ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ: Χαλάλι σας η αυτοκεφαλία, αν και την πήρατε με "ανορθόδοξο" τρόπο... Τώρα γιατί αντιδράτε για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας; (video)




ORTHODOXIA.INFO – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, 30-11-2018
Ανδρέας Λουδάρος – Γιώργος Φερδής

Την πεποίθηση πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάνει το σωστό και πως στόχος είναι η δημιουργία μιας ενιαίας Εκκλησίας ώστε να καταργηθούν de facto τα σχίσματα στην Ουκρανία εξέφρασε χθες το βράδυ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μιλώντας χθες το βράδυ σε...
προσκυνητές και επισήμους που βρίσκονται στο Φανάρι στο πλαίσιο του εορτασμού της μνήμης του Αποστόλου Ανδρέα, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ξεκαθάρισε πως «Εμείς ως Οικουμενικό Πατριαρχείο πιστεύουμε ότι κάνουμε το σωστό. Είναι δικαίωμα των Ουκρανών Ορθοδόξων να έχουν κι αυτοί την Αυτοκέφαλη ανεξάρτητη Εκκλησία τους. Όπως απέκτησαν την δική τους αυτοκέφαλη Εκκλησία όλοι οι λαοί των Βαλκανίων με πρώτη την Ελλάδα».

Μάλιστα είπε με νόημα πως «Το ξέραμε ότι θα εστεναχωρείτω η αδερφή Εκκλησία της Ρωσίας αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά» εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα πως «…από πλευράς Μόσχας θα επιδειχθεί κατανόηση».

ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός πως παρά το ότι οι τόνοι από πλευράς Εκκλησίας της Ρωσίας είναι αρκετά ανεβασμένοι το τελευταίο διάστημα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάθε φορά που μιλούσε για την Ρωσία χρησιμοποιούσε εξαιρετικά φιλικά επίθετα ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως όπως και το 1999 ούτε τώρα το Πατριαρχείο σκοπεύει να «επιστρέψει» την διακοπή Κοινωνίας υπενθυμίζοντας μάλιστα πως «Δύναμη μας είναι η ενότητα της Πίστης και το κοινό Ποτήριο».

«Η Εκκλησία της Ρωσίας, μεγάλη Εκκλησία, αγαπητή Εκκλησία παρά τα προβλήματα, δεν πήρε το Αυτοκέφαλο από την Κωνσταντινούπολη το 16ο αιώνα; Γιατί εκείνη είχε το δικαίωμα. Και το πήρε και λίγο ανορθόδοξα (…) Τέλος πάντων, εδόθη χαλάλι σας, δικαίωμα σας, αλλά να αναγνωρίζετε και το ίδιο δικαίωμα και σε άλλους λαούς» είπε με νόημα.

Δείτε το βίντεο στο σύνδεσμο: orthodoxia.info