροί Κανόνες των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων, επί των οποίων στηρίζονται τα απαρασάλευτα δίκαια και προνόμια της Πρωτόθρονης Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας, δεν αίρονται, δεν καταργούνται ούτε τίθενται καν υπό διαπραγμάτευση στα πλαίσια μιας "Σύναξης Προκαθημένων"... Η μόνη που μπορεί να τους αλλάξει είναι μια νέα Οικουμενική Σύνοδος. Γι' αυτό, την επόμενη φορά που θα συγκληθεί Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ας το σκεφτούν καλύτερα εκείνοι που, για μικροπολιτικές και εγωισμούς, θα επιλέξουν να μη συμμετάσχουν...

Τώρα λοιπόν είναι αργά, Μακαριώτατε Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη. Ας τα λέγατε στο Κολυμπάρι, ενώπιον όλης της Εκκλησίας. Δεν ξέρω ποιοι Σας πήραν στο λαιμό τους και δεν προσήλθατε... Ζητήστε από εκείνους τον λόγο και τις ευθύνες.

Η Εκκλησία έχει Κανόνες. Και πρώτοι από όλους οφείλουν να τους σέβονται οι πρώτοι, δηλαδή οι Πατριάρχες και οι Προκαθήμενοι. Γένοιτο.