Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΓΡΑΦΑΜΕ: ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΖΕΣΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ. Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΟΔΗΣΣΟΥ ΚΑΙ ΜΠΑΛΤΑΣ κ. ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ




Πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή βρώμικες προβοκάτσιες ορισμένων σκοτεινών κέντρων σε βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Αγίου Όρους και της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, είχαμε γράψει για τη στάση του Αγίου Όρους έναντι της ιστορικής απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Εκκλησία της Ουκρανίας τα εξής:

Πολύς χαμένος κόπος και χρόνος σπαταλήθηκε αυτές τις ημέρες, από διάφορες πλευρές τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, για να περάσει το προβοκατόρικο μήνυμα ότι τάχα το Άγιο Όρος αντιτίθεται στις δίκαιες και ιεροκανονικά ορθές Αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας στην Ουκρανία. Και δεν εννοούμε το τι μπορεί να πιστεύει ο καθένας μέσα του ή τι θα θεωρούσε προτιμότερο, αλλά το πώς το Άγιο Όρος, ως προέκταση και κανονικό έδαφος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, τοποθετείται απέναντι σε μια ιστορική και δεσμευτική Απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Γιατί προσωπικές απόψεις και διαφορετικές θεωρήσεις μπορεί να έχει ο καθένας, αλλά όταν μιλάει η Εκκλησία, συνοδικώς και κατά τους Ιερούς Κανόνες, όλοι οφείλουμε υπακοή. Και αυτό κάνει το Άγιο Όρος.

Λίγοι έχουν ίσως κατανοήσει ότι σε ζητήματα που δεν είναι δογματικά το Άγιο Όρος, όπως και κάθε άλλη ευλογημένη Επαρχία του Θρόνου, οφείλει υπακοή στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Επίσκοπό του, και στην περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο. Έτσι είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ορθόδοξη Εκκλησιολογία. Κάθε άλλη σκέψη ή πρόταση είναι αντίθετα προς τους Ιερούς Κανόνες και συνιστούν επιλήψιμα κανονικά αδικήματα. Το Άγιο Όρος, ως προπύργιο όντως της Ορθοδοξίας, γνωρίζει πολύ καλά την Εκκλησιολογία και ποτέ δεν θα έπραττε αντίθετα προς ό,τι υπαγορεύουν οι Θείοι και Ιεροί Κανόνες των Αγίων Πατέρων και των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων. Όσοι τυχόν θα ήθελαν το Άγιο Όρος να προβεί σε «ανταρσία» κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι εχθροί της Πίστεως, εχθροί της Εκκλησίας, εχθροί της των ανθρώπων σωτηρίας. Είναι δηλαδή διάβολοι, σατανάδες με όλη τη σημασία της λέξεως. Αφού μόνο ο σατανάς λειτουργεί με τέτοιες μεθόδους και επιδιώκει τη φθορά της Εκκλησίας και την απώλεια των ανθρώπων.

Για να μην τα πολυλογούμε, αφού τα γεγονότα είναι ο καλύτερος μάρτυρας της αληθείας, όλοι οι παραπάνω διαψεύδονται πανηγυρικά. Το Άγιο Όρος αναγνωρίζει και αποδέχεται θεσμικά και επίσημα τις Κανονικές Αποφάσεις του Οικουμενικού Θρόνου για την Εκκλησία της Ουκρανίας...

Μετά την εκπροσώπηση του Αγίου Όρους στην Ενθρόνιση του Επιφανίου από δύο σημαντικούς Ηγουμένους (ο ένας τελικά δεν κατάφερε να παραστεί λόγω ασθενείας, αλλά ταξίδεψε μέχρι το Κίεβο για αυτόν τον σκοπό), σήμερα είχαμε μία νέα σημαντική εξέλιξη που καταδεικνύει σε όλους ότι το Άγιον Όρος έχει τις πύλες και τη ζεστή και φιλόξενη αγκαλιά του ανοικτές στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. Έτσι υποδέχθηκε τον Επίσκοπο Οδησσού και Μπάλτας κ. Παύλο της Εκκλησίας αυτής, ο οποίος επισκέπτεται το Περιβόλι της Παναγίας μας με την ευλογία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ και με την άδεια του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, συνοδευόμενος και από άλλα μέλη αντιπροσωπείας της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Οι φωτογραφίες είναι από την επίσκεψη και τη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Επίσκοπος Οδησσού στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος και από την επίσκεψή του στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου.

Διαβάσετε σχετικά στο σύνδεσμο: orthodoxia.online