Τελευταίες μετρήσεις: Εδραία και κυρίαρχη σε όλη την Ουκρανία η Αυτοκέφαλη Εκκλησία υπό το Μητροπολίτη Επιφάνιο - Τριπλάσιοι οι πιστοί της Αυτοκεφάλου από αυτούς που παραμένουν ακόμη υπό το Πατριαρχείο Μόσχας





Το 34% των Ουκρανών αυτοπροσδιορίζονται ως πιστοί
της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας

Λιγότερο από 14% το ποσοστό του Πατριαρχείου Μόσχας

Οι περισσότεροι πολίτες της Ουκρανίας, ποσοστό 34%, θεωρούν τους εαυτούς τους πιστούς της (Αυτοκεφάλου) Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ένα 13.8% αυτοπροσδιορίζονται ως πιστοί της «Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας» του Πατριαρχείου Μόσχας. 8,2 % ως πιστοί της Ουκρανικής Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας. 0,7% ως Προτεστάντες και Ευαγγελικοί. 0,4% ως Ρωμαιοκαθολικοί και 0,6% ως πιστοί άλλων θρησκειών και ομολογιών.

Αυτό αναφέρεται στα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη από την κοινωνιολογική υπηρεσία του Κέντρου Razumkov, κατά παραγγελία της ιστοσελίδας «Обозреватель» (=«Παρατηρητής»), από τις 17 έως τις 21 Ιανουαρίου 2020.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, ένα σημαντικό ποσοστό (27,6%) δήλωσαν ότι θεωρούν τους εαυτούς τους Ορθόδοξους, αλλά δεν ανήκουν σε καμία Εκκλησία. Το 8,8% δεν ανήκουν σε καμία Ομολογία και το 5,6% αυτοπροσδιορίζονται ως αθεϊστές.



Το 42.2% των κατοίκων της Δυτικής, το 41.3% της Κεντρικής, το 23.4% της Ανατολικής και το 16.2% της Νότιας Ουκρανίας θεωρούν τους εαυτούς τους πιστούς της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Αντίστοιχα, στους πιστούς της «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» του Πατριαρχείου Μόσχας εντάσσεται το 8.7% των κατοίκων της Δυτικής, το 12.0% της Κεντρικής, το 17.9% της Νότιας και το 19.1% της Ανατολικής Ουκρανίας. Οι πιστοί της Ουκρανικής Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας υπάρχουν κυρίως στις δυτικές περιοχές, σε ένα ποσοστό της τάξης του 30.8% του πληθυσμού. Οι Ορθόδοξοι που δεν δηλώνουν ότι ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη Εκκλησία υπάρχουν κυρίως στη Νότια, σε ποσοστό 48.9%, και στην Ανατολική Ουκρανία, σε ποσοστό 36.4%.



Τα ποσοστά της «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» του Πατριαρχείου Μόσχας αυξάνονται με την ηλικία των ερωτηθέντων: από 9.3% στις ηλικίες 18-29 ετὠν σε 18.6% στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Το ποσοστό των Ορθοδόξων που δεν δηλώνουν σχέση με συγκεκριμένη Εκκλησία είναι ελαφρώς χαμηλότερο στις μεγαλύτερες ηλικίες, άνω των 60 ετών: 23.3%. Το συνολικό ποσοστό αυτών που δεν ανήκουν σε κάποια Ομολογία ή δηλώνουν αθεϊστές μειώνεται όσο αυξάνει η ηλικία των ερωτηθέντων: από 19.4% στις ηλικίες 18-29 ετών σε 11.2% στις ηλικίες άνω των 60 ετών.