Ο ΣΕΡΒΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΠΑΤΣΚΑΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΜΠΟΥΛΟΒΙΤΣ, ΔΙΑ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ, ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΕΡΒΙΑΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟ, «ΠΡΟΔΟΤΗ» ΚΑΙ «ΑΝΟΗΤΟ»!





Είχα πει ότι δεν θα ασχοληθώ ξανά με τους αιρετικούς οπαδούς του Επισκόπου Μπάτσκας Ειρηναίου Μπούλοβιτς της ιστοσελίδας vidovdan.org, που κάθε φορά που υποτίθεται ότι μου απαντούν, εκτίθενται περισσότερο ως αμαθείς, αγροίκοι και «βάρβαροι», με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου... Όμως, δεν μπορώ να μη σχολιάσω την μεγάλη γκάφα στην οποία υπέπεσαν, στην προσπάθειά τους δήθεν να απαντήσουν στο τελευταίο μου κείμενο.



Επανερχόμενοι λοιπόν (εδὠ) -με αγωνία και πανικό διότι τα αδιαμφισβήτητα έγγραφα και οι ιστορικές πηγές αποδεικνύουν ότι οι Σέρβοι, πριν από τη διαστροφή τους με τον Πανλαβισμό και τον «αγιοσαββατικό» Εθνοφυλετισμό, ουδέποτε αμφισβήτησαν το Πρωτείο Ευθύνης του Οικουμενικού Πατριάρχου, τον οποίο μάλιστα αποκαλούσαν «πρωτεύοντα ἐν παντὶ ἐκκλησιαστικῷ πληρώματι» και αναγνώριζαν ότι «ὑπὲρ πασῶν τῶν ὑπὸ τὴν ὑφήλιον φροντίζει ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν»- καταγράφουν διάφορες απείρου κάλλους ανοησίες, παρερμηνεύοντες ή αδυνατούντες να κατανοήσουν την πλέον αυτονόητη εκκλησιαστική ορολογία. Επικαλούμενοι, για παράδειγμα, το γεγονός ότι στον Τόμο της Σερβίας του 1922, επί Οικουμενικού Πατριάρχου Μελετίου Μεταξάκη, αναγράφεται ο όρος «αδελφή Εκκλησία» και όχι «θυγατέρα» (όπως και σε όλους τους Τόμους του παρελθόντος, τόση γνώση και σχέση έχουν με το κανονικό δίκαιο και την εκκλησιαστική ιστορία...), ισχυρίζονται ότι η Κωνσταντινούπολη δεν είναι η Μητέρα τους Εκκλησία αλλά η... αδελφή τους!

Επίσης, αναφορικά με το γράμμα των Σέρβων Επισκόπων προς τον τότε Οικουμενικό Πατριάρχη Παΐσιο Β΄, στο οποίο καταγράφεται η σαφής αναγνώριση και ομολογία του Πρωτείου Ευθύνης και της υπεροχικής θέσεως του Κωνσταντινουπόλεως στην Ορθόδοξη Εκκλησία, κάνουν μια αυθαίρετη και προκλητική ερμηνεία, διά της οποίας καταλήγουν σε ένα κραυγαλέο και συκοφαντικό ψεύδος. Λέγουν επί λέξει:

«Βέβαια, υπάρχει εξίσου η πιθανότητα οι Σέρβοι αυτοί Επίσκοποι να ήταν «προδότες». Είναι αρκετά γνωστό στους Σέρβους ότι ποτέ δεν μας έλειψαν οι ανόητοι κληρικοί. Έτσι πρόσφατα στην Ψευδοσύνοδο της Κρήτης, μεμονωμένοι Επίσκοποι, παρά την γνώμη του Πατριάρχη τους και τις πεποιθήσεις της Εκκλησίας και των πιστών τους, υπέγραψαν επίσημα κείμενα σύμφωνα με τις φιλοδοξίες και επιθυμίες των Φαναριωτών, όπως για παράδειγμα ο Επίσκοπος Δυτικής Αμερικής Μαξίμ. Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η άποψη της Σερβικής Εκκλησίας ούτε του Ορθοδόξου λαού μας»....

Αυτή η παράγραφος είναι αρκετή για να καταλάβουμε δύο πράγματα:

Πρώτον, ότι πίσω από αυτήν την σελίδα βρίσκεται ο Μπάτσκας Ειρηναίος, ο οποίος, εκτελώντας εντολές των Ρώσων (ο Μπαλασώφ τον έπαιρνε καθημερινά τηλέφωνο απαιτώντας να φύγουν από τη Σύνοδο, κάτι που δεν έγινε χάρη στην αντίσταση των υπολοίπων -και κυρίως νεωτέρων- Ιεραρχών της Σερβικής Εκκλησίας), δεν υπέγραψε ΕΝΑ ΜΟΝΟ από τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, το «ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΝ ΚΟΣΜΟΝ». ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ, ΚΑΙ Ο ΜΠΑΤΣΚΑΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ, ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΕΡΒΙΑΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟ. (Μπορείτε να δείτε όλα τα τελικά κείμενα με τις υπογραφές στο σύνδεσμο: ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΑΜΣΟΕ). Αυτό δε που δεν υπέγραψαν οι περισσότεροι Σέρβοι Επίσκοποι, μεταξύ των οποίων ο Μπάτσκας Ειρηναίος και ο Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος, ΤΟ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΟΜΩΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ και άλλοι 7 Σέρβοι Επίσκοποι, ένας μόνον από τους οποίους είναι ο Δυτικής Αμερικής Μαξίμ, τον οποίο μεμονωμένα στοχοποιούν οι οπαδοί του Μπάτσκας, ο Θεός μόνο ξέρει γιατί... Αυτό λοιπόν που γράφουν οι οπαδοί του, ότι τάχα δεν υπέγραψε ο Πατριάρχης τους, αλλά μόνο κάποιοι «προδότες» και «ανόητοι» κληρικοί, είναι ψέμα! Το επαναλαμβάνω για να γίνει σαφές: Ο Πατριάρχης Σερβίας ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ! Παραθέτω μάλιστα σε φωτογραφίες το επίμαχο κείμενο όπου φαίνονται αναλυτικά ποιοι υπέγραψαν και ποιοι όχι από όλες τις Εκκλησίες.

Δεύτερον, ο Μπάτσκας Ειρηναίος, διά των οπαδών του, επιτίθεται στον ίδιον τον Πατριάρχη του (που υπέγραψε τα κείμενα της Συνόδου, μαζί και αυτό που ο ίδιος δεν υπέγραψε...), αποκαλώντας τον ουσιαστικά «προδότη» και «ανόητο», όπως φυσικά αποκαλεί και άλλους, μεταξύ των οποίων και τον Επίσκοπο Δυτικής Αμερικής Μαξίμ...

Όσο για την άδικη προσωπική και μεμονωμένη επίθεση στο Σέρβο Επίσκοπο Δυτικής Αμερικής Μαξίμ, και αυτή ακόμη είναι μια ικανή απόδειξη ότι πίσω από αυτούς τους αθεολόγητους ψεύτες της ιστοσελίδας vidovdan.org βρίσκεται ο Επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος, που έχει εξαπολύσει εδώ και καιρό άδικο διωγμό κατά αυτού του λαμπρού και ομολογητού Επισκόπου της Σερβικής Εκκλησίας (αλλά όχι αιρετικού εθνικιστή-πανσλαβιστή, γι’ αυτό και τον πολεμούν τόσο λυσσαλέα).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μια από τις πλέον ένδοξες και ιστορικές ημέρες της Σερβικής και εν γένει της Ορθοδόξου Εκκλησίας θα είναι όταν ο Μπάτσκας Ειρηναίος ΑΠΟΤΥΧΕΙ πανηγυρικά να καταλάβει τον Θρόνο του Βελιγραδίου, στο μανιώδες κυνήγι του οποίου έχει απωλέσει κάθε ψυχραιμία και αξιοπρέπεια. Και μαζί με αυτόν και οι εντεταλμένοι ιλαροτραγικοί προπαγανδιστές του...