Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ: ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΥΣ




Απόλυτα βέβαιος και με την άνωθεν πληροφορία, που πάντοτε ο Θεός παρέχει στον Πρώτο, στον Υπεύθυνο, ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έπραξε δίκαια, σοφά και θεόπνευστα στο ζήτημα της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ είναι αποφασισμένος να στηρίξει με το προσωπικό του κύρος τις...
αποφάσεις αυτές και να πείσει όσους τυχόν έχουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά τους.

Αυτό ήδη ξεκίνησε να γίνεται με άμεσες επαφές του Παναγιωτάτου με Προκαθημένους άλλων Εκκλησιών. Και αυτό άλλωστε γινόταν πάντοτε σε ανάλογες περιστάσεις. Οι διαβουλεύσεις ήταν σε διαπροσωπικό επίπεδο, ποτέ δεν είχε γίνει «Σύναξη Προκαθημένων» ή «Πανορθόδοξη Σύσκεψη» για την παροχή Αυτοκεφαλίας σε οποιαδήποτε από τις Εκκλησίες που δέχθηκαν αυτό το προνόμιο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο εκάστοτε Οικουμενικός συνομιλούσε προσωπικά με τους Προκαθημένους, τότε με τα υπόλοιπα 3 Πρεσβυγενή Πατριαρχεία, είτε απευθείας είτε με ανταλλαγή επιστολών, για να εξηγήσει και να απαντήσει στις τυχόν επιφυλάξεις. Στο τέλος, όλοι αναγνώριζαν το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να παρέχει Αυτοκεφαλία και συνεπώς την κανονικότητα των νέων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών που δημιουργήθηκαν με αυτές τις αποφάσεις του Πρώτου Θρόνου της Ορθοδοξίας.

Αυτοί που ζητούν σήμερα «Πανορθόδοξη Σύσκεψη» για το Ουκρανικό, επιχειρώντας απλά να κωλυσιεργήσουν παρέχοντας εκδούλευση στη Μόσχα για να καταστρώσει την «αντεπίθεσή» της στην Ουκρανία, δεν έχουν το παραμικρό νομοκανονικό και ιστορικό επιχείρημα που να στηρίζει αυτήν την παράλογη απαίτηση. Οι Προκαθήμενοι που έχουν ενστάσεις ή αμφιβολίες μπορούν κάλλιστα να ζητήσουν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και εκεί να υποβάλουν τους προβληματισμούς τους και να λάβουν τις απαντήσεις. Αυτό είναι και δίκαιο και επιβεβλημένο. Γιατί αυτό, όπως είπαμε, γινόταν πάντοτε στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σύμφωνα με επίσημο Ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Παναγιώτατος είχε προσωπική συνάντηση στην Αυστρία, όπου βρίσκεται για ολιγοήμερη ανάπαυση, με τους Αρχιεπισκόπους Κύπρου κ. Χρυσόστομο και Αλβανίας κ. Αναστάσιο. Παρά το γεγονός ότι στο Ανακοινωθέν δεν γίνεται μνεία στο Ουκρανικό, είναι βέβαιον ότι το ζήτημα αυτό κυριάρχησε στις συνομιλίες των τριών Προκαθημένων. 

Πολύ ορθά λοιπόν πράττει ο Παναγιώτατος. Ούτε εκχωρεί τα αποκλειστικά δικαιώματα του Οικουμενικού Θρόνου, όπως αυτό του Εκκλήτου ή της παροχής Αυτοκεφαλίας, αλλά ούτε και καταφρονεί τις άλλες Εκκλησίες, όπως τον συκοφαντούν οι Μοσχοβίτες. Όσοι είναι καλοπροαίρετοι και θέλουν όντως απαντήσεις, όπως οι Αρχιεπίσκοποι Κύπρου και Αλβανίας, μπορούν να τις έχουν και μάλιστα από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ελπίζουμε να τους μιμηθούν και άλλοι Προκαθήμενοι. Εάν πραγματικά ενδιαφέρονται για την ενότητα και την ευστάθεια της Εκκλησίας, αλλά και για τα εκατομμύρια των πιστών της Ουκρανίας που η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως επανέφερε στην κανονικότητα, μετά από πολλές δεκαετίες που βρίσκονταν εκτός της Εκκλησίας. Και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αντικρούσει, εάν πραγματικά πιστεύει στον Θεό και αγαπά τους ανθρώπους και επιθυμεί τη σωτηρία τους.

Παραθέτουμε το Επίσημο Ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

«Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με τους Αρχιεπισκόπους Κύπρου και Αλβανίας

Σήμερον, Σάββατον, 2αν αρξαμένου μηνός Μαρτίου, η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, ευρισκόμενος δι᾽ ολιγοημέρους διακοπάς εν Αυστρία, συνηντήθη εν τη πόλει Salzburg μετά των Αυτών Μακαριοτήτων των Αρχιεπισκόπων Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου Β´ και Αλβανίας κ. κ. Αναστασίου, μετά των οποίων είχεν εκτενή συνομιλίαν επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Την μεσημβρίαν σύντρεις οι Προκαθήμενοι μετά των συνοδών Αυτών παρεκάθησαν εις γεύμα παρατεθέν προς τιμήν των υπό του οικείου ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Αρσενίου.
Κατά την ως άνω συνάντησιν ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε παρ᾽ Εαυτώ, πλην του αγίου Αυστρίας, τον Θεοφ. Επίσκοπον Χριστουπόλεως κ. Μακάριον και τον Καθηγητήν και Άρχοντα Διδάσκαλον του Γένους Εντιμολ. κ. Κωνσταντίνον Δεληκωσταντήν.
Ο Παναγιώτατος είχε την ευκαιρίαν να συγχαρή θερμώς τον Μακαριώτατον Αλβανίας και τον Καθηγητήν Δεληκωσταντήν δια την κατά την ημέραν ταύτην αναγόρευσίν των, εν ειδική τελετή εν Salzburg, εις Επίτιμον Συγκλητικόν (Senator honoris causa), του πρώτου, και εις Τακτικόν Εταίρον (Socius Ordinarius) της τάξεως Theologia Universalis, του δευτέρου, υπό της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.

Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 2α Μαρτίου 2019

Εκ της Αρχιγραμματείας
της Αγίας και Ιεράς Συνόδου»