Ο ΘΕΟΣ ΦΩΤΙΖΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ, ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΥΘΥΝΟ




Ορθώς ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, με κάθε δυνατή ευκαιρία και σε όλους τους τόνους, επισημαίνει ότι η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, το Πάνσεπτο Κέντρο και Πρώτος Θρόνος της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έπραξε το ορθό και το δίκαιο για την Εκκλησία της Ουκρανίας. Διαβάσετε το σχετικό δημοσίευμα στο...

Ελπίζουμε η φωνή αυτή της αλήθειας, της δικαιοσύνης, της αγάπης και της ευθύνης να εισακουσθεί επιτέλους από όλους εκείνους που, καλοπροαίρετα ή όχι, έχουν τα αυτιά τους κλειστά σε κάθε λογική και θεσμικά έγκυρη ερμηνεία των γεγονότων, επιλέγοντας να επηρεάζονται από συνθήματα και κραυγές ύβρεως και βλασφημίας κατά της Εκκλησίας και των απαρασάλευτων Ιερών Κανόνων της.

Αυτοί που είναι κακοπροαίρετοι, γνωρίζουν μεν την αλήθεια, αλλά, ως σύγχρονοι Φαρισαίοι και Γραμματείς του Παλαιού Νόμου, την αποστρέφονται και προτιμούν το δρόμο του ψεύδους και του πατέρα του, του διαβόλου. Για αυτούς, εάν δεν συνέλθουν και μετανοήσουν, θα λειτουργήσει εν καιρώ ευθέτω ο αμείλικτος Πνευματικός Νόμος της Θείας Δικαιοσύνης, η οποία, με αγάπη πάντοτε και όχι εκδικητικά, αλλά παιδαγωγικά, επεμβαίνει για να αποκαθιστά την αλήθεια και την ευθύτητα μέσα στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία.

Αυτοί όμως που είναι καλοπροαίρετοι και έχουν πλανηθεί από την αδυσώπητη, αδίστακτη και ακριβοπληρωμένη αντίθεη προπαγάνδα των εχθρών της αληθείας, καλά θα πράξουν να ταπεινωθούν, να προσευχηθούν για το φωτισμό του Θεού και να υπακούσουν στην Εκκλησία και τους Υπευθύνους της. Διότι ο Θεός φωτίζει πάντοτε τον Υπεύθυνο, τον Πρώτο. Αυτή είναι η θέση των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας, την οποία γνωρίζουν πολύ καλά όσοι έχουν γνώση και πείρα του Ορθοδόξου Μοναχισμού. Όπως στο Μοναστήρι ο Θεός φωτίζει τον Γέροντα, τον υπεύθυνο των ψυχών των Αδελφών, έτσι συμβαίνει και στην Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Ο Θεός φωτίζει τον Πρώτο, όχι ως ανεξέλεκτο και αλάθητο, αλλά ως Πρωτεύθυνο, αφού από αυτόν θα ζητήσει το μέγιστο λόγο για τις ψυχές όλων των Ορθοδόξων της Οικουμένης.

Λέγει ο Άγιος Απόστολος Παύλος, και ας τον ακούσουμε με προσοχή (Εβρ. 13, 17):

"Πείθεσθε τοῖς ἡγουμένοις ὑμῶν καὶ ὑπείκετε· αὐτοὶ γὰρ ἀγρυπνοῦσιν ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ὑμῶν ὡς λόγον ἀποδώσοντες· ἵνα μετὰ χαρᾶς τοῦτο ποιῶσι καὶ μὴ στενάζοντες· ἀλυσιτελὲς γὰρ ὑμῖν τοῦτο", δηλαδή "Να πείθεσθε και να υποτάσσεσθε με προθυμίαν, χωρίς δισταγμούς και δυσφορίας, στους πνευματικούς προϊσταμένους σας. Διότι αυτοί αγρυπνούν δια την σωτηρίαν των ψυχών σας, επειδή θα δώσουν λόγον δια σας στον Χριστόν. Υπακούετε, λοιπόν, εις αυτούς με προθυμίαν, ώστε να εκτελούν το έργον αυτό της πνευματικής καθοδηγήσεώς σας με χαράν και όχι με στεναγμούς· διότι το να στενάζουν από την ιδικήν σας απείθειαν, είναι επιζήμιον εις σας τους ιδίους. Θα φέρη επάνω σας την οργήν του Θεού¨.

Αδελφοί μου, ας αποφύγουμε αυτήν την παιδαγωγική οργή του Θεού, κάνοντας υπακοή στην Εκκλησία, στους υπευθύνους, στον Πρώτο Θρόνο και Πρώτο Επίσκοπο της Ορθοδοξίας, που δεν έλαβαν αυτή τη θέση και τη Χάρη αφ' εαυτών, αλλά κατά το Άγιο Θέλημα του Θεού και τις Αποφάσεις των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων και την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας. Αμήν.