Ο εχθρός εντός των πυλών: Ο ηγούμενος της «ρωσικής μονής» Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος ευχήθηκε στον Πούτιν να γίνει η Ρωσία «παγκόσμια δύναμη» υπό τη «σοφή ηγεσία» του!


 

Ο ηγούμενος της «ρωσικής μονής» Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος, Αρχιμανδρίτης Ευλόγιος (γεννηθείς το 1958, κατά κόσμον Μιχαήλ Ιβάνοφ), σε ευχετήριο μήνυμά του προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ηγείται ενός εγκληματικού επεμβατικού πολέμου στο έδαφος της Ουκρανίας, ευχήθηκε η Ρωσία, υπό τη «σοφή ηγεσία του, να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες και να γίνει παγκόσμια δύναμη». Αυτό αποκάλυψε ρωσικό κανάλι στο Telegram, παρέχοντας και τα σχετικά πειστήρια, που δημοσιεύονται και εδώ.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Αρχιμανδρίτης Ευλόγιος (Ιβάνοφ) αναφέρει τα εξής:

«Εξοχότατε, αξιότιμε Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς!

Εκ μέρους των αδελφών της Ρωσσικής μονής στον Άθωνα, της μονής του Αγίου Παντελεήμονος, με μεγάλη χαρά σας συγχαίρω για τα 70ά γενέθλιά σας. Εμείς, οι Αγιορείτες μοναχοί, προσευχόμαστε ο Κύριος να σας χαρίσει πολλά και ευλογημένα χρόνια για να συνεχίσετε την επίπονη υπηρεσία σας στην αγαπημένη μας Πατρίδα. Και πιστεύουμε ότι η Ρωσία υπό τη σοφή σας καθοδήγηση θα αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες και θα γίνει παγκόσμια δύναμη. Είθε ο Θεός να σας ευλογεί.

 


Σύμφωνα με το ρωσικό κανάλι στο Telegram, ο ηγούμενος Ευλόγιος (Ιβάνοφ), μαζί με το συγχαρητήριο μήνυμα, δώρισε στον Πούτιν μια εικόνα της Θεοτόκου με ασημένια επένδυση και ένα μπουκάλι ακριβό κονιάκ «Βλαντιμίρ Πούτιν» ως ευλογία εκ μέρους της Μονής Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος.


 

Με αυτό το μήνυμα, ο ηγούμενος Ευλόγιος (Ιβάνοφ) εκ μέρους της Μονής Αγίου Παντελεήμονος στον Άθωνα, ουσιαστικά εξέφρασε την υποστήριξη και «ευλογία» του στον αδικαιολόγητο και αιματηρό πόλεμο του Πούτιν κατά της Ουκρανίας και στην εξόντωση από τα ρωσικά στρατεύματα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων του ειρηνικού ουκρανικού ορθόδοξου πληθυσμού.

Σύμφωνα με μοναχούς της Αγιορείτικης Μονής του Αγίου Παντελεήμονος, από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022, ο ηγούμενος Ευλόγιος (Ιβάνοφ) διέταξε όλους τους μοναχούς και δόκιμους της Μονής, εκτός από τον καθημερινό προσωπικό τους κανόνα, να κάνουν 20 επιπλέον μετάνοιες με την προσευχή «για την αποκατάσταση της ενότητας του ρωσικού λαού». Όπως είναι γνωστό, για να δικαιολογήσει τον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ο Πούτιν δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα του ουκρανικού λαού να υπάρχει ανεξάρτητα και θεωρεί τους Ουκρανούς μέρος του «ενωμένου ρωσικού λαού» και του «ρωσικού κόσμου».

Είναι γνωστό ότι η «ρωσική» Μονή Παντελεήμονος στον Άθωνα, ενώ λαμβάνει τακτική χρηματοδότηση από τη ρωσική κυβέρνηση, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια κέντρο προπαγάνδας των ιδεών του ρωσικού ιμπεριαλισμού και του «ρωσικού κόσμου» στα Βαλκάνια.

Όπως έχει τονίσει ο Λεονίντ Ρεσέτνικοφ, υποστράτηγος της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού και διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών υπό τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας:

«Ο ρόλος της Μονής Παντελεήμονος είναι πλέον πολύ μεγάλος. Διότι τώρα το ρωσικό μοναστήρι στον Άθωνα είναι ο μόνος τέτοιος παράγοντας που ενώνει τον ρωσικό κόσμο... Η Ρωσία δεν θα είναι Ρωσία χωρίς ένα τέτοιο πνευματικό κέντρο... Η Μονή Παντελεήμονος είναι το πνευματικό κέντρο της Ρωσικής Ορθοδοξίας, το πνευματικό κέντρο της Αγίας Ρωσίας... Οι συμπατριώτες μας, οι κάτοικοι της Μονής Παντελεήμονος βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Φαίνεται ότι όλοι τους είναι μακριά από τον κόσμο, αλλά εδώ είναι ο πόλεμος... Πόλεμος όχι μόνο με τις εχθρικές δυνάμεις με την ιερή έννοια του όρου, αλλά πόλεμος και με τους ανθρώπινους ακόλουθούς τους. Εδώ είναι η πρώτη γραμμή του αγώνα για την Αγία Ρωσία. Εμείς οι προσκυνητές ερχόμαστε εδώ ακριβώς επειδή εδώ είναι το πνευματικό κέντρο του αγώνα μας... Εδώ τρέφεται... Τώρα βρισκόμαστε σε μια φάση αναδιαμόρφωσης ολόκληρου του διεθνούς συστήματος, ολόκληρου του κόσμου... Υπάρχει ένας πολύ σκληρός αγώνας μεταξύ του καλού και του κακού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μονή Παντελεήμονος είναι η μόνη Μονή σε όλο το Άγιο Όρος και στην Ελλάδα όπου μνημονεύεται και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος στις ακολουθίες. Η καινοτομία αυτή αποτελεί παραβίαση των παραδόσεων και του Καταστατικού Χάρτη του Αγίου Όρους. Με εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν, το 2013 ιδρύθηκε στη Μόσχα το Προεδρικό Φιλανθρωπικό Ίδρυμα για την αναβίωση της Μονής Παντελεήμονος. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος είναι συμπρόεδροι αυτού του ταμείου. Στη Ρωσία, το εν λόγω ίδρυμα έχει επανειλημμένα γίνει αντικείμενο μεγάλων σκανδάλων διαφθοράς που αφορούσαν το ξέπλυμα χρημάτων μέσω της Μονής Παντελεήμονος στον Άθωνα.