Άγιο Όρος: Αντιεμβολιαστές και Σώφρονες


 

Κάποιοι αντιεμβολιαστές μοναχοί, κυρίως σε κελλιά και σκήτες του Αγίου Όρους, μοιράζουν μαζικά φυλλάδια κατά των εμβολίων, ή και κατά της μάσκας, και μάλιστα σε πολυτελή έκδοση. Απορίας άξιον πού βρίσκουν τα χρήματα για αυτή τη δράση οι «ασκητές» και «ακτήμονες» αυτοί «γέροντες»... Ο φανατισμός μάλιστα με τον οποίο τα προωθούν και τα διοχετεύουν παντού προσομοιάζει με εκείνον των Χιλιαστών...

Φυσικά, οι πάμπολλοι εμβολιασθέντες πατέρες του Αγίου Όρους δεν κάνουν το ίδιο, ούτε καν ασχολούνται με το ποιος έκανε ή δεν έκανε, θα κάνει ή δεν θα κάνει το εμβόλιο. Έχουν επίγνωση της αποστολής τους, της διακονίας τους, καθώς και την άνωθεν διάκριση και σοφία να αποδίδουν «τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Και γνωρίζουν πολύ καλά, ότι το ζήτημα της χρήσης προστατευτικής μάσκας για την προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας, ή ακόμη περισσότερο του εμβολιασμού κατά θανατηφόρων ασθενειών, είναι αποκλειστικά ευθύνη της ιατρικής επιστήμης και ουδενός άλλου. Εκείνο, μάλιστα, που εντέλλεται η Αγία Γραφή, αλλά και η Ιερά Παράδοση, της Εκκλησίας μας είναι να σεβόμαστε και να τιμούμε τους γιατρούς και τα φάρμακα που με πολύ κόπο και έρευνα παρασκευάζουν για να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο και να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να υπερβεί τις πάσης φύσεως ασθένειες. Στο σημείο αυτό κρίνουμε ωφέλιμο να παραθέσουμε τους λόγους της Αγίας Γραφής, από τη Σοφία Σειράχ (κεφ. 38, στίχ. 1-14):

1 Να αποδίδεις στο γιατρό τις τιμές που του ανήκουν, γιατί κι αυτόν ο Κύριος τον έχει ορίσει στο λειτούργημά του.

2 Ο Ύψιστος δίνει στο γιατρό τη γνώση να γιατρεύει· και με δώρα τον ανταμείβει ο βασιλιάς.

3 Το γιατρό η ικανότητά του τον αναδεικνύει, και προκαλεί το θαυμασμό σπουδαίων αντρών.

4 Ο Κύριος δημιούργησε τα φάρμακα από τη γη κι ο άνθρωπος που έχει φρόνηση δε θα διστάσει να τα χρησιμοποιήσει.

5 Μήπως από ένα κομμάτι ξύλο δε γλύκανε κάποτε το νερό, ώστε να μάθουν όλοι του Κυρίου τη δύναμη;

6 Αυτός έδωσε στους ανθρώπους την ικανότητα να γνωρίζουν αυτά τα φάρμακα, ώστε να τον δοξάζουν με τα έργα του τα θαυμαστά.

7 Μ’ αυτά γιατρεύει ο γιατρός κι απαλύνει τον πόνο.

8 Μ’ αυτά κι ο φαρμακοποιός κάνει τα μίγματα. Μ’ αυτόν τον τρόπο συνεχίζει ο Κύριος το δημιουργικό του έργο και στους ανθρώπους την υγεία δίνει πάνω στη γη.

9 Παιδί μου, τις αρρώστιες σου μην τις παραμελείς αλλά στον Κύριο να προσεύχεσαι κι αυτός θα σε γιατρέψει.

10 Παράτησε την αδικία, κάνε το σωστό, κι από την αμαρτία την καρδιά σου καθάριζε.

11 Θυσία πρόσφερε ευάρεστη στον Κύριο και σιμιγδάλι σαν τροφή που για τον Κύριο καίγεται, και άλειψε την προσφορά σου με λάδι πιότερο μάλιστα κι απ’ το συνηθισμένο.

12 Έπειτα κάλεσε και το γιατρό, γιατί ο Κύριος τον έχει ορίσει στο λειτούργημά του· και να μη φύγει από κοντά σου, γιατί σου είναι χρήσιμος.

13 Εξάλλου υπάρχουν περιπτώσεις που η θεραπεία σου βρίσκεται στα χέρια των γιατρών·

14 αλλά κι αυτοί στον Κύριο θα προσευχηθούν για να μπορέσουν να ανακουφίσουν και να θεραπεύσουν τον πόνο ή και να σώσουν μια ζωή.

 

Αφού και από τα παραπάνω ιερά λόγια της Βίβλου κατανοήσαμε πόσο αντίθετοι στο Θέλημα του Θεού είναι όσοι κληρικοί και μοναχοί ηγούνται με νοσηρό ζηλωτισμό της αντιεμβολιαστικής εκστρατείας, ας πούμε και κάτι ακόμη, για να καταδείξουμε ότι δεν είναι όλο το Άγιο Όρος πεδίο ανορθόδοξου «γκουρουϊσμού» και ζηλωτικής μισαλλαδοξίας, όπως στρεβλώς παρουσιάζεται από τις ελάχιστες προσωπικότητες πλανεμένων «γεροντάδων» που δυστυχώς κυριαρχούν επικοινωνιακά σε διάφορες ιστοσελίδες και στα κοινωνικά δίκτυα.

Είπαμε και στην αρχή ότι πάρα πολλοί σεβαστοί και νουνεχείς πατέρες του Άθωνος προσέτρεξαν με προθυμία να δεχθούν το εμβόλιο, δηλαδή το δώρο που ο Θεός έδωσε στην ανθρωπότητα διά της επιστήμης, προκειμένου να λυτρωθεί από τη μάστιγα του κορωνοϊού. Και όλοι αυτοί είναι άξιοι επαίνου και μιμήσεως. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον γνωστό Παπα-Γιάννη, τον Ιερομόναχο Ιωάννη της Σκήτεως της Αγίας Άννης, ετών 96, ο οποίος και έκανε το εμβόλιο μαζί με την ευλογημένη 20μελή συνοδεία του. Μάλιστα, οι πληροφορίες μας είναι ότι ο Γέροντας Ιωάννης έκαμε πολλή προσευχή για το ζήτημα και δέχθηκε την άνωθεν πληροφορία ότι το εμβόλιο είναι καλό, ότι δεν έχει καμία σχέση με αντιχρίστους, με χαράγματα και άλλες ανοησίες που κυκλοφορούν οι χωρίς επίγνωση «ζηλωτές» και οι λοιποί «ψεκασμένοι».

Το ίδιο έπραξε και ο υποτακτικός του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, Ιερομόναχος Γρηγόριος, πνευματικός και συγγραφέας σπουδαίων βιβλίων, που έζησε κοντά στον Άγιο Παΐσιο όσο κανένας άλλος (σημειωτέον, ότι ο αποκαλούμενος από κάποιους κύκλους «διάδοχος του Αγίου Παϊσίου», ο π. Ευθύμιος της Καψάλας, δεν υπήρξε ποτέ υποτακτικός του Αγίου, όπως εσφαλμένα διαδίδουν οι οπαδοί του).

Τέλος, και άλλες σοβαρές συνοδείες έχουν κάμει το εμβόλιο, χωρίς ασφαλώς ούτε να φωνάζουν, ούτε να προπαγανδίζουν υπέρ του εμβολιασμού. Όπως είπαμε, ως αληθινοί μοναχοί, ως αληθινοί αρνητές του εαυτού τους και του ιδίου θελήματος, ασχολούνται με την αποστολή τους, με τη διακονία τους και όχι, όπως οι άλλοι, με το να συκοφαντούν την Εκκλησία και να διχάζουν το λαό του Θεού.

Ας έχουμε την Ευχή τους. Αμήν.