Ιερές εικόνες για τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου αγιογραφήθηκαν στο Άγιο Όρος


 

Νέες εικόνες για τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου αγιογραφήθηκαν στο Άγιο Όρος, στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, όπου το 2019 ο αγιογράφος Ιερομόναχος Λουκάς φιλοτέχνησε τον Τόμο της αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στον Άθωνα, μαζί με όμιλο κληρικών και λαϊκών, ο Ηγούμενος της Λαύρας του Κιέβου, Επίσκοπος Αβραάμιος, προσευχήθηκε μπροστά στις εικόνες αυτές, στο Καθολικό της Μονής Ξενοφώντος, μαζί με τον Ηγούμενο της Μονής Γέροντα Αλέξιο.

Πριν από ένα χρόνο, ο ευεργέτης Γιούρι Μάτσουκ εξέφρασε την επιθυμία να δωρίσει τις εικόνες στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Λαύρας του Κιέβου. Με την ευλογία του Αγίου Αρχιμανδρίτη της Λαύρας, Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου, αποφασίστηκε να παραγγελθούν στο Άγιο Όρος, στη Μονή Ξενοφώντος, εκεί όπου ο ιερομόναχος Λουκάς είχε φιλοτεχνήσει παλαιότερα τον Τόμο της αυτοκεφαλίας.

Ο Γέροντας Αλέξιος τόνισε ότι οι εικόνες αυτές, οι οποίες έχουν την ευλογία του Αγίου Όρους, προσφέρονται στην Ουκρανία, στο τρίτο περιβόλι της Παναγίας, τη Μονή των Σπηλαίων του Κιέβου.














Σχετικές πηγές: 1, 2