Με αφορμή τη Θρονική Εορτή της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως: Η Εκκλησία Κρήτης καυχάται εν Κυρίω και αγάλλεται για τη δισχιλιετή απλανή πορεία της μέσα στο Σώμα του Ζώντος Χριστού.




Τιμή μας και καμάρι μας, μεγίστη δε ευλογία του ουρανού, να ανήκουμε εμείς οι Κρητικοί στον Πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως. Αυτή η εκκλησιολογική ορθότητα και ακρίβεια, που ευλογείται από το Θεό ένεκεν της υπακοής και της ταπεινώσεως, έχει κρατήσει την Εκκλησία Κρήτης σε υψηλότατο πνευματικό και εκκλησιολογικό επίπεδο. Και την έχει διαφυλάξει εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια αλώβητη από κάθε...
αίρεση, από κάθε πλάνη, από κάθε επιβουλή στο δόγμα και στην πίστη των Πατέρων μας.

Πέρασαν πολλοί και διάφοροι κατακτητές από την Κρήτη. Αλλοεθνείς, ετερόθρησκοι και ετερόδοξοι. Πολλοί από αυτούς πάσχισαν με κάθε μέσο να αλλοτριώσουν την Ορθόδοξη Πίστη των Κρητών. Αλλά το Κραταιό Χέρι του Θεού, διά της ευλογητής υψηλής επιστασίας του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, πάντα προστάτευε την Κρήτη και την λύτρωνε από κάθε δολιοφθορά περί την Πίστη. Και σήμερα οι Κρήτες καυχώμαστε για την αδιάσπαστη χρυσή αλυσίδα που ξεκινά από τον Πρωτεπίσκοπό μας Απόστολο Τίτο και φθάνει μέχρι το παρόν.

Πραγματικά ελεύθερη και αδέσμευτη από κοσμικές επιρροές και θλιβερές διαπλοκές με τους ισχυρούς της ημέρας, η Εκκλησία Κρήτης μπορεί να ορθώνει το ανάστημά της, όταν αυτό απαιτείται, με σύνεση και ευπρέπεια, αλλά χωρίς φόβο, χωρίς μισόλογα και χωρίς ευτελείς χαριεντισμούς που προσβάλλουν τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια του Χριστεπωνύμου Πληρώματός Της. Η Εκκλησία Κρήτης, υπακούοντας στον αποστολικό λόγο, ξέρει και να τιμά τους άρχοντες, και να εύχεται υπέρ αυτών, όταν εκείνοι πράττουν με ευσυνειδησία το καθήκον τους για το καλό του λαού μας, δεν φείδεται όμως και των ελεγκτικών της λόγων προς εκείνους που καταχρώνται την εξουσία τους εξυπηρετώντας συμφέροντα αλλότρια από εκείνα που υπηρετούν αληθινά το λαό, την Πατρίδα, το Γένος.

Η Εκκλησία Κρήτης ξέρει να λέει το ναι, ναι, και το όχι, όχι, όπως επιτάσσει η Εντολή του Χριστού μας. Χωρίς υποκρισία, χωρίς διγλωσσία, χωρίς υπόγειες συναλλαγές και συνωμοτικές διασυνδέσεις που παρασιτούν στο σκοτάδι και στο ψέμα. Και τα έργα του σκότους και του ψεύδους είναι έργα του διαβόλου, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε εμείς οι Χριστιανοί.

Δόξα τω Θεώ, λοιπόν, για την κανονική αναφορά της Εκκλησίας Κρήτης, της Εκλογάδος των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Τίτου, στη Μητέρα Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης. Διότι αυτή η ζωτική σχέση είναι που μας κρατά σε αυτό το υψηλό εκκλησιαστικό και πνευματικό επίπεδο, ώστε να μην ντρεπόμαστε ούτε για τους Επισκόπους μας, ούτε για την Ιεραρχία μας, ούτε για τον Αρχιεπίσκοπό μας, ούτε για τους παπάδες μας.

Αυτή λοιπόν τη Μεγάλη Ημέρα που εορτάζει η Μητέρα μας Εκκλησία, εμείς οι Κρήτες, όπως το πράττομε σε κάθε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία διά των Επισκόπων μας, αναφωνούμε με συγκλονισμό και ευγνωμοσύνη:

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ,
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ,
ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ!