Μητροπολίτης Ευστράτιος: Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα πρέπει να επανιδρυθεί πλήρως και να επανεφεύρει τον εαυτό της

Φωτογραφία: στιγμιότυπο από τη συνέντευξη

 

Η δομή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μπορεί να αναγεννηθεί ως εκκλησία μόνο εάν, μετά την πτώση του καθεστώτος Πούτιν, προχωρήσει σε μια σοβαρή αναστοχαστική διαδικασία, σε μετάνοια για όσα έχει κάνει. Μόνο αν είναι ικανή να αναθεωρήσει και μπορεί να ξαναβρεί τον εαυτό της, θα έχει την ευκαιρία να αποκαταστήσει τη γνήσια θρησκευτική ζωή.

Την άποψη αυτή εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Ευστράτιος Ζόρια, σε συνέντευξή του στην Gazeta.ua, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς βλέπει το μέλλον της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

«Ένα απάνθρωπο σύστημα, όπως είναι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν μπορεί να έχει ανθρώπινο πρόσωπο. Αν υπάρξει μια ριζική αναθεώρηση, μια αναδημιουργία της ρωσικής εκκλησίας, μετά την κατάρρευση του κρατικού πλαισίου και της ιδεολογίας του «ρωσικού κόσμου», τότε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα έχει την ευκαιρία να μετανοήσει και να αλλάξει. Και τώρα υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι το τέρας είναι καλό», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ευστράτιος. 

Ο Σεβασμιώτατος έκανε επίσης έναν παραλληλισμό: όπως στη ναζιστική Γερμανία, μερικές φορές καλοί άνθρωποι, που δεν ήταν σατανικοί, πίστευαν ότι ο Χίτλερ επανέφερε το μεγαλείο στη Γερμανία, έτσι και ορισμένοι Ουκρανοί πιστεύουν ότι ο Γκουντιάεφ πρέπει να παραμείνει. 

«Μετά τον πόλεμο, το 15% των Γερμανών στη δυτική ζώνη κατοχής δήλωσε ότι θεωρούσε τον Χίτλερ μεγάλο ηγέτη που αναζωογόνησε τη δόξα της χώρας τους. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μια κανονική Εκκλησία και ο Κύριλλος Γκουντιάεφ είναι ένας ηγέτης που πρέπει να παραμείνει. Εδώ και δεκαετίες, εκατομμύρια Ουκρανοί υφίστανται καθημερινά πλύση εγκεφάλου από την πνευματική εξουσία, τους εμφυτεύεται η ιδέα ότι ο «ρωσικός κόσμος» είναι ιερός και, όπως ο τριαδικός κόσμος, είναι μια θεϊκή έννοια, ενώ η λατρεία του ρωσικού ιμπεριαλισμού έχει καλλιεργηθεί με τη βοήθεια της Εκκλησίας», δήλωσε ο Σεβασμιώτατος. 

Ο Μητροπολίτης Ευστράτιος είναι πεπεισμένος ότι η διαδικασία της αποχώρησης του Πατριαρχείου Μόσχας από την Ουκρανία είναι αναπόφευκτη, ότι παρά το σαμποτάζ και τα εμπόδια των αξιωματούχων του Πατριαρχείου Μόσχας που εμποδίζουν τις συνελεύσεις και την καταχώρηση των καταστατικών, παρά την προσφυγή στα δικαστήρια και την παρεμπόδιση της εφαρμογής των μεταβατικών αποφάσεων (όλες οι δικαστικές αποφάσεις είναι σε ισχύ, αλλά είναι αδύνατη η είσοδος στο ναό), οι κοινότητες εξακολουθούν να εντάσσονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. 

Ο εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας σχολίασε επίσης την αποξήλωση του περιπτέρου του Πατριαρχείου Μόσχας στη θέση του Ναού της Δεκάτης. 

«Η κατεδάφιση του κτιρίου του Πατριαρχείου Μόσχας στη θέση του Ναού της Δεκάτης ήταν θέμα αρχής για τις αρχές, διότι οι Ρώσοι δεν το έστησαν για προσευχή, αλλά για να κατοχυρώσουν τον τόπο όπου βρισκόταν η πρώτη πέτρινη εκκλησία των Ρως του Κιέβου. Οι Ρώσοι (εννοώντας την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας) ήθελαν να δείξουν ότι αυτό είναι το Κίεβο, αυτή είναι η πρώτη εκκλησία - ότι είναι η ρωσική, ότι είναι η Μόσχα. Οι αρχές ήθελαν να απομακρύνουν το σύμβολο της πνευματικής και υλικής εισβολής, γιατί αποτελεί οικειοποίηση της κληρονομιάς μας. Είναι καθήκον του κράτους να το πράξει. Επιπλέον, δεν υπήρχε κανένα δικαίωμα να χτιστεί εκεί εκκλησία. Γιατί οι του Πατριαρχείου Μόσχας, που διαμαρτύρονται για την κατεδάφιση του περιπτέρου στο Ναό της Δεκάτης, δεν ήρθαν να διαμαρτυρηθούν όταν βομβαρδίστηκε από τους Ρώσους εισβολείς η δική τους Μονή Σβιατοχίρσκ, δεν διαμαρτυρήθηκαν, αλλά το περιέγραψαν ως «βομβαρδισμό», σαν να επρόκειτο για φυσική καταστροφή... Για να μην κατηγορήσουν τη Ρωσία, να μην δείξουν ποιος είναι ο επιτιθέμενος», δήλωσε ο Σεβασμιώτατος. 

Ο Μητροπολίτης είπε επίσης ότι η έννοια του «ρωσικού κόσμου» είναι μια προσπάθεια να δοθεί μια θεολογική, θρησκευτική δικαιολογία για το κακό που φέρνει η Ρωσία στην Ουκρανία και σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Ο ιεράρχης σημείωσε ότι η διάψευση της ιδεολογίας του «ρωσικού κόσμου» θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση τα επόμενα χρόνια. 

«Υπονομεύοντας την ειρήνη στον κόσμο, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προσπαθεί να δώσει σε αυτό μια μορφή θεϊκής άδειας», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ευστράτιος. «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας καταδίκασε αυτή τη διδασκαλία στο Συμβούλιο των Επισκόπων, επειδή είναι μια αιρετική διδασκαλία. Εμείς όχι μόνο καταδικάζουμε την αντιχριστιανική διδασκαλία, λέμε, μαρτυρούμε ότι ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Γκουντιάεφ, και ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Πούτιν, είναι διαποτισμένοι από το πνεύμα του Αντιχρίστου, είναι αφορισμένοι και χωρισμένοι από τη χριστιανική Εκκλησία». 

Ο Σεβασμιώτατος είπε ότι παρά το γεγονός ότι οι δυτικοί παρατηρητές και ερευνητές συχνά θεωρούν ότι οι ρωσικές και οι ουκρανικές κοινωνίες και τα θρησκευτικά περιβάλλοντα είναι παρόμοια, αυτό δεν ισχύει, καθώς η ουκρανική κοινωνία ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική θρησκευτική πορεία. 

«Η Ουκρανία ήταν πάντα ένας τόπος θρησκευτικής ελευθερίας και πατρίδα πολλών θρησκειών. Και ο ουκρανικός χριστιανισμός θα αναπτυχθεί με διαφορετικό, ευρωπαϊκό τρόπο», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ευστράτιος.