ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ-ΠΙΣΤΟΙ ΓΥΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥΤΙΝ-ΚΥΡΙΛΛΟΥ!




Τελικά, όπως όλα δείχνουν, περισσότερο ασχολούμαστε με την υπόθεση της Ουκρανικής Εκκλησίας εμείς εδώ στην Ελλάδα παρά το ό,τι συμβαίνει στην ίδια τη Ρωσία! Οι Ρώσοι πολίτες, και όσοι από αυτούς και πιστοί, αδιαφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία για τις επιθετικές πολιτικές του Πατριάρχου Κυρίλλου και του Προέδρου Πούτιν. Αδιαφορούν για αυτό που Πούτιν και Κύριλλος πασχίζουν να εμφανίσουν ως τάχα...
σημαντικό για τη Ρωσία, την Ιστορία και τον Πολιτισμό της. Αδιαφορούν τελικά για το εάν η Ουκρανική Εκκλησία θα είναι Αυτοκέφαλη ή θα είναι υποταγμένη στο Πατριαρχείο της Μόσχας...

Τα παραπάνω προκύπτουν από έγκυρη μεγάλη έρευνα γνώμης, η οποία πραγματοποιήθηκε από 22 ἐως 28 Νοεμβρίου 2018 σε όλη τη Ρωσία, τόσο στις αστικές περιοχές όσο και στην ύπαιθρο της αχανούς αυτής χώρας. 

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής:

Στο ερώτημα "Έχετε ακούσει για το Σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας;", οι απαντήσεις ήταν:

30% - Έχω ακούσει πολλά για αυτό
42% - Έχω ακούσει κάτι για αυτό
27% - Πρώτη φορά ακούω για αυτό
1% - Δύσκολο να απαντήσω



Στο πιο καίριο ερώτημα, που αποτελεί πραγματικά "χαστούκι" σε Κύριλλο και Πούτιν, δηλαδή στο "Ανησυχείτε (ενδιαφέρεστε) για τον διαχωρισμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο Μόσχας (Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία);", οι απαντήσεις έχουν ως εξής:

15% - Πολύ
21% - Κάπως
23% - Όχι και τόσο
36% - Καθόλου
5% - Δύσκολο να απαντήσω/Δεν με ενδιαφέρει



Συμπέρασμα: Ο Ρωσικός Λαός στη μεγάλη του πλειοψηφία δεν ακολουθεί τις εμμονές και τις επεκτατικές διαθέσεις του Προέδρου Πούτιν και του συνεργού του Πατριάρχη Κυρίλλου. Αυτό αποτελεί ισχυρή ελπίδα ότι το μέλλον της Ρωσικής Εκκλησίας μπορεί να είναι καλύτερο, εφόσον αυτό που αποτελεί τη βούληση της πλειοψηφίας των Ρώσων Ορθοδόξων Πιστών εκφραστεί και από την εκκλησιαστική τους ηγεσία. Είτε από την παρούσα, εφόσον καταλάβει τα τραγικά και αδιέξοδα λάθη της, είτε από μία επόμενη... Στο χέρι τους είναι να αποφασίσουν.

Προσεχώς θα ασχοληθούμε και με τις απόψεις που υπάρχουν στην Ουκρανία για τα παραπάνω θέματα καθώς και για την στάση των Ουκρανών Ορθοδόξων έναντι του Πατριάρχου Μόσχας και της Ρωσικής Εκκλησίας.

(Η ταυτότητα της έρευνας και αναλυτικοί πίνακες των αποτελεσμάτων στο σύνδεσμο: www.levada.ru).