Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΤΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ...




Στις 9 Ιανουαρίου 2019, ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Κύπρο, κ. Μπόρις Γκουμενιούκ, επισκέπτεται τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο στην κατοικία του. Μετά τη συνάντηση ο πρέσβης αναρτά στο facebook την φωτογραφία του με τον Μακαριώτατο συνοδευόμενη με το εξής κείμενο...
(μετάφραση από τα ουκρανικά): "Ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Κυπριακή Δημοκρατία Borys Gumenyuk συναντιέται με τον Αρχηγό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2019 στο Μέγαρο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και πραγματοποιήθηκε σε μια ζεστή και ειλικρινή ατμόσφαιρα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δύο πλευρές συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία, μετά την επίδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Ο επικεφαλής της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας επανέλαβε τη θέση του για το δικαίωμα της Ουκρανίας να έχει τη δική της ανεξάρτητη αυτοκέφαλη εκκλησία και ευχήθηκε στον ουκρανικό λαό ειρήνη και κάθε καλό".

Λίγο μετά, σε διάφορους ιστοτόπους, εκκλησιαστικούς αλλά και... αθέων πολιτικών (με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ιστοσελίδα της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ του Λαφαζάνη, την iskra, της οποίας το... ενδιαφέρον για το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας μας έχει εντυπωσιάσει...), αναρτάται "διάψευση" των παραπάνω, ενώ σαφώς αναγράφεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δεν αναγνωρίζει και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και τον Προκαθήμενό της Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο!!!

Στην ακροαριστερή iskra μάλιστα η "είδηση" δημοσιεύεται με το βαρύγδουπο τίτλο "Σε απομόνωση το Φανάρι. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κατά αυτοκεφαλίας Εκκλησίας Ουκρανίας", ενώ στην ανάλυση του κειμένου διατυπώνονται ξεκάθαρα οι γνωστοί ασεβείς πόθοι της Μόσχας: "Σε, σχεδόν, πλήρη και απόλυτη απομόνωση έχει περιέλθει το Φανάρι, θέτοντας σε δοκιμασία όσα ίχνη κύρους του έχουν απομείνει, αν όχι και το ίδιο το μέλλον του. Ένα προς ένα τα Πατριαρχεία, οι αυτοκέφαλες εκκλησίες και οι αρχιεπισκοπές αποστασιοποιούνται από την απόφαση του Βαρθολομαίου να αναγνωρίσει αυθαίρετα την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Αντί σε σχίσμα η Ορθοδοξία οδηγείται, σχεδόν, σύσσωμη στην απομόνωση του Πατριάρχη της Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου, που βγαίνει βαρύτατα εκτεθειμένος με την επιπόλαιη κίνηση του να εξυπηρετήσει σώνει και καλά τις ΗΠΑ και τα αντιρωσικά σχέδιά τους, παραβιάζοντας τα θέσμια της Ορθοδοξίας".

Φυσικά, η iskra δεν ισχυρίζεται ότι έχει δική του πληροφόρηση για την υποτιθέμενη αρνητική στάση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις αποφάσεις του για την Εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά επικαλείται και παραθέτει σχετικό δημοσίευμα που είχε μόλις προηγηθεί στην εκκλησιαστική ιστοσελίδα ΡΟΜΦΑΙΑ, η οποία με τη σειρά της επικαλείται αποκλειστική επικοινωνία της με τον κ. Χρυσόστομο και γράφει για το θέμα μεταξύ άλλων: "“Αυτή την στιγμή δεν προέχει η Αυτοκεφαλία, αλλά να μην διχαστεί η Ορθοδοξία” – τόνισε στην Romfea.gr ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου. Κλείνοντας ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι του έκαναν πρόταση ο Επικεφαλής της Ουκρανίας να επισκεφθεί την Κύπρο, κάτι που απέρριψε κατηγορηματικά, ενώ υπογράμμισε ότι δεν τον μνημόνευσε στην Θεία Λειτουργία και ούτε θα τον μνημονεύσει" (το απόσπασμα αυτό αναδημοσιεύει αυτολεξεί η iskra...).

Αυτά εν ολίγοις για το ιστορικό μιας υπόθεσης που έμελλε να αποκαλυφθεί -ή αν προτιμάτε να ξεκαθαριστεί- πολύ πιο σύντομα από ό,τι θα περίμενε κανείς. Γιατί, όπως και τότε είχα διατυπώσει, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είναι καταξιωμένος Ιεράρχης με θάρρος γνώμης και δεν φοβάται να πει την άποψή του, παρά τις "πιέσεις" και τις απειλές από διάφορες πλευρές... Ε, λοιπόν, την είπε τη γνώμη του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, και μάλιστα με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, ώστε τα δημοσιεύματα που παραθέσαμε παραπάνω να χρειάζονται τουλάχιστον... επικαιροποίηση από τους συντάκτες τους...

Το δημοσίευμα που παραθέτουμε παρακάτω είναι ρεπορτάζ του Αριστείδη Βικέτου και έχει δημοσιευθεί σε πλείστες έγκυρες ειδησεογραφικές και εκκλησιαστικές ιστοσελίδες. Σε αυτό, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου απαντά με ευθύτητα, διαψεύδοντας σημείο προς σημείο όσα είχαν γραφτεί για αυτόν και τις σχέσεις του με το Φανάρι στις 9 Ιανουαρίου 2019... Μάλιστα, ο Μακαριώτατος προχωράει ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας ηχηρό χαστούκι σε όσους προσπάθησαν να τον χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, λέγοντας: "Η Εκκλησία Κύπρου θεωρεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο «Μητέρα-Εκκλησία»"!!!

Για το θέμα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επίσης διαψεύδει με τις δημόσιες δηλώσεις του τα όσα γράφτηκαν παλαιότερα, και προαναφέραμε, ότι δηλαδή απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Εκκλησία της Κύπρου ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος και ότι δεν πρόκειται ποτέ να συλλειτουργήσει μαζί του και να τον μνημονεύσει...

Διαβάστε όμως αυτούσιο το ρεπορτάζ του Αριστείδη Βικέτου, σε σύγκριση και με τα παλαιότερα δημοσιεύματα, και θα καταλάβετε μόνοι σας...:

"Η Εκκλησία Κύπρου θεωρεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο «Μητέρα-Εκκλησία», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και τόνισε ότι «διατηρεί άριστες σχέσεις με το Φανάρι, τις οποίες και θα διατηρήσει όσες δυσκολίες κι αν παρεμβάλλουν μερικοί». 
Ο Αρχιεπίσκοπος συλλειτούργησε στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου, στην Πάφο, με τον Μητροπολίτη Προύσης και ηγούμενο της Ι. Μ. της Χάλκης, Ελπιδοφόρο, και εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για το γεγονός. Μαζί τους συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, ο επίσκοπος Χύτρων και ηγούμενος της μονής Αγίου Νεοφύτου, Λεόντιος και ο επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος.
Μετά την Θεία Λειτουργία στο αρχονταρίκι της μονής, ο Μητροπολίτης Προύσης, Ελπιδοφόρος, πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο ως δώρο, το βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία, το 2008.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του προκαθημένου της Ουκρανίας, Επιφανίου, με την οποία εξέφρασε τη διακαή επιθυμία του το συντομότερο να συλλειτουργήσει μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, απάντησε ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Ανέφερε πως ο κ. Επιφάνιος έχει επισκεφτεί την Κύπρο, «γνωρίζει το νησί και μιλάει ωραία ελληνικά». Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σημείωσε πως θα έρθει η ώρα που θα επισκεφθεί ο κ. Επιφάνιος την Κύπρο και θα συλλειτουργήσουν.
Ο Μητροπολίτης Προύσης, Ελπιδοφόρος, αναφέρθηκε στους στενότατους δεσμούς, «ιστορικούς αλλά και εκκλησιαστικούς και πνευματικούς, που έχει η Εκκλησία της Κύπρου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο».
Ο κ. Ελπιδοφόρος εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς την Εκκλησία της Κύπρου και χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο «ευεργέτη» της μονής και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, διότι «με μια σημαντική δωρεά δόθηκε η δυνατότητα να γίνουν επισκευές στο κτιριακό τους συγκρότημα».
Την Παρασκευή στις 7 το βράδυ, ο Μητροπολίτης Προύσης θα μιλήσει στην Λεμεσό σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με θέμα: «Εκκλησία και διπλωματία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Α. Βικέτος"