ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ... ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ...




Τις τελευταίες ώρες έχω ρίξει πολύ γέλιο... Πραγματικά πολύ γέλιο! Δεν έχουν ξαναγίνει τέτοιας λογής τραγελαφικές προβοκατόρικες απόπειρες να παραποιηθούν οι ξεκάθαρες δηλώσεις ενός τόσο υψηλά ιστάμενου προσώπου από τα θλιβερά μοσχοβίτικα παπαγαλάκια, που επιχειρούν να μας πείσουν ότι το μαύρο είναι άσπρο και αντιστρόφως!

Πριν από ημέρες, στις 9 Ιανουαρίου 2019, έγραφαν κάποιοι με στόμφο: Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μάς δήλωσε ότι...
δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να μνημονεύσει (άρα να αναγνωρίσει) τον Μητροπολίτη Επιφάνιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ποτέ! Το "ποτέ" για κάθε νουνεχή γνώστη της ελληνικής γλώσσας έχει μία και μόνο σημασία: ποτέ! δηλαδή ούτε εν τω νυν αιώνι ούτε εν τω μέλλοντι, για να το πούμε πιο εκκλησιαστικά.

Χθες, 24 Ιανουαρίου 2019, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, θέλοντας προφανώς να διασκεδάσει την αρνητική προπαγάνδα που στήθηκε κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την καπήλευση του ονόματός του, έκανε πλέον ανοικτές δηλώσεις στους δημοσιογράφους (πραγματικές δηλώσεις, εις επήκοον πάντων) και όχι μόνο διέψευσε και ακύρωσε όσα διέδιδαν για αυτόν το προηγούμενο 15ήμερο τα φιλομοσχοβίτικα ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και γνωστή πολιτική ιστοσελίδα ακροαριστερών αθεϊστικών αντιλήψεων (που περιέργως επιδεικνύει τεράστιο ενδιαφέρον για τα... θέσμια της Ορθοδοξίας!!!), αλλά και προχώρησε στο επόμενο βήμα: εξέφρασε με ένα υπέροχο και αρχοντικό τρόπο τη στήριξη της Εκκλησίας Κύπρου προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είπε επί λέξει: "Πάντοτε χαιρόμεθα να έχουμε Πατριαρχικούς της Μητέρας Εκκλησίας, παρόλο που αυστηρώς ομιλούντες δεν είναι Μητέρα μας, διότι είμεθα πριν την Κωνσταντινούπολη ως Εκκλησία. Παρόλα αυτά την θεωρούμε Μητέρα Εκκλησία, αγαπούμε το Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη μας"!

Πιο ξεκάθαρη ταύτιση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου με την Πρωτόθρονο Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως δεν θα μπορούσε να εκφρασθεί! Διότι αν και, όπως σωστά είπε, με εκκλησιολογικούς-ιστορικούς όρους η Κωνσταντινούπολη δεν είναι Μητέρα της Εκκλησίας Κύπρου, η Κύπρος όμως την αναγνωρίζει και την τιμά ως Μητέρα Εκκλησία. Μάλιστα η φράση "αγαπούμε το Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη μας" εμπεριέχει το επισφράγισμα αυτής της δήλωσης αγάπης και αφοσιώσεως, με έμφαση σε αυτό το "μας"... Δηλαδή, η Εκκλησία της Κύπρου, αν και αρχαιότατη Αυτοκέφαλη Εκκλησία των Οικουμενικών Συνόδων, αποκαλεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη "Πατριάρχη ΜΑΣ", κάτι που αποφεύγουν να πράξουν οι αγνώμονες που έγιναν Χριστιανοί και πήραν την Αυτοκεφαλία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με πρώτους και χειρότερους τους ανίερους Μοσχοβίτες... 

Το δεύτερο σημείο στο οποίο θα σταθούμε είναι και το πλέον "ακανθώδες"... Πάνω σε αυτό παίχτηκε η προβοκάτσια που προαναφέραμε. Έτσι, ενώ τις προηγούμενες 15 ημέρες, με επίκληση "αποκλειστικών" του δηλώσεων σε κάποιο μέσο, αναπαραγόταν η πληροφορία ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είναι αποφασισμένος να μην αναγνωρίσει ΠΟΤΕ την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, χθες ο Μακαριώτατος έδωσε ηχηρό χαστούκι σε αυτούς που τον χρησιμοποίησαν για να κάνουν τα παιχνιδάκια τους. Είπε λοιπόν για τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο: "Ο νέος Προκαθήμενος έχει έρθει στην Κύπρο, γνωρίζει την Κύπρο, μιλάει και ωραία Ελληνικά και θα ήθελα σίγουρα να έρθει στην Κύπρο. Θα έρθει η ώρα που θα έρθει και θα συλλειτουργήσουμε, όταν θα έρθει η ώρα και θα προσκληθεί. Αλλά δεν βιαζόμεθα και ούτε θα μπαγιατέψει αν δεν τον καλέσουμε αμέσως".

Πού είναι εδώ η μεγάλη είδηση; Είναι προφανές. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε τις φημολογίες που διέδιδε η φιλομοσχοβίτικη προπαγάνδα ότι ΠΟΤΕ δεν θα αναγνωρίσει τον Επιφάνιο, αλλά το ακριβώς αντίθετο:

1ον. Αποκάλεσε τον Επιφάνιο «νέο Προκαθήμενο»! Για όποιον ξέρει στοιχειώδη ελληνικά αυτό συνιστά ήδη αναγνώριση. Προκαθήμενοι είναι και λέγονται μόνον οι Πατριάρχες και οι Πρόεδροι των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, συνεπώς λέγοντας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου «ο νέος Προκαθήμενος» ομολόγησε την (de facto) αναγνώρισή του προς τον ίδιο και την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, της οποίας προεδρεύει.

2ον. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου διαβεβαίωσε ότι ο «νέος Προκαθήμενος» Επιφάνιος θα προσκληθεί επισήμως και με την ιδιότητά του αυτή θα επισκεφθεί την Εκκλησία της Κύπρου και θα συλλειτουργήσει μαζί του, οπότε θα πληρωθεί η de jure αναγνώριση με την κανονική λειτουργική και ευχαριστιακή κοινωνία των δύο Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, Κύπρου και Ουκρανίας, διά των Προκαθημένων τους.

Αυτά είπε χθες ο κ. Χρυσόστομος και φυσικά το χαριτολόγημα που ακολούθησε περί... "μπαγιατέματος", ως άνθρωπος που έχει αίσθηση του χιούμορ, σε αντίθεση με τους διαστρεβλωτές των δηλώσεών του, δεν αναιρεί την κεφαλαιώδη σημασία των λεγομένων του. 

Μάλιστα, για να πω και εγώ το δικό μου... χαριτολόγημα, ο Επιφάνιος δεν πρόκειται να... "μπαγιατέψει", αφού είναι και θα είναι όσο ο Θεός τον έχει σε αυτήν τη ζωή Μητροπολίτης της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, αλλά αυτοί που έχουν σίγουρα μπαγιατέψει, ή μάλλον ήδη μουχλιάσει και βρωμίσει και προκαλούν αηδία και έμετο σε κάθε σοβαρό άνθρωπο, είναι όσοι συνεχίζουν να παίζουν ασεβή και ξεδιάντροπα παιχνίδια εντυπώσεων σε βάρος της αλήθειας και, τελικά, της ίδιας της Εκκλησίας μας.